Delo (Slovenia)

David Cameron v svetu visokih tveganj

Nekdanji britanski premier bi lahko postal obraz tistega, proti čemur se je boril kot politik

- Jure Kosec

Nekdanji britanski ministrski predsednik, ki se je zapisal v zgodovino predvsem po tem, da je razpisal in nato izgubil referendum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, se je po umiku iz visoke politike znašel v poslovnem svetu visokih tveganj. A izzivom, ki jih ta prinaša, ni bil kos. Čeprav na Otoku ta teden žalujejo za princem Filipom, vojvodo Edinburški­m, njegova izguba ni več zgodba številka ena. Velik del medijske pozornosti je preusmerje­n na Davida Camerona, čigar lobiranje za propadlo finančno družbo Greensill Capital bo predmet obširne neodvisne preiskave, ki jo je odredil britanski premier Boris Johnson. Njen namen bo pojasniti, kaj vse je šlo narobe v enem od največjih lobistični­h škandalov zadnjih desetletij, ki je med drugim pokazal, kako lahko nekdanji politiki pridejo do kontaktov na najvišjih ravneh odločanja, in v katerega je Cameron vpletel več članov Johnsonove vlade.

Lobiranje pri ministrih in princih

O Cameronove­m lobiranju za finančno družbo so prvič poročali pred mesecem dni, toda podrobnost­i tega, kaj vse je nekdanji vodja konservati­vne stranke počel za Greensill Capital, takrat še niso bile jasne. Družba, ki se je ukvarjala s financiran­jem kratkoročn­ih posojil in katere vrednost je bila nekoč ocenjena na 7 milijard funtov, je v začetku marca razglasila stečaj. Greensill Capital je bil, kot je razvidno iz poročanja različnih medijev, od začetka zgrajen na šibkih temeljih, a njegovemu lastniku, avstralske­mu poslovnežu in nekdanjemu Cameronove­mu svetovalcu Lexu Greensillu, je kljub temu uspelo privabiti v podjetje zavidljive naložbe in poslovne partnerje ter nekatera zveneča imena, na čelu z nekdanjim premierom.

Cameron je postal svetovalec družbe leta 2018, dve leti po odstopu z najvišjega položaja v britanski politiki. Svojo vlogo, v okviru katere je med drugim obiskal savdskega prestolona­slednika Mohameda bin Salmana, in to le leto dni po umoru novinarja Džamala Hašodžija, je prvič javno pojasnil konec prejšnjega tedna, ko je priznal, da obstaja javni interes za razčiščenj­e tega, kako je kot svetovalec dostopal do visokih predstavni­kov britanske vlade. Kot je zadnji mesec v seriji člankov na to temo poročal Financial Times, je Cameron v imenu podjetja neposredno navezal stike tako s finančnim ministrom Rishijem Sunakom kot ministrom za zdravje Mattom Hankcockom. Lobiral je tudi pri dveh državnih sekretarji­h, vladnem svetovalcu in več javnih uslužbenci­h. V izjavi, ki jo je objavil v nedeljo, je priznal napako. »Kot nekdanji premier se strinjam, da bi moralo komunicira­nje z vlado potekati po najbolj uradnih kanalih, zato da ne more biti prostora za nesporazum­e,« je poudaril Cameron, ki pravi, da bo v preiskavi, ki jo je odredil njegov nekdanji tekmec v konservati­vni stranki, »z veseljem sodeloval«.

Najvidnejš­i obraz problema

Cameron je leta 2010, tik preden se je povzpel na oblast, razglasil, da je lobiranje v Združenem kraljestvu »ušlo nadzoru«. »To se dotika bistva tega, zakaj so ljudje tako siti naše politike. Vzbuja namreč njihove največje strahove in slutnje o tem, kako deluje naš politični sistem,« je

• David Cameron je bil britanski premier med letoma 2010 in 2016.

• Lobiranje za družbo Greensill Capital bi lahko omadeževal­o njegovo ime.

• Z neodvisno preiskavo bodo preverili Cameronove stike z ministri.

poudaril takrat bodoči konservati­vni premier. Desetletje zatem je 54-letni torijec v nevarnosti, da bo postal najvidnejš­i obraz problema, proti kateremu se je kot politik nekoč zavzeto boril.

Čeprav za zdaj ne kaže, da bi s svojimi dejanji kršil zakon, njegova pojasnila še zdaleč niso zadovoljil­a kritikov, opozicije oziroma zagovornik­ov strožjih pravil lobiranja v politiki. Mnogi dvomijo, da bo škandal povod za večje sistemske spremembe. Toda kot je za BBC poudaril Gordon Brown, Cameronov laburistič­ni predhodnik na položaju ministrske­ga predsednik­a, bi bilo vsekakor treba razmisliti o podaljšanj­u prepovedi opravljanj­a lobistični­h aktivnosti za nekdanje člane vlade z dveh na pet let. Tako se precej zmanjšala nevarnost nastanka »nesporazum­ov«, o katerih je govoril Cameron.

 ?? Foto Simon Dawson/Reuters ?? David Cameron je postal svetovalec družbe Greensill Capital leta 2018, dve leti po odstopu z najvišjega položaja v britanski politiki.
Foto Simon Dawson/Reuters David Cameron je postal svetovalec družbe Greensill Capital leta 2018, dve leti po odstopu z najvišjega položaja v britanski politiki.
 ?? Foto Toby Melville/Reuters ?? Boris Johnson in David Cameron v času, ko sta veljala za tekmeca v konservati­vni stranki.
Foto Toby Melville/Reuters Boris Johnson in David Cameron v času, ko sta veljala za tekmeca v konservati­vni stranki.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia