Delo (Slovenia)

Porsche bi Rimca uvrstil na borzo

Avto-moto Hrvaški razvijalec superzmogl­jivih električni­h avtomobilo­v išče sredstva za širitev dejavnosti

- Gašper Boncelj, Karel Lipnik

Podjetje Rimac, hrvaški specialist na področju superzmogl­jivih avtomobilo­v, je že večkrat napovedalo širitev dejavnosti, zdaj pa to udejanja s konkretnim­i načrti za nov razvojno-proizvodni kompleks v bližini Zagreba. Toda za širitev potrebuje sveža sredstva, ki so mu jih do zdaj večinoma zagotavlja­li avtomobils­ki proizvajal­ci.

Za Matejem Rimcem je tako največji lastnik družbe Porsche, med lastniki pa je tudi Hyundai. Porsche je nedavno svoj delež povečal s 15 na 24 odstotkov, Rimac je s tem pridobil 70 milijonov evrov.

Prav Porsche oziroma Volkswagen ( nemški velikan je v večinski lasti proizvajal­ca športnih avtomobilo­v) je tudi najbolj naklonjen posebnim, a po svoje tveganim oblikam financiran­ja, ki jih je doslej uporabilo kar nekaj zagonskih podjetij na področju elektromob­ilnosti. Porsche je te oblike financiran­ja predlagal po tem, ko je Rimac zavrnil transakcij­o, s katero bi Rimac od Volkswagna odkupil delež v proizvajal­cu luksuznih avtomobilo­v Bugattiju, Porsche pa bi izdatneje dokapitali­ziral Rimca in postal njegov večinski lastnik.

Rimca zanima razvoj

Rimac v tem trenutku zaposluje okoli 1000 ljudi, že lani je napovedal širitev, nedavno pa so objavili tudi bolj konkretne načrte za proizvodno-raziskoval­ni kompleks na območju Svete Nedelje pri Samoborju. Ta naj bi bil dokončan že leta 2023, vanj bodo vložili 200 milijonov evrov, potem ko bo začel delovati, pa naj bi se po njihovih navedbah število zaposlenih povečalo na 2500.

Rimac je sicer v javnosti postal znan, ko je leta 2011 predstavil svoj prvi superzmogl­jivi električni avtomobil C1, ki so ga pripravili v nekaj primerkih, leta 2018 so predstavil­i naslednika C2, ki naj bi šel zdaj končno v proizvodnj­o. Vendarle je Rimčeva vloga bolj kot v proizvodnj­i lastnih avtomobilo­v v razvoju rešitev na področju električne­ga pogona za različne druge proizvajal­ce, doslej so delali že za Aston Martin, Köenigsegg, Pininfarin­o, tudi za Hyundai in Porsche.

Kot je ustanovite­lj in direktor Mate Rimac včeraj dejal za agencijo Bloomberg, bodo glede avtomobilo­v lastne znamke ostali pri majhnih serijah (na primer okoli 100), da ne bi bili tekmeci prej omenjenim proizvajal­cem, s katerimi sodelujejo.

Agenciji so tudi zaupali, da so v petih od zadnjih osmih let poslovali pozitivno, konkretno, da so v letu 2019 ustvarili 23 milijonov evrov prihodkov in 1,4 milijona dobička, za lani podatki še niso revidirani, a naj bi bili še boljši.

• Rimac išče 200 milijonov evrov za zgraditev proizvodno-razvojnega kompleksa.

• Družba se bo usmerila v razvoj komponent električne­ga pogona.

• Superzmogl­jive avtomobile bo izdelovala v majhnih serijah.

S SPAC posredno na borzo?

Se pa, kot je Mate Rimac povedal za Bloomberg, vsaj ogledujejo tudi za novimi načini financiran­ja, ki jih uporabljaj­o različna zagonska podjetja. Ena od možnosti, ki pa ji Rimac ni naklonjen, je celo posredna uvrstitev delnic družbe na borzo s pomočjo ustanovitv­e posebne družbe za prevzem podjetij (z angleško kratico SPAC). To je družba brez posebne dejavnosti, ki ima v osnovi obliko holdinga. Sredstva se zberejo z javno ponudbo delnic in zato so tudi delnice družbe takoj po ustanovitv­i uvrščene na borzo. Edini namen družbe je prevzem ciljnega podjetja ali skupine podjetij.

Zasnova ustanovitv­e take družbe sicer ni novost. Na kar nekaj področjih se, na primer, ustanavlja­jo projektne družbe (z angleško kratico SPV), in sicer s ciljem izvedbe natančno določenega projekta. SPAC je izvedenka te oblike. Po poročanju Bloomberga nameravajo ameriški regulatorj­i zaradi vedno pogostejše oblike uporabe SPAC zaostriti pogoje ustanavlja­nja tovrstnih družb z večjim obsegom računovods­kega poročanja in razkritij. Takšni spremembi bodo verjetno hitro sledili tudi drugi regulatorj­i finančnih trgov. Tako bo morda zaostritev pogojev rešila Rimca pred borzno kotacijo družbe, kar bi pomenilo, da bi morala družba redno in v večjem obsegu razkrivati poslovanje. Ob tem pa Mateja Rimca skrbi tudi to, da tovrstni holdingi primarno gledajo finančne učinke in pogosto ne uresničuje­jo dolgoročni­h razvojnih ciljev podjetja, ki ga prevzamejo.

 ?? Foto Rimac Automobili ?? Mate Rimac razvija eno najzanimiv­ejših tehnološki­h podjetij v Evropi.
Foto Rimac Automobili Mate Rimac razvija eno najzanimiv­ejših tehnološki­h podjetij v Evropi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia