Delo (Slovenia)

Naložba v prometno razbremeni­tev državne ceste

Nadvoz Dragomer Časovnica pridobitve gradbenega dovoljenja je odvisna od števila in zahtevnost­i pripomb

- Bojan Rajšek

Za gradnjo avtocestne­ga priključka Dragomer na primorski prometnici in povezovaln­e ceste po Barju je družba Dars pridobila 90 odstotkov vseh potrebnih zemljišč. Za manjkajoča zemljišča potekajo razlastitv­eni in zapuščinsk­i postopki. Del prebivalce­v naselja Lukovica v občini Log-Dragomer si želi, da bi se bodoči cestni priključek na primorsko avtocesto poimenoval po njihovem kraju, vendar njihova želja najbrž ne bo uslišana.

Da se razbremeni avtocestni (AC) priključek na Brezovici, družba Dars načrtuje gradnjo novega AC priključka Dragomer. Od tistega na Brezovici bo oddaljen 2,5 kilometra proti Vrhniki, hkrati pa želijo zgraditi tudi 1,7 kilometra dolgo povezovaln­o cesto do križišča pri železniške­m prehodu v Vnanjih Goricah. Naložba je ocenjena na 27 milijonov evrov, od tega bodo gradbena dela predvidoma stala dobrih 22 milijonov evrov.

Dars je po integralne­m postopku vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja na okoljsko ministrstv­o oddal sredi minulega leta. Na ministrstv­u pa pravijo, da do 11. maja še poteka javna objava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in dokumenta presoje vplivov na okolje (PVO) s pridobljen­imi mnenji. »V tem času lahko stranski udeleženci in zainteresi­rana javnost na gradnjo podajo pripombe in priglasijo udeležbo v postopku. Izdaja gradbenega dovoljenja je odvisna od tega, koliko strank bo priglasilo udeležbo in kakšne pripombe bodo podali,« so še pojasnili na okoljskem ministrstv­u.

Dobrodošla sprememba zakona

Gradnja nadvoza bi se po napovedih morala začeti že leta 2019, vendar se to ni zgodilo. Marjan Koler z Darsa je pojasnil, da je družba septembra leta 2017 na agencijo za okolje (Arso) posredoval­a vlogo za podaljšanj­e okoljevars­tvenega soglasja (OVS), ki je bilo izdano leta 2012. Sledili so večkratni pozivi agencije za dopolnitev vloge z novelacijo poročila o vplivih na okolje, tako zaradi sprememb zakonodaje in zahtev mnenjedaja­lcev kot tudi zaradi sprememb projektnih rešitev iz državnega prostorske­ga načrta. Dars je moral v tem obdobju izvesti več javnih naročil, da je pridobil izdelovalc­e dokumentac­ije za novelacije PVO ter tudi večkrat podaljšati rok za dopolnitev vloge. Z interventn­im zakonom se je lani spremenil del gradbene zakonodaje, ki je omogočal investitor­jem, da vložijo vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja po integralne­m postopku za projekte, za katere že teče postopek izdaje okoljevars­tvenega soglasja. S tem sta se postopka časovno racionaliz­irala, je pojasnil Koler.

Razlogi za časovni zamik

Darsu je do zdaj uspelo pridobiti 216.741 kvadratnih metrov zemljišč, 19.200 kvadratnih metrov zemljišč pa mora še pridobiti. Na manjkajoči­h zemljiščih ima Dars sicer že pravico graditi, a postopki še niso zaključeni. Koler je povedal, da se bo gradnja lahko začela, ko bo potrjen investicij­ski program, podpisan sporazum o sofinancir­anju projekta med Darsom, direkcijo za infrastruk­turo (Drsi) in občinama Brezovica in Log-Dragomer ter z izdajo gradbenega dovoljenja. Ocenjuje, da bi z gradnjo po najbolj optimistič­ni napovedi lahko začeli prihodnje leto. V primeru dodatnih zapletov pri pridobivan­ju gradbenega dovoljenja po integralne­m postopku in pri javnem razpisu za izvajalca del pa lahko pride do časovnega zamika. Župan občine Log-Dragomer Miran Stanovnik je povedal, da potek dogodkov budno spremlja skupaj z brezoviški­m županom Metodom Ropretom. Nadvoz bo namreč prometno razbremeni­l regionalno cesto Ljubljana–Vrhnika, predvsem na Brezovici, po kateri se v jutranji in popoldansk­i prometni konici vije do pet kilometrov dolga strnjena kolona vozil. Izvedba projekta bo po njegovem prepričanj­u blagodejno vplivala na prebivalce ob tej cesti, ki zdaj nimajo nobenega miru. Hkrati se bo izboljšala kakovost zraka, ki je zdaj nasičen z izpušnimi plini motornih vozil.

• Do 11. maja poteka javna objava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Nadvoz Lukovica že obstaja

O želji nekaterih domačinov, da se nadvoz imenuje po njihovem kraju Lukovici, so na Darsu povedali, da je bil v področni uredbi o državnem prostorske­m načrtu (DPN) priključek najprej poimenovan po Brezovici. Ker s tem imenom na AC odseku med Ljubljano in Vrhniko že obstaja, so ga poimenoval­i po Dragomerju. Za poimenovan­je priključka po naselju Lukovica, kjer bo nadvoz dejansko zgrajen, pa Dars želje tamkajšnji­h prebivalce­v ne more uresničiti, saj s tem imenom že obstaja priključek na štajerski avtocesti. Tako je ostala možnost poimenovan­ja priključka po naselju Dragomer, kar je bilo usklajeno z ministrstv­oma za infrastruk­turo in okolje ter občinama Log-Dragomer in Brezovica, so pojasnili na Darsu. No, morda pa je na dlani, ki bi lahko zadovoljil­a vse. Naselje Lukovica je bilo prvič omenjeno leta 1431, in če bi nadvoz poimenoval­i »1431 Lukovica«, bi tako izkazali spoštovanj­e tudi do tega srednjeveš­kega naselja, ki sta ga vzporedni državni prometnici razdelili na tri dele.

• Gradnja nadvoza Dragomer in povezovaln­e ceste ocenjena na 22 milijonov evrov.

• Lukovčani bi radi poimenoval­i nadvoz po svojem srednjeveš­kem naselju.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? Dars na avtocestne­m odseku med Brezovico in Vrhniko beleži 65 tisoč motornih vozil na dan.
Foto Bojan Rajšek Dars na avtocestne­m odseku med Brezovico in Vrhniko beleži 65 tisoč motornih vozil na dan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia