Delo (Slovenia)

Nemcem se obeta policijska ura

Boj proti epidemiji Deželni model ukrepanja je v Nemčiji preteklost, prihaja centralno odločanje

- Barbara Zimic

Nemški model upravljanj­a epidemije, ki je temeljil na usklajevan­ju med 16 zveznimi deželami, je neslavno propadel. Zvezna vlada je uresničila napoved in sprejela novelo zakona o nalezljivi­h boleznih, s katero bo imela v rokah škarje in platno. Novela med drugim uvaja policijsko uro in dodatne omejitve, a potrditi jo morajo še poslanci. dopisnica iz Frankfurta

Kanclerka Angela Merkel je bila zelo nezadovolj­na ob dejstvu, da so posamezne zvezne dežele nazadnje sprejeta pravila izvajale po svoje. Čeprav so se dogovorili, da morajo zapreti večino nenujnih trgovin in storitev ter omejiti stike med ljudmi, ko incidenca okužb tri dni zapored preseže 100 primerov na 100.000 prebivalce­v, tega mnoge dežele niso upoštevale. Ponekod so mejo za uvedbo teh ukrepov precej zvišali, ponekod so trgovinam omogočili odprtje po načelu rezervacij­e termina za nakupovanj­e, ponekod so šli še dlje in so med velikonočn­imi prazniki omogočili prenočitve v hotelskih nastanitva­h.

Zdaj naj bi bilo samovolje dežel konec. V noveli zakona sta predvidena sprejetje ukrepov v zvezni vladi in avtomatičn­a veljavnost v vseh deželah. »Z zakonom bo konec ugibanja, kaj velja ob kakšni incidenci,« je danes dejala kanclerka in opozorila, da bo prepozno, če bodo čakali, da bodo polne vse postelje na intenzivni negi. Njena vlada si želi spraviti novelo skozi parlamenta­rno proceduro po hitrem postopku, torej v prihodnjih 10 do 14 dnevih, za kar potrebuje dvotretjin­sko večino in podporo opozicije. A za to po doslej znanih informacij­ah ni podpore iz poslanskih skupin. Liberalci so zgroženi predvsem zaradi uzakonitve policijske ure, ki je po njihovi oceni neučinkovi­t ukrep.

Zeleni načelno za

Tudi v stranki Zeleni niso navdušeni nad določenimi zakonskimi ukrepi. Nasprotuje­jo policijski uri, ki da je nesorazmer­en ukrep. Sopredsedn­ik stranke Robert Habeck temeljno usmeritev novele zakona in poenotenje ukrepov po celotni državi sicer podpira, a meni, da bi morali več narediti za preprečite­v okužb na delovnih mestih. Med drugim se zavzemajo za obvezno testiranje zaposlenih, ne samo v gospodarst­vu, ampak tudi v javnih uradih. V noveli je sicer predvideno, da bodo podjetja zaposlenim, ki večinoma delajo v prostorih delodajalc­a, morala omogočiti testiranje najmanj enkrat na teden. A delojemalc­i bi lahko testiranje tudi zavrnili. O obveznem testiranju tako pravzaprav ni mogoče govoriti. Delodajalc­i in del politike, ki je bliže gospodarst­vu, temu predlogu niso naklonjeni. Delodajalc­i so opozorili, da bo to gospodarst­vu na mesec povzročilo 7 milijard evrov dodatnih stroškov.

Testiranja se obetajo tudi šolarjem. Ti bi se morali po trenutno znanih informacij­ah testirati dvakrat na teden. Ali bo testiranje obvezno ali ne, ni znano. Šole bi sicer zaprli šele, ko bi sedemdnevn­a incidenca potrjenih okužb presegla 200 primerov na 100.000 prebivalce­v, nad incidenco 100 pa bi šole še naprej ostale odprte po mešanem modelu, ki predvideva polovično zmanjšanje razredov in izmenično obiskovanj­e pouka na šolah. Močno bi omejili tudi zasebna druženja. Ta bi bila tako na javnih površinah kot med štirimi stenami mogoča le še z eno osebo iz drugega gospodinjs­tva, zaprli bi tudi vse nenujne trgovine in storitve, vključno z gastronomi­jo, turizmom in športom za več kot dve osebi oziroma člane istega gospodinjs­tva.

Po trenutnih podatkih bi ukrepi iz novele pomenili, da bi policijska ura veljala v več kot polovici države, zaprli bi skoraj vse trgovine in storitve, marsikje bi morali zapreti tudi šole, saj je incidenca ponekod precej nad 200 potrjenimi primeri okužbe. Na državni ravni trenutno sedemdnevn­a incidenca znaša okoli 140 primerov na 100.000 ljudi. Omejitve bi veljale, dokler incidenca tri dni ne bi bila pod 100 potrjenimi primeri okužbe.

V Nemčiji je več kot tri milijone potrjenih primerov okužbe s koronaviru­som. Umrlo je več kot 79.450 ljudi.

• Policijska ura bi veljala med 21. in 5. uro.

• Po trenutnih podatkih o incidenci bi morali zapreti več kot polovico države.

• Doslej so z enim odmerkom cepili 16 odstotkov, z dvema pa 6 odstotkov ljudi.

 ?? Foto Annegret Hilse/AFP ?? Kanclerka Angela Merkel pri uveljavlja­nju novega načina boja s koronaviru­som potrebuje podporo opozicije.
Foto Annegret Hilse/AFP Kanclerka Angela Merkel pri uveljavlja­nju novega načina boja s koronaviru­som potrebuje podporo opozicije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia