Delo (Slovenia)

V šolskih kuhinjah vre zaradi dolgov

Denarna stiska Več kot 80 odstotkov šol je leto 2020 končalo s primanjklj­ajem v skupni višini devet milijonov evrov

- Špela Kuralt

Ravnatelji opozarjajo na finančne težave, ki jih je povzročila epidemija covida-19. Zaradi zaprtja šol kuhinje več mesecev niso delovale ali pa so delale precej manj. Do pomoči iz PKP niso bile upravičene, ker se financiraj­o iz javnih sredstev.

Država je pomagala z ukrepi čakanja na delo in podobno, ampak iz vsega tega so šolski kuharji izpadli. Do teh pomoči namreč niso upravičeni neposredni ali posredni uporabniki proračuna, katerih delež prihodkov iz javnih virov je višji od 70 odstotkov. »Preteklo leto smo za kuharje dobili le nadomestil­a za čakanje na delo aprila in maja, za čas izrednega dopusta marca, ko nismo vedeli, kako naj rešujemo položaj, nismo dobili ničesar. Že tam je bil primanjklj­aj. Potem so bile šole spet od oktobra zaprte. Večina šol je zaradi tega povsem nelikvidni­h. Na naši šoli je izguba 30.000 evrov,« pravi ravnatelj OŠ Primoža Trubarja Laško Marko Sajko. Anketa, ki jo je ravnatelje­m poslal Sajko, je pokazala, da je imelo 81 odstotkov šol v šolskih kuhinjah negativen rezultat, v povprečju so imele tam 19.890 evrov izpada.

Strokovna sodelavka Sviza Jadranka Zupanc pojasnjuje, da se inančne težave s šolskimi kuhinjami pojavljajo že od lanske pomladi: »Normativ pokrije kuharja le za malico. Za pripravo kosil, popoldansk­e malice, kosil za učitelje ... pa so kuharji zaposleni na tržni dejavnosti. In to ne glede na to, da imamo zakon o šolski prehrani. To torej pomeni, da so ti ljudje zaposleni na trgu, trg pa zaradi epidemije ne deluje.«

Šolske kuhinje so bile v zadnjem letu več mesecev zaprte oziroma so delale precej manj. Ker se ne financiraj­o v celoti iz javnih sredstev, je več kot 80 odstotkov šol glede šolskih kuhinj poslovalo negativno, tretjina je lansko leto končala z minusom. Nekateri ravnatelji imajo zato resne težave s plačilom obveznosti, tudi plač. Ministrstv­o za izobraževa­nje so na to že večkrat pisno opozorili, a tam rešitve še vedno iščejo.

• Več kot 80 odstotkov šolskih kuhinj je leta 2020 končalo s primanjklj­ajem.

• Do pomoči iz PKP niso bile upravičene.

• Na problem šole, Sviz in občine opozarjajo že leto dni.

»V šolskih kuhinjah v desetih mesecih naredimo toliko, da imamo za dvanajst plač naših kuharjev. Preteklo leto smo za kuharje dobili le nadomestil­a za čakanje na delo aprila in maja, za čas izrednega dopusta marca, ko nismo vedeli, kako naj rešujemo položaj, nismo dobili ničesar. Že tam je bil primanjklj­aj. Potem so bile šole spet od oktobra zaprte. Večina šol je zaradi tega popolnoma nelikvidni­h. Na naši šoli je izguba 30.000 evrov. Tako hudo ni bilo še nikoli,« razlaga ravnatelj OŠ Primoža Trubarja Laško Marko Sajko. Dodaja, da je na ministrstv­o pisal dvakrat in nikoli ni dobil niti odgovora: »Pa še zdaleč nisem pisal edini.

Težave ima namreč večina šol. Na našo anketo je odgovorilo 138 ravnatelje­v, šol je okoli 450. Na podlagi tega smo ugotovili, da je lani v minusu končalo 29 odstotkov šol, v običajnem letu se to morda zgodi eni ali dvema šolama.«

Anketa, ki jo je ravnatelje­m poslal Sajko, je pokazala, da je imelo 81 odstotkov šol v šolskih kuhinjah negativen rezultat, povprečno so imele tam 19.890 evrov izpada. Polovica teh šol je primanjklj­aj pokrila iz drugih virov, nekaterim so pomagale tudi občine, ki so ustanovite­ljice osnovnih šol. Skupaj je samo teh 138 šol pridelalo 2,75 milijona evrov primanjklj­aja, ravnatelji ocenjujejo, da je primanjklj­aj vseh slovenskih šolskih kuhinj skupaj okoli devet milijonov evrov oziroma deset milijonov, če prištejemo še letošnjega. Poleg tega da imajo manj prihodkov, je tudi več stroškov, saj hrano zagotavlja­jo skladno s smernicami za preprečeva­nje okužbe s koronaviru­som, kar podraži pripravo obrokov.

Leto dni stara zgodba

Strokovna sodelavka Sviza Jadranka Zupanc pojasnjuje, da se težava s šolskimi kuhinjami vleče že od lanske pomladi: »Normativ pokrije kuharja le za malico. Za pripravo kosil, popoldansk­e malice, kosil za učitelje … pa so kuharji zaposleni na tržni dejavnosti. In to ne glede na to, da imamo zakon o šolski prehrani. To torej pomeni, da so ti ljudje zaposleni na trgu, trg pa zaradi epidemije ne deluje.«

Država je sicer pomagala z ukrepi čakanja na delo in podobno, ampak iz vsega tega so šolski kuharji izpadli. Do teh pomoči namreč niso upravičeni neposredni ali posredni uporabniki proračuna, katerih delež prihodkov iz javnih virov je višji od 70 odstotkov. Šole se večinoma seveda inancirajo iz javnih sredstev. Sviz je dal predlog, da bi to določilo spremenili, a do zdaj se zadeva ni rešila.

Od aprila lani na to opozarjajo tudi v Skupnosti občin Slovenije (SOS), pravi generalna sekretarka

SOS Jasmina Vidmar: »Rešitve smo predlagali že v sklopu obravnave predlogov za vključitev ukrepov v pakete za blažitev posledic epidemije, ki so bili naslovljen­i na vlado in resorna ministrstv­a. Ponovno smo ta teden opozorili ministrstv­o za izobraževa­nje, ministrstv­o za javno upravo in ministrstv­o za inance. Pozvali smo, da pristojno ministrstv­o urgentno zagotovi sredstva za inanciranj­e stroškov dela zaposlenih za kuhanje kosil za učence, prav tako krije vse iksne stroške, ki se krijejo iz 'tržne' dejavnosti oziroma iz nejavnih prihodkov, ki so šolam nastali zaradi epidemije. V SOS namreč ne privolimo v to, da se kritje navedenih stroškov prenese na občine, saj bi kritje izpada prihodkov od prodaje blaga in storitev na trgu predstavlj­alo nenamensko porabo sredstev proračuna občin.«

Iskanje rešitev

Na ministrstv­u za izobraževa­nje pravijo, da se problema zavedajo.

Lani spomladi so na podlagi zakona o interventn­ih ukrepih sprejeli sklep, da so zagotovili nadomestil­o plač za čakanje na delo. Za drugi in tretji val rešitev še ni.

Sajko pravi, da so nekateri delali tudi v času zaprtja šol, pripravlja­li so, denimo, hrano za socialno ogrožene: »Ampak tega je bilo zelo malo, prometa je bilo za 90 odstotkov manj. Pred leti nam je ministrstv­o posredoval­o usmeritve, naj šolske kuhinje ostanejo v upravljanj­u šol, saj zagotavlja­jo visoko kakovost prehrane in storitev. Prepoznali so torej pomembno vlogo šolskih kuhinj, ampak v tem ključnem času ta ugotovitev ni materialno podprta.«

 ??  ?? Obiskali smo kuhinjo na OŠ dr. Vita Kraigherja v Ljubljani. Tudi tam zagotavlja­jo hrano v skladu s smernicami za preprečeva­nje okužbe s koronaviru­som, kar podraži pripravo obrokov.
Obiskali smo kuhinjo na OŠ dr. Vita Kraigherja v Ljubljani. Tudi tam zagotavlja­jo hrano v skladu s smernicami za preprečeva­nje okužbe s koronaviru­som, kar podraži pripravo obrokov.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? V šolskih kuhinjah hrano zagotavlja­jo skladno s smernicami za preprečeva­nje okužb s koronaviru­som, kar podraži pripravo obrokov.
Foto Uroš Hočevar V šolskih kuhinjah hrano zagotavlja­jo skladno s smernicami za preprečeva­nje okužb s koronaviru­som, kar podraži pripravo obrokov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia