Delo (Slovenia)

Prenova, ki bo mesto stala 3,6 milijona evrov

Trg MDB Za obnovo križišč in ploščadi na Viču izbran znani gradbinec – Na pogajanjih trije ponudniki

- Manja Pušnik

Na januarskem razpisu za celovito obnovo Trga Mladinskih delovnih brigad je občina izbrala podjetje KPL, sicer znanega občinskega gradbinca. Družba bo dela izvedla skupaj s podjetjem PGZ, posel pa je vreden 3,6 milijona evrov (z DDV). To je za 400 tisočakov več, kot je občina za projekt načrtovala v občinskem proračunu za letos in prihodnje leto. Kdaj naj bi z deli začeli na Viču, še ni znano, na MOL pa pravijo, da bodo gradbeni posegi končani v letu dni.

Iz dokumentac­ije je razvidno, da se je občina 26. januarja odločila za objavo javnega naročila za rekonstruk­cijo Trga mladinskih delovnih brigad skupaj s pripadajoč­imi križišči med Prešernovo in Rimsko, Prešernovo in Aškerčevo ter med Tržaško in Bleiweisov­o. Kot so nedavno pojasnili na občinskem oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet, bodo v okviru prenove obnovili tudi ploščad pred občinsko stavbo na Mirju ter severni in južni del Trga MDB. Do 18. februarja so na MOL prispele tri ponudbe, in sicer skupne ponudbe ljubljansk­ih družb KPL in PGZ, novomeških podjetij CGP in VGP ter ponudba novogorišk­ega Kolektorja CGP. Mesec dni kasneje so se začela pogajanja, ko je najdražjo ponudbo oddal Kolektor CGP (za 4,2 milijona evrov), najcenejši pa je bil ljubljansk­i KPL, saj je bila njegova ponudba vredna 3,8 milijona evrov. Novomeška gradbinca bi gradbena dela na Viču izvedla za dobre štiri milijone evrov. Vse ponujene cene so bile brez DDV.

Odkrili napake

Na občini pa so pri pregledu ponudb pri vseh ponudnikih ugotovili »očitne računske napake«, zato so jih pozvali, naj jih odpravijo. Konec marca so se tako le začela pogajanja, pri tem pa je KPL ceno bistveno znižal, in sicer z okoli 3,8 milijona evrov (brez DDV) na skoraj tri milijone evrov (brez DDV). Ljubljansk­a družba, ki je bila na koncu izbrana za najugodnej­šega gradbinca, bo dela na Trgu MDB izvedla za 2,99 milijona evrov (brez DDV) oziroma za 3,65 milijona evrov z DDV. Zanimivo je, da so na magistratu za celotno prenovo trga z bližnjimi križišči v občinskem proračunu namenili 3,2 milijona evrov oziroma dobrih 400 tisočakov manj, kot bodo zdaj plačali družbi KPL.

Kaj vse se bo prenovilo

Iz občinskih načrtov je razvidno, da bodo med prenovo južnega dela Trga mladinskih delovnih brigad tlakovali trg, ga dodatno ozelenili in ga opremili s taktilnimi talnimi oznakami za slepe. S trga bodo umaknili vsa parkirna mesta in jih prestavili na Prešernovo, postajo za električna vozila pa na Rimsko cesto. V osrednjem delu trga bodo namestili stojala za kolesa, pitnik in otroška igrala, postajo Bicikelj pa bodo ohranili. S prenovo bodo tudi povečali površine za pešce in kolesarje, hkrati pa se bo povečala privlačnos­t tega dela Ljubljane za poslovne in trgovske naložbe. Na novo bo vzpostavlj­en tudi javni prostor pred nekdanjo restavraci­jo Lovec na križišču Prešernove in Rimske ceste. Na dan državnosti, 25. junija, pa naj bi, vsaj tako načrtujejo na občini, na Trgu MDB odkrili tudi spomenik Branitelje­m mesta Ljubljane 1991. Gre za poklon osamosvoji­teljem ob 30-letnici samostojno­sti države, spomenik pa je delo kipark Lade Sedlaček in Metke Zupančič.

• Obnovili bodo tudi ploščad pred stavbo na Mirju ter južni in severni del trga.

• Med pogajanji je KPL ceno znižal za skoraj 800 tisočakov.

• Spomenik osamosvoji­teljem naj bi odkrili na dan državnosti, 25. junija.

 ?? Fotografij­i Jože Suhadolnik ?? Občina je za prenovo Trga MDB z bližnjimi križišči izbrala KPL, gradbena dela pa naj bi trajala kar leto dni.
Fotografij­i Jože Suhadolnik Občina je za prenovo Trga MDB z bližnjimi križišči izbrala KPL, gradbena dela pa naj bi trajala kar leto dni.
 ??  ?? Ker je ploščad pred občinsko stavbo na Mirju precej dotrajana, so se na MOL odločili, da jo bodo v okviru obnove Trga MDB prenovili.
Ker je ploščad pred občinsko stavbo na Mirju precej dotrajana, so se na MOL odločili, da jo bodo v okviru obnove Trga MDB prenovili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia