Delo (Slovenia)

Dvakrat je zmagal virus, končno je prišel čas za derbi

Košarka Cedevita Olimpija danes ob 18. uri gostuje pri Crveni zvezdi – Moštvi bi se morali prvič pomeriti že 20. decembra

- Eduardo Brozovič

Tretjič bo očitno šlo rado, pravijo košarkarji Cedevite Olimpije, ki so morali v minulih mesecih dvakrat preložiti soočenji s Crveno zvezdo zaradi okužb v nasprotnem taboru. Beograjčan­i so vmes končali evroligašk­o sezono, v kateri so zasedli predzadnje mesto z desetimi zmagami in 24 porazi, v ligi ABA pa morata moštvi odigrati le še po štiri tekme, dve zapored med seboj. Danes ob 18. uri bo v dvorani Aleksandra Nikolića na vrsti zaostali dvoboj 11. kola, v nedeljo pa še revanša v Stožicah za točke 24. kola. Med čakanjem na prvi spopad v sezoni sta se obe zasedbi otresli lepega dela tekmovalne negotovost­i. Ljubljanča­ni so z nedeljsko zmago nad Mornarjem odločno zakorakali proti končnici regionalne­ga prvenstva, beograjski­m rdeče-belim pa se polfinale ne more več ogniti. Zavihtijo se lahko celo na prvo mesto po rednem delu, a zanj bi morali v preostalih nastopih (dveh proti Cedeviti Olimpiji ter gostovanji­h pri Krki in Zadru) nanizati same zmage in upati na spodrsljaj vodilne Budućnosti, ki je doslej doživela prav toliko porazov (3), a je dobila obe medsebojni tekmi. Pomen derbija, začinjen z željo po čim višji uvrstitvi pred podelitvij­o vlog nosilcev končnice, košarkarje­m in trenerjem vendarle ne dopušča niti ščepca ležernosti.

»Končno je pred nami prvi dvoboj s Crveno zvezdo! V Beogradu so gostitelji vselej favoriti za zmago. Obe moštvi se še vedno borita za mesto v končnici, zato sem prepričan, da se nam obeta zanimiva tekma. Da bi se lahko uspešno kosali s Crveno zvezdo v Beogradu, moramo dati od sebe vse, kar zmoremo v tem trenutku. Igrati moramo osredotoče­no, čvrsto in taktično na najvišji možni ravni, če želimo s seboj odnesti zmago,« meni Olimpijin strateg Jurica Golemac, ki bo ob koncu turneje po Črni gori in Srbiji poskušal iztisniti iz svojih adutov zadnje atome energije. Vložek na igralni mizi je namreč velik: čim boljše izhodišče pred končnico in tudi za mesta v evropskih tekmovanji­h.

Loyd velika nevarnost

Košarkarji Cedevite Olimpije bi se morali prvič pomeriti s Crveno zvezdo že 20. decembra lani, a so v zadnjem hipu, ko so že pripotoval­i v Beograd, izvedeli za preložitev tekme zaradi okužbe Jordana Loyda s koronaviru­som. Ameriški branilec je sicer najnevarne­jši mož rdeče-belih, saj je bil s povprečjem 17,3 točke tretji strelec evrolige za Aleksejem Švedom iz Himkija (19,8) in Mikom Jamesom iz CSKA (19,3). Nekoliko manj učinkovito (ali zavzeto) igra v ligi ABA, v kateri zaseda 8. mesto s 15,2 točke, tik za njim je stožiški organizato­r Kendrick Perry (14,3), šest mest višje pa Jaka Blažič (17,5), ki zaostaja le za Filipom Petruševom iz Mege (23,7). Cedevita Olimpija (povp. 87,7) sicer dosega največ točk v ligi ABA pred Mornarjem (83,6), FMP (83:4), Budućnostj­o (83,3) in Crveno zvezdo (83,2), ki je bila lep čas na vrhu, a je po vrnitvi trenerja Dejana Radonjića spremenila igralni ustroj in ima najboljšo obrambo med vsemi, zato je doslej doživela le tri poraze; dva z Budućnostj­o in enega z Igokeo.

»Derbi bo imel veliko težo v boju za drugo mesto. Cedevita Olimpija ima odlično moštvo, spretno je sestavljen­o in je v dobri formi. Mi bomo pod košema pogrešali Landryja Nnoka, saj decembra še ni bil registrira­n za nas, in Marka Jagodića Kuridžo, ki bo počival tri tedne zaradi poškodbe kolena, a želimo osvojiti novi točki. Pomenili bi velik korak k drugemu mestu,« razmišlja Dejan Radonjić in pričakuje, da bo njegovo moštvo danes iztržilo še deseto zmago v zadnjih enajstih regionalni­h kolih. Današnje zaostale tekme lige ABA: Zadar – Cibona (12. kolo, ob 16. uri), Crvena zvezda – Cedevita

Olimpija (11. kolo, 18), Budućnost – Igokea (6. kolo, 20); vrstni red: Budućnost 20:3, Crvena zvezda 19:3, Igokea 19:5, Cedevita Olimpija 17:5, Mornar 17:7, Mega 14:11, Partizan 12:13, FMP 10:15, Cibona in Split po 8:15, Zadar 8:16, Krka 7:16, Borac 7:17, Koper Primorska 0:25.

• Danes bodo košarkarji v ligi ABA odigrali tri preložene dvoboje.

• Cedevita Olimpija se v tej sezoni še ni udarila s Crveno zvezdo.

• O vrstnem redu na vrhu bo odločala tudi tekma Budućnost – Igokea.

 ?? Foto ABA ?? Kendrick Perry in soigralci bodo danes četrtič v sezoni igrali v Beogradu: s Partizanom in FMP so izgubili, Mego so ugnali.
Foto ABA Kendrick Perry in soigralci bodo danes četrtič v sezoni igrali v Beogradu: s Partizanom in FMP so izgubili, Mego so ugnali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia