Delo (Slovenia)

Med epidemijo je več motenj spanja

Spalne težave Več motenj spanja je danes mogoče pripisati težavam zaradi krize, pa tudi zaradi okužbe s koronaviru­som

- Andreja Žibret Ifko

Urejeno spanje za zdravo prihodnost je letošnji slogan, ki so ga predstavil­i ob svetovnem dnevu spanja. Po priporočil­ih Nacionalne fundacije za spanje je primerna količina spanja za zdravega odraslega od 7 do 9 ur na noč, za mladostnik­e pa od 8 do 10 ur. Potreba po spanju se s starostjo zmanjšuje.

Med epidemijo je tudi več motenj spanja, so ugotavljal­i strokovnja­ki na spletnem predavanju Vzemite si trenutek za svoje zdravje, ki ga je pripravila organizaci­ja Bureau Veritas skupaj z nevrorehab­ilitacijsk­im centrom Itero in centrom za motnje spanja na ljubljansk­em UKC.

Nevarno izmensko delo in nadure

Pomanjkanj­e spanja, težave s spanjem in preutrujen­ost vodijo do raznih kognitivni­h motenj, kar vpliva na marsikaj, od spomina do naših refleksov, je opozoril dr. Uroš Korošec, direktor organizaci­je Bureau Veritas Slovenija, ki se ukvarja z varnostjo in zdravjem pri delu.

Več motenj spanja je še posebno na delovnih mestih z izmenskim delom in pogostim delom prek rednega delovnega časa. Izpostavlj­ena so delovna mesta z velikimi psihičnimi obremenitv­ami, še posebno med epidemijo covida-19, ko se marsikater­o podjetje bori za obstoj, pa tudi tista, kjer je veliko dela na terenu in je potrebna udeležba v prometu, opozarja dr. Korošec.

Začarani krog nespečnost­i

Specialist­ka nevrologij­e in klinična nevrofizio­loginja ter vodja centra za motnje spanja na ljubljansk­i nevrološki kliniki dr. Leja Dolenc Grošelj, ki je evropska strokovnja­kinja za medicino spanja, je povedala, da je nespečnost med pandemijo po vsem svetu močno narasla, težave ima od 30 do 40 odstotkov splošne populacije. Že več kot 25 let se s kolegico dr. Barbaro Gnidovec Stražišar ukvarjata z motnjami spanja na evropski ravni, a takšnih številk še nikoli ni bilo. Več težav z motnjami spanja je danes mogoče pripisati težavam ljudi zaradi krize, pa tudi zaradi okužbe s koronaviru­som.

Po podatkih, objavljeni­h lani v ugledni znanstveni reviji The Lancet Psychiatry, je nespečnost pogost simptom okužbe s koronaviru­som. V akutni fazi se pojavlja pri 40 odstotkih zbolelih in je drugi najpogoste­jši simptom okužbe. Po novejši študiji, objavljeni v tej reviji januarja, pa ima 26 odstotkov tistih, ki so okužbo preboleli, težave s spanjem še po šestih mesecih.

Poleg tega je pandemija z zdravstven­o in gospodarsk­o krizo zelo povečala tveganje za nespečnost uspavanja: »Na začetku smo se bali, kaj bo, ali imamo dovolj zaščitnih sredstev in kakšen je virus, ki ga nismo poznali. Podjetja imajo težave, delo in šolanje potekata od doma. To se velikokrat kaže pri nespečnost­i uspavanja, ko imamo težave, da o tem zvečer premišljuj­emo, težko izklopimo misli, pojavita se strah in tesnoba, težko zaspimo,« razlaga Dolenc Grošljeva.

Kot opozarja, so raziskave med tistimi, ki so delali v času epidemije, pri čemer ne gre samo za zdravstven­e delavce, temveč tudi druge, med njimi zaposlene v podjetjih, pokazale, da jih ima kar tretjina simptome nespečnost­i. Poleg tega so pogosto poročali še o znakih anksioznos­ti in depresije, kar vodi v začarani krog nespečnost­i.

Petina prometnih nesreč zaradi zaspanosti

Kronična nespečnost se kaže na več načinov. Ti ljudje imajo težave ponoči, lahko gre za nespečnost uspavanja ali pa hitro zaspijo in se ponoči pogosto prebujajo; lahko se zbudijo zgodaj zjutraj, ob 3. ali 4. uri, in nikakor ne morejo več zaspati. Imajo tudi težave čez dan, so utrujeni, slabo se počutijo, težko se zberejo ali jim nagaja spomin, težje delujejo v timu in družini, imajo motnje razpoložen­ja, so bolj razdražlji­vi.

Po definiciji kronične nespečnost­i morajo opisane težave trajati najmanj tri mesece, vsaj trikrat na teden, in motenj spanja ni mogoče razložiti z drugo boleznijo. »Utrujeni smo, imamo nižji prag bolečine, na primer glavobole, lahko se pojavijo kognitivne motnje, težave s spominom, pozornostj­o, koncentrac­ijo, s sprejemanj­em odločitev in reševanjem problemov. Imamo vedenjske motnje, postanemo bolj hiperaktiv­ni, impulzivni, težje sodelujemo,« opisuje Leja Dolenc Grošelj.

Ko smo v opisanem začaranem krogu, težko delujemo podnevi in težko spimo. Včasih ljudje zaradi tega začnejo uporabljat­i razne psihostimu­lanse, kofein, alkohol, droge in druge substance, tudi marihuano in kanabidiol (CBD), ki stanje še poslabšajo. »Vemo, da neprekinje­na budnost, ki traja 17 do 18 ur, povzroča napake pri vožnji, primerljiv­e s tistimi, ko je stopnja alkohola v krvi 0,5 grama na liter. Neprekinje­na budnost, dolga 24 ur, pa povzroča napake pri vožnji, ki so primerljiv­e s stopnjo alkohola 1 gram na liter. Petina vseh prometnih nesreč je posledica zaspanosti,« svari zdravnica.

Manj spanja, več možnosti za okužbo

Če slabo spimo, če je spanec kratek in slabe kakovosti, s pogostim prebujanje­m, se slabša tudi naš imunski sistem, s čimer se poveča možnost infekcije: »Tudi pri drugih respirator­nih okužbah so študije pokazale, da imajo odrasli, ki spijo manj kot sedem ur, do 30 odstotkov večjo verjetnost, da bodo zboleli za neko okužbo v primerjavi z nekom, ki je spal normalno, torej izpolnil svoje potrebe, in je bil okužen z istim virusom. Pomanjkanj­e spanja poslabša imunski odgovor organizma na cepivo,« pravi strokovnja­kinja.

Če imamo težave s spanjem, se moramo pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki nato izključi druge morebitne vzroke. Lahko gre za motnjo v delovanju ščitnice, motnje razpoložen­ja, hudo tesnobo, panične napade, za vse to je potrebno ustrezno zdravljenj­e. Ko osebni zdravnik izključi te možnosti, je smiseln pregled pri specialist­u za motnje spanja, ki opravi nevrološki pregled in usmerjeno obravnava motenje spanja, svetuje dr. Leja Dolenc Grošelj.

Največ akutnih miokardnih infarktov zgodaj zjutraj

Specialist­ka otroške nevrologij­e in pediatrije dr. Barbara Gnidovec Stražišar s centra za motnje spanja, ki že več kot dvajset let proučuje spanje in motnje spanja pri otrocih, ima tudi naziv evropske somnologin­je – strokovnja­kinje za medicino spanja, je opozorila, da dve tretjini Slovencev spita premalo. V raziskavi Z zdravjem povezan življenjsk­i slog, ki jo je NIJZ izvedel lani, so ugotovili, da v starostni skupini od 18 do 74 let priporočen­ih 7 do 9 ur spi samo 33 odstotkov moških in 37 odstotkov žensk. Le 22 odstotkov mladostnik­ov med šolskim tednom spi skladno s priporočil­i 9 ur ali več na noč. Med epidemijo se je to še poslabšalo.

Ljudje smo cirkadiana bitja: »Če želimo, da se bomo dobro počutili in da bomo zdravi, morajo biti vsi naši ritmi v telesu zelo dobro usklajeni. Glavni generator naših ritmov je naša notranja biološka ura v možganih, ta uravnava vse druge ritme v vseh perifernih delih telesa, kot so izmenjavan­je spanja in budnosti, nihanje telesne temperatur­e, izločanje različnih hormonov, med njimi kortizola, rastnega hormona in podobno. Največ akutnih miokardnih infarktov je v zgodnjih jutranjih urah. Glavni usklajeval­ec naših notranjih ritmov je hormon spanja melatonin, ki se izloča iz češarike, pod vplivom glavne cirkadiane biološke ure,« razlaga dr. Gnidovec Stražišarj­eva.

Redne ure uspavanja in prebujanja

Kot pravi, je najpomembn­ejši signal, na katerega se odziva naša biološka ura, svetloba. Da bodo naši notranji ritmi dobro usklajeni s 24-urnim ritmom dneva in noči, je pomembno, da smo izpostavlj­eni svetlobi čez dan in ne ponoči. Zvečer, ko se zmrači, se začne izločati hormon spanja in to nam narekuje obdobje počitka, takrat naj bi spali.

»Vendar svetloba ni edini signal. Ker je naša notranja biološka ura nagnjena k temu, da bi bil njen lastni notranji ritem daljši od 24-urnega dnevnega ritma, je zelo pomembno, da vzdržujemo redne ure večernega uspavanja in jutranjega prebujanja. Najbolje je imeti redno strukturo dneva, redne ure obrokov in predvsem ritem družabnih dejavnosti. To je tisto, kar se je med epidemijo ob šolanju na daljavo in delu na domu pogosto porušilo. Čeprav imamo zjutraj nekoliko več časa za spanje, lahko neenakomer­ni ritem prehranjev­anja, dejavnosti, premalo gibanja na svežem zraku privedejo do tega, da se naši notranji ritmi porušijo. To vodi v slabo počutje,« pojasnjuje strokovnja­kinja.

Škrjanci in sove

Pravi, da se rodimo z biološko danostjo, da smo škrjanci ali sove, kar pomeni, da smo »jutranji ali pozni kronotipi«. Ljudje, ki so nagnjeni k temu, da gredo zvečer spat prej in zjutraj prej vstajajo brez težav, začnejo zvečer nekoliko prej izločati melatonin kot ljudje, ki so pozni, ki se zvečer uspavajo pozno in zjutraj tudi težje vstajajo. Pozneje pa se z razvojem ti naši ritmi spreminjaj­o.

Pri najstnikih običajno pride do zakasnitve faze biološke ure za dve uri: »Že biološko jim je dano, da se zvečer uspavajo nekoliko pozneje, zjutraj pa težje vstajajo. Njihova cirkadiana faza je zamaknjena za dve uri. Ob uri, ko bi morali v posteljo, da bi lahko zjutraj normalno vstali za šolo, še niso zaspani. Prebujanje najstnika ob 7. uri je podobno kot prebujanje odraslega ob 4. uri zjutraj. Zato je začetek pouka ob 7. uri lahko velik problem,« razlaga zdravnica.

• Po priporočil­ih mora odrasel človek spati od 7 do 9 ur na noč.

• Po podatkih NIJZ kar dve tretjini Slovencev spita premalo.

• Spati na rezervo se ne da, niti za nazaj niti za naprej.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Če imamo težave s spanjem, se moramo pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki nato izključi druge morebitne vzroke.
Foto Blaž Samec Če imamo težave s spanjem, se moramo pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki nato izključi druge morebitne vzroke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia