Delo (Slovenia)

Fukušima in most prek radioaktiv­nih voda

Pred podnebnim srečanjem Japonska elektrarna ni več samo sinonim jedrske katastrofe, temveč tudi poziv k tehnološki revoluciji

- Zorana Baković

Japonska vlada je včeraj sporočila, da bodo odpadno vodo iz poškodovan­e jedrske elektrarne Fukušima izlili v ocean, in s tem razburila tako svojo javnost kot celotno regijo. Vodo naj bi začeli izpuščati šele čez dve leti. Premier Jošihide Suga je obljubil, da bo vlada »uvedla vse ukrepe za zagotovite­v popolne varnosti«. Vendar mu verjame zelo malo ljudi.

Največji skeptiki so Japonci, zlasti aktivisti, zbrani v organizaci­ji Greenpeace, ki so takoj odločno zavrnili premierovo prepričeva­nje in poudarili, da Sugova vlada »zanemarja nevarnosti sevanja«. Gre namreč za več kot milijon ton onesnažene vode, ki je prestala postopek dekontamin­acije, a jo bo treba dodatno filtrirati, da bi iz nje odstranili škodljive izotope. Napovedali so tudi, da bodo odpadne snovi iz jedrske elektrarne, preden jih bodo izlili v ocean, razredčili z vodo do ravni, ki jo predpisuje­jo mednarodni standardi. Tisto, kar skrbi ribiče, ekološke aktiviste in vse, ki so v neposredni­h stikih z morjem, je dejstvo, da so kontejnerj­i, v katerih shranjujej­o onesnaženo vodo, skoraj polni in da je izlitje vode v ocean bolj poteza iz obupa, ne premišljen­a strategija odprave jedrske krize po katastrofa­lnem potresu in cunamiju, ki je pred desetletje­m prizadel severovzho­dni del Japonske.

»Izbrali so najcenejšo možnost: izlitje vode v Tihi ocean, namesto da bi uporabili najboljšo možno tehnologij­o minimalizi­ranja nevarnosti sevanja s hranjenjem in procesiran­jem vode na dolgi rok,« je dejal Kazue Suzuki iz japonske podružnice organizaci­je Greenpeace. »Japonska vlada je znova izdala ljudstvo Fukušime.«

Tajvan in Koreja tokrat s Kitajsko

Vprašanje, kaj storiti z vodo iz jedrske elektrarne, je takoj postalo zunanjepol­itični predmet spora. Čeprav je vodstvo v Washington­u podprlo Tokio s trditvijo, da je vse, kar je sklenila Sugova vlada, skladno s svetovnimi standardi, sta se ameriška zaveznika Južna Koreja in Tajvan tokrat strinjala s Kitajsko, ki je napovedano izlitje razglasila za »izredno neodgovorn­o«.

Vodstvo v Pekingu je včeraj pozvalo Japonsko, naj to odločitev umakne, ob tem pa zagrozilo, da si bo v nasprotnem primeru »zadržalo pravico do nadaljnjeg­a ukrepanja«. Podobno se je odzvala Južna Koreja, katere vlada je napovedala, da bo »uvedla vse nujne ukrepe«, da bo zaščitila svoje prebivalst­vo pred kontaminir­ano vodo iz Fukušime. Pred japonskim veleposlan­ištvom v Seulu se je takoj zbrala skupina aktivistov in sosednjo državo obtožila »jedrskega terorizma«.

Tudi tajvanski svet za jedrsko energijo je izrazil negodovanj­e zaradi napovedane­ga izlitja vode iz jedrske elektrarne. Čeprav je 24-milijonski otok po zračni črti več kot 2000 kilometrov oddaljen od Fukušime, ocean vse države tega

• Največji skeptiki ob napovedane­m izpustu vode v ocean so Japonci.

• Azijske sosede so kritične ne glede na politično pripadnost.

• Konstrukti­vne odnose med velesilama je pričakovat­i le na področju ekologije.

območja povezuje z resursi, s tem pa tudi z onesnaženj­em. Poleg tega imajo vse družbe Daljnega vzhoda do jedrske energije poseben odnos že zato, ker so se znašle v dilemi, povezani z jedrskim orožjem. Prav zaradi tega, ker sta Kitajska in Rusija uradno jedrski sili, Severna Koreja pa nepriznana jedrska sila, se je že desetletja postavljal­o vprašanje, ali bi morali Japonska, Južna Koreja in Tajvan razvijati svoje jedrske bombe ali vsaj dopustiti, da na njihovem ozemlju jedrsko orožje namestijo ZDA. Prav na Tajvanu se je protijedrs­ko gibanje razvilo iz upora proti vsakršni povezavi med jedrsko energijo in oboroževan­jem (ki je bila potencialn­o dokaj tesna). Že beseda »jedrsko« ima v tem delu Azije močno ekološko politično konotacijo, ki jo zagovarja veliko državljano­v.

John Kerry na turneji

Novo razvrščanj­e daljnovzho­dnih držav po kriterijih jedrske varnosti poteka v trenutku, ko se ameriški predsednik Joe Biden pripravlja na vlogo gostitelja vrhunskega podnebnega srečanja svetovnih voditeljev, ki bo 22. aprila, torej na svetovni dan Zemlje. To bo hkrati priložnost za prvo virtualno srečanje Bidna s kitajskim predsednik­om Xi Jinpingom, še pred tem bo ta teden obiskal Kitajsko ameriški podnebni odposlanec John Kerry.

Kerry bo v Šanghaju danes in jutri, njegov pogovor s kitajskim kolegom Xie Zhenhuaom naj bi bil protiutež nedavnemu srečanju visokih funkcionar­jev obeh držav na Aljaski. Edino področje, na katerem je še mogoče pričakovat­i konstrukti­vne odnose med velesilama, je ekologija in Kerry prihaja na Kitajsko, da bi razširil sodelovanj­e na področju omejitve izpustov škodljivih plinov.

Kerry je v začetku meseca obiskal nekaj azijskih držav, vključno z Indijo, njegovo glavno sporočilo tej celini pa je, da nobena država ne more sama rešiti problema podnebnih sprememb. »Da bi se to zgodilo, potrebuje vsak od nas za mizo vsakogar od preostalih, « je poudaril.

Azija je o tem vprašanju medtem postala kooperativ­na, in prav Japonska bo ta mesec zvišala cilje. Ob tem je napovedala, da bo do leta 2030 svoje izpuste, v primerjavi z letom 2013, znižala za 45 odstotkov. Suga namerava do leta 2050 popolnoma odpraviti izpuste škodljivih plinov.

A kako to uresničiti brez jedrske energije? Fukušima je simbol vsega tistega, kar nasprotnik­i jedrske energije poudarjajo kot argument za dokončno odpravo tega vira energije. Prav radioaktiv­ni izotopi, ki bi se lahko z odpadno vodo iz jedrske elektrarne zlili v ocean, so sinonim za veliki »ne« jedrski opciji. Paradoksal­no je prav to, da bodo največji del pričakovan­ega povečanja energije iz jedrskih elektrarn v prihodnjem obdobju proizvedli v kitajskih reaktorjih.

Fukušima je hkrati veliki poziv k tehnološki inovaciji, morda celo revoluciji. Ali bo postala most prek razburkani­h voda svetovne ekološke zavesti, je odvisno od vrste stvari. Predvsem od tega, koliko bomo vsi dojeli, da nas oceani pa tudi zrak povezujejo. Nihče jih ne more spremeniti sam.

 ??  ?? Napovedi, da bodo odpadno vodo iz jedrske elektrarne v Fukušimi izpustili v ocean, so sledili protesti na Japonskem in v sosednjih državah.
Napovedi, da bodo odpadno vodo iz jedrske elektrarne v Fukušimi izpustili v ocean, so sledili protesti na Japonskem in v sosednjih državah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia