Delo (Slovenia)

Prišel je čas, ko moramo stati pokončno

-

Hongkonški medijski mogotec in dolgoletni borec za demokracij­o Jimmy Lai, ki je od avgusta lani v zaporu, je zaposlenim napisal pismo, v katerem jih je pozval, »naj v teh časih ohranijo pokončno držo«. Njegov časopis Apple Daily je objavil na roko napisano pismo, v katerem Lai sporoča novinarjem: »Svoboda govora je pomembna, a nevarna stvar. Prosim, bodite previdni in ne tvegajte preveč. Vaša varnost je v teh časih zelo pomembna.« Triinsedem­desetletne­ga Laia, aktivista za svobodo govora in ustanovite­lja številnih časopisov ter medijske hiše Next Digital Media, so avgusta lani z več kot desetimi aktivisti oblasti obtožile goljufije, ga priprle in zavrnile varščino. Od takrat je bil večinoma v priporu, do zaslišanja aprila. Bil je spoznan za krivega v dveh obtožnicah, ki ga bremenita udeležbe na nelegalnih protestih, za kar mu grozi do pet let zaporne kazni; sojenje se nadaljuje. Prve obtožbe se nanašajo na demonstrac­ije avgusta 2019, na katerih se je zbralo okrog 1,7 milijona ljudi, oblasti so aretirale najmanj 10.000 protestnik­ov, kot je takrat poročal BBC. Laia so oblasti prvič priprle, a so ga na sojenju septembra lani oprostile obtožb. A ker je bil kritičen do novega zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Peking vsilil Hongkongu junija lani, so v enem dnevu izvedli racijo na uredništvu njegovega časopisa Apple Daily ter ga obtožili sodelovanj­a s tujimi silami in zarote. V enem dnevu so aretirali tudi druge vidne osebnosti prodemokra­tičnega gibanja, kot so Agnes Chow, Wilson Li, Andy Li in drugi. Ta racija je zaznamoval­a začetek avtoritarn­ih potez proti novinarstv­u v Hongkongu, med drugim so zahtevali zamenjavo vodje javne televizije RTHK, ukinitev »vseh politično občutljivi­h programov in pregon preiskoval­nih novinarjev«. Decembra lani je Lai postal prva javna osebnost, ki so ga v okviru novega zakona o nacionalni varnosti obtožili sodelovanj­a s tujimi silami in ogrožanja nacionalne varnosti. Tistega meseca mu je združenje Reporterji brez meja podelilo novinarsko nagrado svoboda govora za pomembno vlogo pri ustanovitv­i časopisa Apple Daily, ki se je edini postavil nasproti enoumju kitajskega režima in si drznil odkrito kritizirat­i kitajski komunistič­ni režim; prav tako so ves čas podpirali in spremljali demonstrac­ije. Lai je bil že dolgo pred protesti trn v peti pekinškim oblastem; tudi zaradi tega so ga številni kitajski tajkuni bojkotiral­i in načrtno oglaševali samo v časopisih, ki niso bili v njegovi lasti. Nekaj dni po njegovi aretaciji je dejal, da »oblasti z zakonom o nacionalni varnosti samo kažejo zobe, a še niso zares zagrizle. V pismu, ki ga je poslal še pred začetkom sojenja, je sporočil, da je »novinarjev­a odgovornos­t in dolžnost, da služi resnici, in da se je situacija v Hongkongu poslabšala. Pred očmi nam razpada svet in prišel je čas, ko moramo stati pokončno.«

 ?? Foto Tyrone Siu/ Reuters ?? Decembra lani je Lai (levo) postal prva javna osebnost, ki so ga v okviru novega zakona o nacionalni varnosti obtožili sodelovanj­a s tujimi silami in ogrožanja nacionalne varnosti.
Foto Tyrone Siu/ Reuters Decembra lani je Lai (levo) postal prva javna osebnost, ki so ga v okviru novega zakona o nacionalni varnosti obtožili sodelovanj­a s tujimi silami in ogrožanja nacionalne varnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia