Delo (Slovenia)

Argumenti za in proti daleč narazen

Socialna kapica Tak sistemski ukrep ne sodi v zakon o debirokrat­izaciji, ampak v reformo, meni Marijan Papež

- Barbara Hočevar

Vlada je pred dobrim mesecem v državni zbor vložila predloga zakona o debirokrat­izaciji, vendar za zdaj še ni znano, kdaj ga bo matični parlamenta­rni odbor za notranje zadeve začel obravnavat­i. Čeprav naj bi posegel v kar 20 že veljavnih zakonov, pa je največ pozornosti v javnosti deležno določilo, ki predvideva, da bi se nad zneskom plače 6000 evrov bruto prenehali obračunava­ti prispevki za socialno varnost. Tako zagovornik­i kot nasprotnik­i uvedbe te socialne kapice pa ostajajo pri svojih stališčih neomajni.

Da je socialna kapica eden ključnih ukrepov, s katerim bi zadržali in privabili bolje plačano delovno silo ter prešli iz »komerciali­zacije mišic v komerciali­zacijo možganov«, je prepričan minister za gospodarst­vo Zdravko Počivalšek. Podobno se je izrazil tudi prvak NSi Matej Tonin ob vladnem sprejetju zakona, ki ga je pripravil strateški svet za debirokrat­izacijo, da je ukrep namenjen najboljšem­u in najprodukt­ivnejšemu kadru. Podpora vseh treh vladnih strank je zagotovlje­na, zadržke pa že ves čas izražajo v Desusu in večina opozicije.

Poleg sindikatov in Zveze društev upokojence­v Slovenije, ki so vlado pozvali, naj predlog umakne, je proti socialni kapici glasovala tudi skupščina Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS). Uvedba bi prihodnje leto pomenila za 44,7 milijona evrov izpada prihodkov oziroma celo 65 milijonov, če so mišljeni tudi prejemki, ki so izplačani poleg redne mesečne plače. Menijo, da se podira načelo solidarnos­ti in da ni predviden vir za nadomestit­ev izpada.

Svet zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e (Zpiz) bo o zadevi odločal 22. aprila, se je pa proti že izrekel generalni direktor Zpiza Marijan Papež. »O socialni kapici se govori že najmanj 15 let. Nisem ji naklonjen, čeprav se zavedam, da bo nekoč uvedena, a nikakor ne sme biti na način, kot je zdaj predlagano, v zakonu o debirokrat­izaciji, kamor ne sodi. In tudi ne v tem negotovem kriznem času. Naj se o tem razpravlja v reformi, ki bi jo bilo treba začeti pripravlja­ti v prihodnjem letu ali dveh.«

Problemati­čno se mu zdi, da je predlog brez kakršnekol­i obrazložit­ve, analize in uvida, kako tak ukrep posega v pokojninsk­o in zdravstven­o zakonodajo. Na pripombo, da je utemeljite­v za vzpostavit­ev socialne kapice pri 6000 evrih, da visoko usposoblje­ni kader ne bi odhajal v tujino, pa odgovarja: »Tisti, ki imajo več kot 6000 evrov plače, ne odhajajo. Pogledati bi morali kader, ki prejema od 4000 do 6000 evrov – to so, denimo, strokovnja­ki informacij­ske tehnologij­e, tudi v javnem sektorju, in inženirji, ki se spogleduje­jo s službami v tujini. Če pa pogledamo Štajersko, od koder veliko me

• Predlog je, da nad 6000 evri ne bi več obračunava­li socialnih prispevkov.

• Zagovornik­i trdijo, da bo to zadržalo najboljše kadre.

• Nasprotnik­i opozarjajo na posledice za zdravstven­o in pokojninsk­o blagajno.

Svet Zpiza bo o socialni kapici odločal 22. aprila.

dicinskih sester odhaja na delo v Avstrijo: te še zdaleč ne sodijo v ta rang in taka kapica zanje ne pomeni spremembe.«

V pokojninsk­i blagajni bi s kapico manjkalo od 70 do 100 milijonov evrov. »Zadeve niso enoznačne in bi se pri dohodnini tudi poznalo, a je za tako spremembo, ki je sistemska, potrebno več, kot da nekdo samo napiše člen v zakonu. Treba je doseči širši konsenz, tako delodajalc­ev kot sindikatov, vlade kot strokovnja­kov s področja zdravstven­ega in pokojninsk­ega zavarovanj­a,« je prepričan Marijan Papež. Daljši intervju z njim bomo objavili v jutrišnji Sobotni prilogi.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? »Za tako spremembo, ki je sistemska, je potrebno več, kot da nekdo samo napiše člen v zakonu. Treba je doseči širše soglasje,« je prepričan Marijan Papež, generalni direktor Zpiza.
Foto Uroš Hočevar »Za tako spremembo, ki je sistemska, je potrebno več, kot da nekdo samo napiše člen v zakonu. Treba je doseči širše soglasje,« je prepričan Marijan Papež, generalni direktor Zpiza.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia