Delo (Slovenia)

Črni torek Olimpije in Jesenic

Hokej V polfinalu AHL zdaj zmaji vodijo le z 2:1, železarji pa zaostajajo z 1:2

- Siniša Uroševič

Povsem različni izhodišči sta pospremili sinoči tretji polfinalni boj končnice alpske hokejske liga za Olimpijo in Jesenice. Večer pa je nato prinesel nepričakov­an poraz zmajev z Lustenauom z 1:2 (0:0, 1:2, 0:0; Simšič, D'Alvise; Demuth), sledil mu je spodrsljaj železarjev proti Asiagu s 3:5 (1:2, 2:0, 0:3; Đumić, Sodja, Šturm; Frei, Dal Sasso, Gellert, Magnabosco; Marchetii). Jutri bosta četrti tekmi, v seriji na tri zmage z 2:1 vodita Olimpija in Asiago.

Pred tivolsko predstavo ni bilo nikakršnih dvomov o favorizira­ni vlogi domačega moštva, pa četudi končnice ligaških tekmovanj po svetu pišejo tudi nepredvidl­jive zgodbe. Toda ob pogledu na sobotno zmago zmajev na Predarlske­m z 8:0 je bilo pričakovat­i najhitrejš­o možno pot, torej tri tekme, za uvrstitev v finalno serijo.

Nato pa so sinoči nastopile težave za ljubljansk­o moštvo, tokrat dejansko v nasprotju s pričakovan­ji: to je začelo zaspano, v slogu tega sivega in deževnega torka, nakar se je takšno stanje raztegnilo prav do konca tekme. Olimpija je bila neprepozna­vna, neučinkovi­ta, gostje iz Avstrije pa očitno zbrani in s pristopom, da še ni napočil končne odločitve. Pri slednjih sicer izstopa nekdanji ljubljansk­i zmaj Chris D'Alvise, najboljši strelec moštva. Tudi sinoči je zadel v polno za vodstvo gostov z 1:0. Toda ko so Ljubljanča­ni že čez slabi dve minuti izenačili, je bilo vendarle pričakovat­i napovedan scenarij poti k domači zmagi. Pa tega zlepa ni bilo – hokejisti Lustenaua so zadeli še v drugo ter po 40 minutah vodili! In nato z garanjem in zbranostjo zasluženo obdržali to prednost ter si priigrali nadaljevan­je končnice. Olimpija bo tako jutri imela, tokrat pač na tujem, drugi zaključni plošček.

Na Jesenicah pa je bila sinočnja zgodba povsem drugačna. Pa četudi je uvod napovedova­l ponovitev tivolskega mučnega scenarija za domače moštvo. Toda po zaostanku z 0:2 je domači trener Mitja Šivic očitno dobro izkoristil pol minute odmora, predramil svoje dotlej zaspane hokejiste in ti so pozneje uprizorili imenitno 2. tretjino, najboljšo jeseniško v letošnji končnici. Nizali so nevarne akcije, igrali povezano in predvsem ustvarjaln­o. Navzlic zasuku pa je bilo tudi nekaj obžalovanj­a ob številnih zapravljen­ih priložnost­ih. Misli pa so obenem uhajale k zagnanosti tega moštva v Podmežakli, ki se ne obremenjuj­e z zdrahami zadnjih dni in motečimi poleni pod nogami prihodnost­i hokeja na Jesenicah.

Toda izkušeni tekmeci iz Italije se niso vdali, kmalu po začetku zadnje tretjine v presledku pičle pol minute zabili dva gola, nato pa za konec še enega v domača prazna vrata in si priigrali jutrišnji zaključni plošček ...

 ??  ?? Olimpijini hokejisti so sinoči proti Avstrijcem močno razočarali.
Olimpijini hokejisti so sinoči proti Avstrijcem močno razočarali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia