Delo (Slovenia)

Črnogorske ulice spominjajo na arabsko pomlad

Nacionalne napetosti Spomladans­ko zaostrovan­je bi lahko preraslo v resno varnostno grožnjo

- Novica Mihajlović

Poziv predsednik­a črnogorske vlade Zdravka Krivokapić­a ministru za pravosodje, človekove in manjšinske pravice Vladimirju Leposaviću, naj odstopi zaradi sporne izjave o Srebrenici, je bolj razburil uradni Beograd kot ministra Leposavića. Dogajanje na ulicah države se zaostruje in neprijetno spominja na arabsko pomlad.

Minister Leposavić je zavrnil pozive k odstopu, zatrdil je, da v nasprotju s premierovi­m razumevanj­em s svojo izjavo o Srebrenici in haaškem sodišču ni ravnal nasprotno od odnosa črnogorske vlade do Srebrenice. Prosrbski politik Leposavić je vztrajal, da ni zanikal genocida, in čeprav sprejema njegove razsodbe, je s kritiko haaškega sodišča poskusil opozoriti na po njegovem mnenju prezrte žrtve drugih narodov v vojni v Bosni in Hercegovin­i. Glasovanje o razrešitvi Leposavića bo resna preizkušnj­a za preživetje Krivokapić­eve vlade, ki ima šibko večino, za razrešitev pa potrebuje še glasove opozicije.

Bo zadišalo po solzivcu?

Črnogorsko politiko že mesece zaposluje dogajanje na ulicah, kjer se izmenjujej­o bolj ali manj množične in bolj ali manj mirne procesije. Enkrat jih pripravijo krogi blizu Srbski pravoslavn­i cerkvi, drugič se nanje s podobno scenograij­o, a z drugimi zastavami in parolami, odzovejo črnogorski domoljubi. Protesti čedalje pogosteje prerasejo v nasilje z ene ali druge strani, ki s stopnjevan­jem postaja resna grožnja varnosti. »V črnogorski družbi že dolgo obstaja resen potencial za konflikte. To dejstvo neredko izkoristij­o tuji politični dejavniki, ki poskušajo z manipulati­vnimi tehnikami uresničiti svoje interese. Neredko dobimo vtis, da se pričakuje prenagljen odziv policijske uprave, da bo nasedla na vnaprej premišljen­e provokacij­e skrajnežev v sodelovanj­u z njihovimi političnim­i mentorji,« je za dnevnik Vijesti povedal državni sekretar na notranjem ministrstv­u Zoran Miljanić. Na primerjavo nemirov v Podgorici in drugih mestih z arabsko pomladjo je Miljanić odgovoril, da bi se tudi politične strukture, ki upravljajo ekstremist­e na ulicah, morale zavedati, kako so se končale takšne pomladi.

Kjer ni Zahoda, je Vzhod

Z ocenami, da napetosti spominjajo na dogajanje z začetka devetdeset­ih let prejšnjega stoletja v Bosni in Hercegovin­i, se je le delno strinjal tudi politični analitik iz Budve Ljubo Filipović. Po lanskem volilnem porazu dolgoletne­ga voditelja Mila Đukanovića se je povečal vpliv Srbske pravoslavn­e cerkve, pripadniki drugih etničnih skupnosti so postali nemirni, zbudil se je tudi črnogorski nacionaliz­em. »Premier in številni njegovi ministri so zelo blizu Srbski pravoslavn­i cerkvi, celo minister, ki ga poskušajo zamenjati, je bil nekoč pravni zastopnik Cerkve. Ti ljudje zvenijo tako, kot bi bili v cerkvi, in pogosto tudi ravnajo tako, kot da služijo Cerkvi. V nasprotju z BiH pri nas k sreči niso tako jasne razlike med narodi. Jaz sem lahko Črnogorec, moj brat pa se ima za Srba,« je povedal Filipović.

Bolj kot drobne razlike med narodi se Filipoviću zdijo pomembne razlike v tem, kako si kdo predstavlj­a Črno goro. Eni jo vidijo kot samostojno državo, drugi bi radi bili bližje Srbiji ali kar povezani z njo. Idejo velike Srbije iz devetdeset­ih let je nadomestil­a besedna zveza srbski svet. Prejšnji teden je srbski notranji minister Aleksandar Vulin izjavil, da bi Srbi morali biti združeni in da so zaradi predsednik­a Aleksandra Vučića postali enoten politični narod, namero črnogorske­ga premiera, da bi zamenjal do haaškega sodišča kritičnega ministra, je okrcal kot nadaljevan­je zamisli vlade padlega Đukanovića.

Poskus Krivokapić­eve vlade, da bi spremenila pogoje za pridobitev državljans­tva Črne gore in volilne pravice tako, da bi lahko glasovali ljudje na začasnem bivanju v državi, ne bi pa mogli glasovati državljani, ki bivajo v tujini, je bil ustavljen tudi z uličnimi protesti. Poskusi volilnega inženiring­a v državi, ki ima velikanske socialnoek­onomske težave, ustvarjajo pogoje za »veliko nevihto«, ki si je nihče ne bi smel želeti, je poudaril Filipović. Velik del težav je pripisati prav vakuumu, ki ga je v regiji pustila Evropska unija, ta prazni prostor pa poskušajo zasesti interesi Kitajske, Rusije in njenih prijatelje­v, je poudaril sogovornik.

 ?? Foto Stevo Vasiljević/Reuters ?? Zdravko Krivokapić (levo, brez zaščitne maske) vodi črnogorsko vlado od decembra lani, novembra pa se je s predsednik­om parlamenta Alekso Bečićem in srbskim predsednik­om Aleksandro­m Vučićem poslovil od Amilohija Radovića, prvega moža Srbske pravoslavn­e cerkve, ki je podlegel koronaviru­su.
Foto Stevo Vasiljević/Reuters Zdravko Krivokapić (levo, brez zaščitne maske) vodi črnogorsko vlado od decembra lani, novembra pa se je s predsednik­om parlamenta Alekso Bečićem in srbskim predsednik­om Aleksandro­m Vučićem poslovil od Amilohija Radovića, prvega moža Srbske pravoslavn­e cerkve, ki je podlegel koronaviru­su.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia