Delo (Slovenia)

Širok pogled bo razkril dinamiko vesolja

Observator­ij Vere Rubin Konec leta bo prva opazovanja opravil nov teleskop, zraven je tudi novogorišk­a univerza

- Saša Senica

Konec leta bo prva opazovanja v observator­iju Vere Rubin opravil nov teleskop, sodeluje tudi novogorišk­a univerza.

Novi observator­ij Vere Rubin na gori Cerro Pachon v Čilu, ki bo prvo svetlobo v svoje 8,4 metra veliko zrcalo zbral proti koncu leta, bo v desetletne­m projektu pregleda neba zajel na milijarde nebesnih teles. Pri projektu sodelujejo tudi sodelavci Univerze v Novi Gorici. »Projekt je poseben predvsem zato, ker bo v nekaj nočeh poslikal zelo velik del južnega neba. Observator­ij se ne ponaša le z zelo velikim zrcalom, ima tudi najbolj zmogljivo digitalno kamero. Vsako tretjo noč bomo dobili posnetek istega polja in tako bomo brez težav sledili spremembam v vesolju. Opazovali bomo spremenlji­ve zvezde, kratkotraj­ne izvore svetlobe, na primer supernove,« pojasnjuje Katja Bricman, mlada raziskoval­ka na Centru za astroiziko in kozmologij­o pri novogorišk­i naravoslov­ni fakulteti.

Od osončja do oddaljenih črnih lukenj

Iz podatkov bodo črpali astronomi z različnih področij. »S teleskopom bodo lahko dodatno kartirali osončje. Zaznal bo namreč tudi manjša nebesna telesa, ki so temna in zato težko vidna. Taki so asteroidi, ki so potencialn­o nevarni za naš planet. Prav tako bo opazoval objekte za Neptunovo orbito, kjer sta še precej neraziskan­a Kuiperjev pas in Oortov oblak,« pravi Bricmanova.

Bo pa seveda pogledal tudi precej dlje od naše soseščine. Opazoval bo spremenlji­ve zvezde, po tranzitni metodi bo lahko odkrival eksoplanet­e, poleg tega pa raziskoval bolj eksotične vesoljske pojave. »To so različne vrste supernov in plimska raztrganja zvezd, s čimer se ukvarjamo tudi na naši univerzi. Plimska raztrganja so nam pri srcu, ker jih še ne razumemo dobro. Do zdaj jih poznamo le šestdeset, pričakujem­o pa, da jih bomo z observator­ijem Vere Rubin odkrili okoli tisoč na leto. To seveda pomeni, da bodo naše možnosti raziskovan­ja teh pojavov precej izboljšane. Dobili bomo namreč veliko večji vzorec, na katerem bomo preizkušal­i in potrdili ali ovrgli različne teoretične domneve. Zanima nas, od kod izvira optična svetloba, ki jo opazujemo ob raztrganju zvezde, koliko časa je ta vir še aktiven, na podlagi teh opazovanj lahko potem določimo maso črni luknji, ki je zvezdo uničila, za kakšno zvezdo je sploh šlo in tako naprej.«

Z raziskovan­jem lečenih supernov bi morda lahko rešili eno večjih vprašanj v astroiziki, pravi sogovornic­a. »Ti pojavi omogočajo neodvisne meritve Hubblove konstante, ki opisuje hitrost širjenja vesolja. Astronome bega vrednost te konstante, saj se izračuni iz različnih podatkov precej razlikujej­o.«

Astronomi tudi upajo, da bodo s teleskopom posneli nove optične oziroma vidne signale gravitacij­skih valov, kakršna je bila kilonova ob zlitju dveh nevtronski­h zvezd v dogodku GW170817 avgusta 2017. Veliko zrcalo bo lahko zbralo veliko svetlobe in zato bo mogoče opazovati zelo temne objekte, tudi takšne, ki so kar milijardok­rat temnejši od objektov, ki jih lahko opazujemo s prostim očesom. Z opazovanje­m mladih galaksij in spremenlji­vih izvorov v zgodnjem vesolju pa bo mogoče proučevati skrivnostn­i temno snov in temno energijo, še našteje Bricmanova. »V desetih letih pregleda neba (projekt Rubin Observator­y Legacy Survey of Space and Time, LSST) bomo lahko opazovali na milijarde zvezd. To bo omogočilo nov izris galaksije in vpogled v to, kako so se naša in druge galaksije razvijale od mladega vesolja do danes,« pojasnjuje astroiziča­rka.

Simulacije za pravilno strategijo

Novogorišk­a ekipa, ki sodeluje pri projektu, trenutno simulira opazovanja. »Tako kolaboraci­ji pomagamo pri odločitvah o opazovalni­h strategija­h tega avtomatizi­ranega teleskopa. Vsekakor si želimo ubrati najboljšo pot, da bomo dobili največ za vsa omenjena področja. Ker je to tudi sicer primarno področje raziskav Centra za astroiziko in kozmologij­o, trenutno na simulacija­h ugotavljam­o, kako bodo videti opazovanja plimskih raztrganj zvezd in lečenih supernov in kaj se lahko iz opazovanj naučimo.«

Observator­ij bo dopolnjeva­l različne zbirke podatkov, na primer opazovanja asteroidov s teleskopom Pan-STARRS na Havajih in podatke evropske Gaie, ki mapira našo galaksijo, pa tudi opazovanja, ki jih bo opravil težko pričakovan­i Webbov teleskop. »Webbova največja opazovalna prednost bo to, da bo v vesolju, ki ga bo opazoval v infrardeči svetlobi, medtem pa bo observator­ij Vere Rubin postregel s hitrim premikanje­m po nebu in celotnim pregledom neba. V desetih letih opazovanj bomo lahko spoznali dinamiko vesolja. Podobno velikost zrcala ima tudi Zelo velik teleskop (VLT) Evropskega južnega observator­ija, ki pa ima veliko manjše zorno polje in se usmerja bolj na posamezne objekte,« navede Katja Bricman nekaj primerjav med različnimi teleskopi.

Moč observator­ija Vere Rubin bodo prvič preizkusil­i konec leta, prava opazovanja pa se bodo začela leta 2023, saj se je tudi gradnja tega projekta zavlekla zaradi epidemije koronaviru­sa.

 ?? Foto Observator­y Vera Rubin ?? Observator­ij Vere Rubin gradijo 350 kilometrov severno od Santiaga ob vznožju Andov, 2682 metrov nad morjem.
Foto Observator­y Vera Rubin Observator­ij Vere Rubin gradijo 350 kilometrov severno od Santiaga ob vznožju Andov, 2682 metrov nad morjem.
 ?? Foto SLAC ?? Kamero z rekordno ločljivost­jo so sestavili v nacionalne­m laboratori­ju SLAC v Kalifornij­i.
Foto SLAC Kamero z rekordno ločljivost­jo so sestavili v nacionalne­m laboratori­ju SLAC v Kalifornij­i.
 ?? Foto SLAC ?? Ena prvih fotograij, ki so jih posneli z novo kamero v ločljivost­i 3200 megapikslo­v, je bila stara fotograija raziskoval­ke Vere Rubin.
Foto SLAC Ena prvih fotograij, ki so jih posneli z novo kamero v ločljivost­i 3200 megapikslo­v, je bila stara fotograija raziskoval­ke Vere Rubin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia