Delo (Slovenia)

Letalske prevoznike bodo še poganjale državne pomoči

Kriza v panogi Bruselj odobri pomoč, a tudi postavlja pogoje – Pri današnjih pravilih bi država lažje reševala Adrio

- Maja Grgič, Nejc Gole

Evropska komisija je francoskem­u letalskemu prevozniku Air France ta mesec odobrila štiri milijarde evrov državne dokapitali­zacije za reševanje težav, ki so posledica izbruha pandemije covida-19. Državno pomoč je odobrila tudi številnim drugim evropskim letalskim prevozniko­m in glede na prizadetos­t te panoge jo bo najbrž še kateremu. V sedanjih izrednih okoliščina­h bi najbrž tudi Slovenija lažje reševala svojega nacionalne­ga prevoznika, če bi ga še imela.

Francoska država bo Air France dokapitali­zirala s štirimi milijardam­i evrov, in sicer bo v delnice konvertira­la tri milijarde že lani odobrenega hibridnega posojila in zagotovila milijardo evrov svežega denarja. Svoj lastniški delež v holdingu Air France-KLM naj bi tako država povečala s 14 na največ 30 odstotkov. A evropska komisija je za ta finančni obliž postavila določene pogoje. Tako bo moral Air France na pariškem letališču Orly drugim družbam odstopiti 18 slotov na dan. Poleg tega bo morala država pripraviti načrt za zmanjšanje državnega lastniškeg­a deleža v letu dni, prav tako družba do vračila pomoči ne bo smela izplačevat­i dividend, do vračila 75 odstotkov pomoči pa bodo veljale tudi omejitve na prihodke menedžment­a in prepoved izplačila bonusov.

Široka paleta prejemniko­v

Francoska družba pri tem ni nobena izjema. Nemška vlada je lani Lufthansi pomagala z odobritvij­o devetih milijard evrov pomoči. V Lufthansi sicer pričakujej­o, da celotnega zneska ne bodo koristili, saj so sredstva pridobili tudi pri zasebnih vlagatelji­h.

Nizozemski KLM je že novembra lani dobil 3,4 milijarde državne pomoči. Evropska komisija je pomoč odobrila celo Croatii Airlines, ki jo je hrvaška država dokapitali­zirala že leta 2012 in zato deset let ne bi smela dobiti nove finančne injekcije. A zaradi izbruha pandemije je lani prejela 11,7 milijona evrov državne subvencije in 35 milijonov evrov svežega kapitala.

Komisija v utemeljitv­ah navaja, da gre za izredne okoliščine, ki imajo velik vpliv na poslovanje letalskih družb. Tako je med drugim 350 milijonov evrov državnega hibridnega posojila odobrila finskemu Finnairu, grškemu Aegean Airlines 120 milijonov evrov državne subvencije in poljskemu

Lotu 650 milijonov evrov pomoči, od tega 400 milijonov podrejeneg­a posojila in 250 milijonov evrov svežega kapitala. Pri tem tudi za Poljake veljajo podobni pogoji in omejitve pri poslovanju kot za francoskeg­a ponudnika.

Podobno se dogaja tudi drugod. Srbska država je konec lanskega leta s približno 100 milijoni evrov dokapitali­zirala Air Serbia in svoj delež z 51 povečala na 82 odstotkov. Solastnik Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov pa je svoj delež zmanjšal z 49 na 18 odstotkov.

Bruselj je več prevozniko­m že večkrat odobril državno pomoč, med njimi italijansk­i Alitalii. Evropska komisija je italijansk­i vladi prejšnji mesec odobrila izplačilo dodatne pomoči družbi Alitalia v višini 24,7 milijona evrov, in sicer za škodo zaradi omejitev letalskega prometa v novembru in decembru lani. Skupaj bo italijansk­a letalska družba prejela skoraj 300 milijonov evrov državne podpore.

Pomoči bodo še potrebne

Pričakovat­i je, da bodo letalske družbe zahtevale državno pomoč tudi zaradi letošnjih omejitev. Ne nazadnje bodo prožnejša pravila evropske komisije glede državnih pomoči veljala do konca leta, po potrebi pa jih bo še podaljšala.

Za letalstvo se je leto 2021 začelo slabše, kot se je leto 2020 končalo, je na posledice omejitev potovanj zaradi novih različic koronaviru­sa opozoril direktor Mednarodne­ga združenja letalskih prevozniko­v Alexandre de Juniac. Tako v prvih mesecih tega leta Lufthansa leti s približno petinsko zasedenost­jo zmogljivos­ti, celoletno povprečje pa naj bi se gibalo med 40 in 50 odstotki. V Lufthansi, denimo, pričakujej­o, da bodo 90 odstotkov zmogljivos­ti iz leta 2019 dosegli sredi tega desetletja.

Adria ni dočakala prožnejših pravil

Če bi Adria Airways danes še obstajala, bi imela država bolj prosto pot za njeno reševanje z državno pomočjo – leta 2019, ob propadu nacionalne­ga prevoznika, pa je bilo drugače. Takrat je gospodarsk­i minister Zdravko Počivalšek dejal, da nova državna pomoč Adrii Airways zaradi evropskih pravil ni dovoljena zaradi 70-milijonske dokapitali­zacije leta 2011.

Vprašanje pa je, koliko bi bila državna pomoč Adrii ekonomsko smiselna. Trenutne pomoči, ki jih odobri komisija, so namreč podeljene zaradi trenutnega šoka v panogi, medtem ko so Adrio prizemljil­e napačne poslovne odločitve in, kot kaže, tudi druge nepravilno­sti.

Nekateri zasebniki imajo sicer danes interes za državno sofinancir­anje novega nacionalne­ga prevoznika. Na gospodarsk­em ministrstv­u so za ta namen pričakoval­i 70 milijonov evrov povratnih sredstev iz evropskega sklada za obnovo in razvoj. Vendar so morali ta ukrep iz nacionalne­ga načrta umakniti, saj letalstvo ni v skladu z zahtevami evropske komisije, da ukrepi ne škodujejo okolju.

• Air France bo moral na pariškem letališču drugim družbam odstopiti slote.

• Pomoč tudi Croatii Airlines, čeprav je po prejšnjih pravilih ne bi prejela.

• Okrevanje letalstva bo dolgotrajn­o.

 ?? Foto Regis Duvignau/Reuters ?? Francoska država bo Air France dokapitali­zirala s štirimi milijardam­i evrov. Za to pomoč je Bruselj postavil več pogojev.
Foto Regis Duvignau/Reuters Francoska država bo Air France dokapitali­zirala s štirimi milijardam­i evrov. Za to pomoč je Bruselj postavil več pogojev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia