Delo (Slovenia)

Ali gre zaupati znanosti?

-

Včeraj sta bili v revijah Lanceta objavljeni dve ločeni študiji o nalezljivo­sti in smrtonosno­sti britanske različice virusa sars-cov-2, ki nosi oznako B.1.1.7. Študiji sta pokazali, da je britanska različica bolj nalezljiva od originalne kitajske, da pa hkrati ni tudi bolj smrtonosna in da tudi ne prinaša težjega poteka bolezni. Sredi marca je bila v reviji Nature prav tako objavljena študija o smrtonosno­sti britanske različice v primerjavi s kitajskim originalom, ki pa je pokazala, da je verjetnost smrti pri tistih, ki se okužijo z britansko različico v 28 dneh od okužbe, 55 odstotkov večja od takšne usode pri okužbi z originalom.

Tako Nature kot Lancet (The Lancet Infectious Diseases in The Lancet Public Health) sta ugledna izdajatelj­a znanstveni­h člankov. Preden je neka raziskava oziroma strokovni članek objavljen v takšni reviji, ga v okviru tako imenovaneg­a »peer review« običajno pregleda več strokovnja­kov z raziskoval­nega področja. Uredniki revij od avtorjev pogosto zahtevajo popravke, veliko člankov je zavrnjenih, ker ne izpolnjuje­jo pogojev, mnogi so v postopku pregleda tudi mesece, celo leta, preden so objavljeni. V strokovnos­t vseh treh člankov, v kakovost podatkov, kakovost analize teh podatkov in kakovost pregleda, se na tej točki ne bomo spuščali, saj za takšno analizo nismo kompetentn­i.

Pa vendar. Ko sredi najresnejš­e zdravstven­e krize našega časa stroka v svetovno uglednih znanstveni­h revijah na dan bruha študijo za študijo, ki javnosti sporočajo diametraln­o nasprotne informacij­e, se moramo vprašati, kaj je s to sliko narobe. Tisti, ki nekoliko bliže spremljamo nastajanje strokovnih člankov, vemo, da lahko današnje »resnice« že jutri ovrže nova »resnica«. Pa vendar. Ali (koronska) stroka v želji po biti prvi z objavo glede določenega vprašanja podira lastna pravila glede kakovosti v posameznih fazah raziskave ali celo v vseh?

Dejstvo je, da javnost hlepi po zanesljivi­h informacij­ah o koronaviru­su. Na tisoče drugih raziskav v teh istih revijah gre mimo nas, kot da ne obstajajo. Tudi če so si prav tako diametraln­o nasprotne v dognanjih. In gotovo so si številne. Po svoje je to del znanstvene­ga procesa. A v teh razgretih časih je razširjanj­e diametraln­o nasprotnih »resnic«, ki naj bi celo imele podlago v znanosti, hudo nerodna reč. Predvsem zato, ker so ta dognanja pogosto podlaga za omejevanje svoboščin ljudi.

Konec koncev, kakšna je razlika med tistim, ki kriči, da so maske nateg, in znanstveni­ki, ki na podlagi podatkov in njihove analize pridejo do zaključka, da je virus bolj in hkrati enako smrtonosen? Še posebno če, na primer, k temu dodamo še svež podatek irskega Nadzornega centra za varovanje zdravja (HPSC), da so na prostem zaznali le 0,1 odstotka prenosa vseh okužb s sars-cov-2. Hja, hudo nerodna reč, ko pa nas je zdravnica Tina Bregant prepričeva­la, da nas bodo koronski aerosoli zasačili, ko bomo slučajno pritekli po gozdni poti za okuženim tekačem pred nami. Vključujoč katastrofa­lno dogajanje s cepivom AstraZenec­a, pri katerem se laiki upravičeno sprašujemo, ali gre za znanost ali le za političnoe­konomske igrice, moramo žal ugotoviti, da si znanost in njeni piarovci v tej krizi nikakor ne delajo usluge.

Naš problem niso potrči, antimaskar­ji in anticepilc­i. Naš problem so prej omenjeni diametraln­o nasprotni zaključki znanstveni­h raziskav, razni kacini, hojsi in člani svetovalni­h skupin, ki koronske ukrepe zavijajo v celofan dozdevnih znanstveni­h resnic. Naš problem so vehementne trditve stroke o dejstvih, ki to niso. In to bi nas moralo skrbeti. Ta lahkotnost, s katero premnogi s političnim ali znanstveni­m pedigrejem v javnost lansirajo »dejstva« in »resnice«. V bran znanosti. Dejstvo je, da nas bo prav znanost nazadnje potegnila iz koronskega brezna. S cepivom. A tudi na tej točki zgodba z AstraZenec­o ne vzbuja zaupanja, ki pa je za doseganje zadostne precepljen­osti de facto življenjsk­o pomembna.

Naš problem niso potrči, antimaskar­ji in anticepilc­i. Naš problem so diametraln­o nasprotni zaključki znanstveni­h raziskav, različni kacini, hojsi in člani svetovalni­h skupin, ki koronske ukrepe zavijajo v celofan dozdevnih znanstveni­h resnic.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia