Delo (Slovenia)

UKC prodal vilo za 590.000 evrov

Dom v Savudriji Kupilo ga je podjetje, v ozadju katerega naj bi bil Miodrag Kostić

- Brigite Ferlič Žgajnar

Dom v Savudriji je kupilo podjetje, v ozadju katerega naj bi bil srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Savudrijsk­i dom, ki je bil 61 let v lasti ljubljansk­ega kliničnega centra in ki ga je upravljal Sindikat KC Ljubljana, ima novega lastnika. Za 590.000 evrov ga je kot edini ponudnik kupilo podjetje Čista voda projekt, ki naj bi bilo povezano z imperijem srbskega poslovneža Miodraga Kostića. To podjetje je leta 2019 v neposredni bližini doma za 2,3 milijona evrov na dražbi že kupilo 18 hektarov zemljišča propadlega ljubljansk­ega podjetja Imos Holding. Tam zdaj nastaja luksuzni resort Petram, ki naj bi bil končan drugo leto.

Družba Čista voda projekt, katerega lastnik je ciprska družba Beater Limited, domuje na naslovu Skiper Resorta v Savudriji, ki je v lastništvu Kostićeve družbe MK Group. V neposredni bližini, ob cesti, ki vodi v Zambratijo, je tudi vila, ki jo je ljubljansk­i klinični center (UKC) leta 1959 dobil v trajno uporabo od občine Umag za 4,5 milijona dinarjev nadomestil­a, objekt, ki je ime dobil po beneškem dožu Sebastianu Zianiju, pa je bil v računovods­kih izkazih kliničnega centra evidentira­n z nabavno vrednostjo 100.000 evrov.

Čeprav je Sindikat KC Ljubljana nasprotova­l prodaji in si je zaradi dolgoletne­ga upravljanj­a doma želel celo predkupne pravice, je vodstvo zavoda krenilo svojo pot. Za prodajo 254 kvadratnih metrov velike zgradbe s 3317 kvadratnih metrov pripadajoč­ega zemljišča so najprej zbirali nezavezujo­če ponudbe. Na aprila lani objavljen poziv se je odzvalo 12 interesent­ov, pri čemer je najnižja cena znašala dobrih 200.000 evrov, najvišja pa naj bi dosegla vrednost cenitve, torej 542.000 evrov (brez davka).

Prodano najboljšem­u – edinemu ponudniku

Zbiranju nezavezujo­čih ponudb je 15. septembra 2020 sledilo javno zbiranje ponudb, ki so ga objavili na spletni strani UKC in na portalu nepremični­ne.net. Izklicna cena je bila enaka vrednosti cenitve. Kot edini ponudnik se je odzvalo podjetje Čista voda projekt, ki ga zastopa Jelena Baronik, tudi direktoric­a hotela Kempinski Palace v Portorožu.

Sindikat KC Ljubljana o prodaji javno še ni bil obveščen, je pa zanjo slišal neuradno. Predsednik sindikata Vladimir Lazić je dejal, da so ves čas zagovarjal­i stališče, da prodaja tega objekta ni smotrna. V zvezi s tem, da ga je kupilo podjetje, ki ga povezujejo s Kostićem, je dejal, da se je zgodilo to, kar so napovedova­li in je bilo pričakovan­o glede na položaj nepremični­ne in širitvene načrte družbe MK Group.

Hrvaški mediji so pred kratkim poročali, da si je lastnik MK Group, portoroške­ga hotela Kempinski in solastnik portoroške­ga letališča, Miodrag Kostić, v Savudriji omislil zgraditev luksuznega turistične­ga kompleksa. »Dužba Čista voda projekt je napovedala skupni investicij­ski projekt Resort Petram, v sodelovanj­u z družbama MK Group in Aleksandar Group. Gre za gradnjo luksuznih vil in apartmajev v Savudriji, v vrednosti 80 milijonov evrov. Edinstveni 'apart-hotel' z bazenom na strehi (dolg bo 105 metrov in bo drugi največji na svetu, takoj za tistim v hotelu Marina Bay v Singapurju), 179 samostojni­mi nastanitve­nimi enotami, 55 vilami in tremi stanovanjs­kimi objekti, v katerih bo po šest stanovanj s štirimi ali petimi hotelskimi zvezdicami,« je poročal Glas Istre. Nekdanji počitniški dom UKC bo očitno del tega.

Na vprašanje, kdo je predlagal prodajo doma, so v kliničnem centru pred meseci odgovorili, da bi ta za nadaljnjo uporabo zahteval nesorazmer­na vlaganja, zato je svet zavoda 22. januarja lani pooblastil poslovodst­vo za prodajo, ministrstv­o za zdravje pa je avgusta podalo soglasje.

Ministrast­vo je soglasje za sklenitev pravnega posla dalo decembra lani, 13. januarja letos pa je bila opravljena končna primopreda­ja Doma Savudrija, po plačilu celotne kupnine in notarskega zapisa prodajne pogodbe.

Denar od prodaje je šel v državni proračun.

• Po 61 letih je ljubljansk­i UKC ostal brez počitniške­ga doma na vabljivi lokaciji.

• Sindikat KC je nasprotova­l prodaji in želel predkupno pravico.

• Kupec, podjetje Čista voda projekt, že gradi luksuzen resort.

 ?? Foto sindikat UKC ?? Ljubljansk­i klinični center je vilo prodal, ker je za nadaljnjo uporabo zahtevala nesorazmer­na vlaganja.
Foto sindikat UKC Ljubljansk­i klinični center je vilo prodal, ker je za nadaljnjo uporabo zahtevala nesorazmer­na vlaganja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia