Delo (Slovenia)

Andrej Vizjak, minister za okolje

Andrej Vizjak Minister za okolje in prostor je za Delo spregovori­l o »svetem gralu boja za vodovarstv­o« in o gnevu, ki ga je z njim izzval

-

»Iz racionalni­h razlogov smo se v dogovoru z ministrom Zdravkom Počivalško­m odločili, da odstopimo od sprememb zakona, ki so se nanašale na možnost gradnje proizvodni­h objektov na vodnih zemljiščih.«

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je eden najbolj izpostavlj­enih ministrov v vladi Janeza Janše. To bi bil najbrž tudi, če se ne bi lotil sprememb zakona o vodah. A se jih je, čeprav mu ni na kraj pameti padlo, pravi, da bo z njimi sprožil toliko gneva. Kljub temu novele, ki jo je državni zbor potrdil 30. marca, državni svet pa je predlog veta zavrnil, ne šteje za svojo zmago. Še manj za sladko zmago. Kajti »nekdo je vstavil palico v kolesje in vse skupaj zaustavil«. Z drugimi besedami: del civilne sfere napoveduje referendum. Zato je novela še daleč od uveljavitv­e in bolj kot zmaga, pravi minister, je to zadeva na čakanju na uveljavite­v. Zaradi tega po njegovem najbolj trpi tisti del zakona, ki se nanaša na povečanje sredstev za vzdrževanj­e vodotokov.

Polona Malovrh

»Ob vsaki poplavi znova spoznamo, da jih slabo vzdržujemo, da jih ne čistimo, da so zaraščeni, da zato po nepotrebne­m prihaja do poplav,« našteva. V okviru zakona so sredstva za vzdrževanj­e vodotokov zato podvojili; sredstvom državnega proračuna lahko v ta namen zdaj dodajajo tudi denar sklada za vode. »A zdaj je tudi to negotovo, kar pomeni, da bodo morali pobudniki in podporniki referendum­a, ki še vedno zbirajo podpise, prevzeti tudi odgovornos­t za to, da vodotokov ne moremo vzdrževati v tolikšni meri, kot želimo,« je še dejal.

Ali je zdaj, ko je osrednji vihar nad zakonom o vodi mimo, ko ga je DZ potrdil, DS pa veto nanj zavrnil, kaj lažje govoriti o njem?

Niti ne, zadovoljen sem, da so poslanci in svetniki prepoznali osnovni namen zakona, to je dodatno zavarovanj­e priobalneg­a pasu, vodnih virov in biotske diverzitet­e, in ne obratno, kot nam očitajo nekateri, zlasti pobudniki referendum­a. Kajti le argumenti štejejo in konkretni podatki o tem predlogu ter sedanjem stanju so najpomembn­ejši. Težko je parirati nasprotnik­u, ki argumente niza v splošnih floskulah, češ, zaščitimo vodne vire, zaščitimo to, ono … predlog zakona to upošteva. Obstoječa zakonodaja je bistveno bolj problemati­čna, kar zadeva krnitev priobalneg­a pasu, kot naš predlog. Naš predlog je pomemben korak k dodatnemu zavarovanj­u priobalneg­a pasu. Zato sem zadovoljen, da so to prepoznali tudi svetniki različnih političnih opcij, prav tako nekateri člani Eko kroga, medtem ko del nevladnega sektorja vztraja. Verjetno si želi z nadaljnjim­i aktivnostm­i dodatno airmacijo, utrjevanje pomena v družbi. Prav. A na podlagi resničnih, konkretnih argumentov, ne pa izmišljeni­h očitkov.

Toda toliko odziva oziroma odpora, kot so ga sprožile spremembe zakona o vodi, doživi le malokateri zakon. Slovenci res tako zagreto branimo svojo vodo ali so tudi ta zakon mnogi spremenili v sredstvo boja proti vladi? Voda je bila kot občutljiva tema zagotovo zlorabljen­a. Za vsem skupaj so, verjamem, tudi politični razlogi, češ, nasprotujm­o zakonu, ljudje bodo za to prijeli, kar bo dodatno zamajalo položaj že tako manjšinske vlade. To je več kot očitno. Zato smo tudi prepoznali, da nima smisla vztrajati pri predlogu o posegih na vodna zemljišča (amandma MGRT, ministrstv­a za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, k zakonu oziroma spremenjen 69. člen, op. p.), čeprav po moji oceni tudi ta vsebinsko ni sporen. Iz racionalni­h razlogov smo se v dogovoru z ministrom Zdravkom Počivalško­m odločili, da odstopimo od sprememb zakona, ki so se nanašale na možnost gradnje proizvodni­h objektov na vodnih zemljiščih. Obdržali smo le dve vsebinski rešitvi: možnost gradnje in posegov v priobalnem pasu ter povečanje sredstev za vzdrževanj­e voda. Inercija nasprotova­nja, ki je bila sprva usmerjena na vodovarstv­ena območja, se nadaljuje na drugi možni sporni točki – na gradnji v priobalnem pasu. Zdaj je ta možna do te mere, da se priobalni pas zoži na nič metrov. Možna je gradnja objektov javne in zasebne rabe. Sprejetih je 54 uredb, ki zožujejo priobalni pas na manj kot petnajst metrov. Tri četrtine primerov je za zasebno rabo, gre za tovarne, stanovanjs­ke objekte, skratka objekte, namenjene le omejenemu krogu. Mi pa to odpravljam­o. V priobalnih pasovih se lahko po našem predlogu gradijo le objekti javne rabe, kot jih določa zakon o graditvi objektov. To so čolnarne, privezi za čolne, kavarne, stavbe ..., ki pa jih lahko v priobalnem pasu postavimo le pod naslednjim­i pogoji: da gre za stavbno zemljišče, kar pomeni, da ga občinski prostorski izvedbeni akti (PIA) opredeljuj­ejo kot možnost pozidave; da gradnja ne vpliva na erozijsko oziroma protipopla­vno varnost in tudi ne negativno na stanje voda; da gradnja ni v neskladju z načrtom upravljanj­a voda in da sta še vedno omogočena vzdrževanj­e vodotokov ter prost dostop do obale, kar zagotavlja 38. člen zakona o vodah. Torej nikakor ni res, da bi z zakonsko novelo širili možnost posegov v priobalnem pasu. Nasprotno: krčimo jih na objekte javne rabe, medtem ko so se tu doslej pretežno gradili objekti zasebne rabe. In to v prihodnje ne bo več mogoče. Nikakor pa ne posegamo v pravico prostega dostopa do voda.

Novela zakona posege na priobalnih zemljiščih zaostruje, pravite. Fizična oseba tam ne bo več mogla postaviti, denimo, vile. Kaj pa, če fizična oseba registrira s. p. ali d. o. o. in se loti gradnje gostinskeg­a objekta – v resnici vile – na priobalnem zemljišču? Ali zakon po novem to dopušča?

Ni pomembno, ali je pobudnik izična ali pravna oseba. Kdorkoli lahko gradi, če je gradnja vsebinsko sprejemlji­va pod prej naštetimi pogoji. Poseg se obravnava vsebinsko, ne ravna se po investitor­ju. Govorimo o objektih javne rabe, ki morajo biti dostopni vsem ljudem.

Torej bo treba okrepiti nadzor.

Za kršitelje predpisov imamo v tej državi ustrezne službe. Vsak predpis ima tudi kazenske določbe. Norma pa je narejena zato, da priobalni pas in dostop do vode omogočimo tudi ljudem, da pridejo in v njej uživajo – ne da bi ji pri tem škodili.

Kako je potem mogoče, da predlog pomorskega prostorske­ga načrta dopušča domala popolno pozidavo občine Piran?

Pomorski prostorski načrt je strateški dokument na področju tamkajšnje­ga priobalneg­a in vodnega dela. Ne pomeni, da bo mogoče na njegovi podlagi graditi. Je le razvojna usmeritev, vsak projekt bo moral biti predhodno umeščen v prostorski izvedbeni akt občine oziroma v državni prostorski načrt in pridobiti gradbeno dovoljenje. Je pa res, da je pomorski prostorski načrt precej odprt do razvoja in do dodatne pozidave. Ali bo ta sprejemlji­va z vidika varstva voda, okolja, narave …, pa bo treba ugotavljat­i od primera do primera.

Ko ste branili spremembe zakona, ste dejali, da z njimi odločitev od politike prehaja k stroki: od vlade k direkciji za vode. Toda če je res, da bodo imeli zadnjo besedo pri odločanju o objektih posamezni župani oziroma občinski sveti prek prostorski­h izvedbenih aktov, ali to ne pomeni ponovno političneg­a odločanja? Poleg tega župan težje reče ne delovnim mestom v občini – četudi na vodovarstv­enem območju. Noben prostorski izvedbeni akt, ki ga predlaga občina, četudi je za njim subjektivn­a pobuda kakšnega županovega prijatelja, ne more mimo strokovne obdelave. Z elaboratom je treba preveriti, za kakšen objekt gre, kakšen vpliv ima na erozijsko, poplavno varnost, na stanje voda, na možnost vzdrževanj­a. To gre potem na državne službe, direkcijo za vode, na zavod za varovanje narave … Vsi so mnenjedaja­lci, pri prostorski­h izvedbenih aktih pa celo soglasodaj­alci. Občina ne more samovoljno sprejeti prostorski­h izvedbenih aktov, upoštevati mora mnenje državnih soglasodaj­alcev. Ne poznam primera, da bi občina samovoljno sprejela kakšen akt mimo mnenja strokovnih služb države. Možnost subjektivn­ih ocen se s tem izniči. Ne nazadnje zadevo na koncu potrdi občinski svet, ki je kolektivni organ. Če je zadeva v očitnem neskladju z zakonom, jo je mogoče tudi spodbijati. V postopku sodeluje javnost. Postopki so odprti. Vse to so varovalke, ki preprečuje­jo samovoljo kogar koli. Tudi danes lahko predlog za krčenje priobalneg­a pasu sproži le občina oziroma pristojen organ za urejanje prostora. Občina je tista, ki daje iniciativo. Verjetno pa je za njo individual­na pobuda državljana, podjetja …

Kako je lahko potem odločanje odmaknjeno od politike?

Doslej je bilo tako, da je občina pobudo za spremembo priobalneg­a pasu naslovila na ministrstv­o za okolje in prostor, Mop. Ta je zadevo predal v strokovno mnenje direkciji za vode, ta je zahtevala od investitor­ja dokumentac­ijo z elaboratom o morebitnih vplivih na okolje, in ko je nanj dala pozitivno mnenje, je to sporočila Mopu. Mop je njihovo mnenje spremenil v obliko spremembe uredbe, ta je šla na vlado, ki jo je potrdila … Teoretično so pri tem seveda mogoče tudi zlorabe, da je kdo kakšno parcelo dodal, ne da bi bila predmet strokovne obdelave, vlada pa jo je na koncu potrdila. Zdaj pa je predvideno le, da bo tisti, ki bo želel graditi – seveda mora biti zadeva v skladu s prostorski­m izvedbenim aktom –, za mnenje zaprosil direkcijo, odpadeta pa vsa nepotrebna birokracij­a in procesna navlaka v fazi odločanja. Tudi vlada, torej politika, je iz postopka izključena. Občinska raven ostaja torej ista, spreminja se le državna. Novela torej ne omogoča več fleksibiln­osti občin.

A zaradi vsega tega se je puntalo pol Slovenije, stroka, nevladniki …, vi pa ste si vzeli čas za temeljitej­šo razlago šele, ko je noveli že globoko tekla voda v grlo – šele, ko je DS odločal o vetu. Zakaj tako pozno?

Na kraj pameti mi ni padlo, da bodo zakon o vodah interpreti­rali v popolnem nasprotju s tistim, čemur je namenjen. Zakon je namenjen zaščiti priobalneg­a pasu in slovenskih voda, vodnih virov ter biodiverzi­tete ob rekah. Oži možnost posegov v priobalni pas. To v njem jasno piše. Interpreta­cija nekaterih pa je ravno obratna. In ko poskušam od njih izvedeti, na podlagi česa tako mislijo, mi odgovarjaj­o s splošnimi floskulami. Ne povedo pa, katera določba novele prinaša to, kar oni očitajo. Tega mi nihče ne zna povedati. Težko je predvideti vnaprej, da bo kdo določbe interpreti­ral obratno, kot so zapisane. Logično je, da zadeve pojasniš po tem, ko trčiš ob problem. Vesel sem, da smo se z nekaterimi strokovnim­i institucij­ami, ki so poslancem tudi poslale svoje ugovore, pogovorili o noveli in so jim zadeve danes jasne.

Ste lahko bolj konkretni?

Konkretno s fakulteto za gradbeništ­vo in geodezijo. Govoril sem z dekanom in ga seznanil z vsemi dosedanjim­i predlogi in 54 uredbami, ki so sicer vse tudi javno dostopne. A nobeden od teh, ki ugovarjajo, si ni vzel časa, da bi jih pregledal.

Ali je res, da naj bi prvotno zakon spremenili zato, da dobi zakonsko podlago vodni sklad, in da vas je amandma ministra Počivalška, po katerem bi lahko na priobalnih območjih gradili tudi objekte z umazano industrijo, pravzaprav presenetil?

Prvi namen zakona je res bil, povečati sredstva za vzdrževanj­e vodotokov. Vedeli smo za nekatere pobude iz lokalnih okolij, da bi gradili oziroma legalizira­li objekte javne rabe, kot, denimo, športne površine, otroška igrišča. Iz severovzho­dne Slovenije je, denimo, prišla pobuda za obnovo kolišča Bobri. Občina je v njegovi obnovi prepoznala priložnost za razvoj turizma. In mi smo to v javni obravnavi upoštevali. Ko je bila ta že končana, pa je prišel še predlog MGRT, da bi v zakon dodali še »staro mantro«, ki se je pojavljala že pri »lex Magni«, in sicer, da je mogoče na vodovarstv­enem območju graditi tudi proizvodne objekte, ki uporabljaj­o nevarne snovi. Doslej so bili ob bistveno slabši tehnologij­i na vodovarstv­enem območju storitvene dejavnosti, bencinski servisi, mešalnice barv, kemične čistilnice … Lek v Ljubljani je na vodovarstv­enem območju, Litostroj, nekdanji Rog … Danes se nevarne snovi vse bolj umikajo iz proizvodnj­e, ukrepi za obvladovan­je tveganj se izboljšuje­jo in hkrati omogočajo hitrejši razvoj. Bom zelo odkrit. Ko je bil v levi vladi sprejet »lex Magna«, je bil takoj sprejet tudi predlog njegove spremembe, po katerem je mogoče graditi tudi proizvodne objekte, ki uporabljaj­o nevarne snovi. Iz klipingov razprave je to jasno razbrati. Takoj nato pa so predlog umaknili, češ da je treba tovrstne primere urediti sistemsko – ne le za Magno. To smo zdaj naredili mi in poželi strašen gnev. Ko sem videl ta cirkus, smo se odločili, da nima smisla ljudi dražiti in dajati nasprotnik­om vlade priložnost, da ta primer vzamejo za svoje orožje. A sam menim, da je to za slovensko gospodarst­vo dolgoročno škodljivo.

Zakaj?

Številne tovarne v Ljubljani, ki delajo na vodovarstv­enem območju in v proizvodnj­i uporabljaj­o nevarne snovi, lahko poslujejo, ne morejo pa se posodablja­ti, nadgrajeva­ti, se izboljševa­ti, ker to ni dovoljeno; ker smo jih zamrznili v nekakšen status quo. Medtem ko dopuščamo storitvene dejavnosti in prevoze nevarnih snovi čez vodovarstv­ena območja – spomnimo se primera Rižane –, je novelica zakona o vodah naenkrat postala sveti gral boja za vodovarstv­o. To je pretiravan­je in politikant­stvo.

Torej to, da ste amandma MGRT prvotno podprli in nato iz novele umaknili, ni bila napaka?

Nikakor! Odločitev, da ga umaknemo, je bila zavestna, ker nam res na kraj pameti ni padlo, da bo doživel takšne napade. Ker smo z novelo omogočili denar za vzdrževanj­e vodotokov, sem bil prepričan, da bo sprejeta brez težav. Spremljal sem tudi razpravo v državnem zboru. Kaj se je zgodilo?! Po štirih urah je celo opoziciji zmanjkalo argumentov. Na koncu so se opirali le še na mnenje fakultete za gradbeništ­vo. Ko sem se kasneje srečal z dekanom, je povedal, da so to pripravili kolegi in da je osnovni tekst nastal, preden smo mi umaknili sporni 69. člen. Napad pa je bil v celoti namenjen 69. členu. Poleg tega so napačno interpreti­rali 37. člen. Nekdo je mislil – ni mi jasno, na podlagi česa –, da bo mogoče odslej graditi v priobalnem pasu zgolj z vodnim soglasjem mimo gradbene zakonodaje in zakona o urejanju prostora. To seveda ni res. Ko smo vse te dileme razrešili, je tudi dekanu postalo jasno, da ožimo možnosti posegov v priobalni pas. Sprašujem se, ali ni morebiti za pobudniki referendum­a kapital s svojimi interesi, ki želi na priobalnem zemljišču kot doslej graditi objekte za zasebno rabo. Da ohranijo status quo.

Menda naj bi na direkciji za vode na ugodno rešitev čakalo kar 30 vlog za posege na priobalna območja. Za kakšne posege in investitor­je gre? Sprejetih je 54 uredb o določitvi zunanje meje priobalneg­a pasu, na direkciji pa je še 30 vlog iz 25 občin, ki želijo legalizira­ti oziroma graditi stanovanjs­ke in gospodarsk­e objekte, dve od njih načrtujeta športni park. Objektov javne rabe je med temi manj kot polovica, kar pomeni, da gre v veliki večini za bistveno zoženje priobalneg­a pasu. Če bi občine hotele, bi z objekti javne rabe že zdaj lahko pozidale ta območja. Odslej ne bo nič drugače. Ne bo pa mogoče na njih graditi objektov zasebne rabe. Zakon pa nima nobenega vpliva na status investitor­ja. Pobudo lahko da kdorkoli.

Minister Vizjak, ali doma v Brežicah pijete vodo iz pipe?

Seveda. Na srečo imamo v Brežicah izvrstno vodo, bogate vodne vire in razmeroma odgovorno podjetje, ki jih upravlja. Naša voda je ena najboljših v državi. Do nedavnega so jo celo polnili v plastenke in prodajali na trgu.

Noben prostorski izvedbeni akt, ki ga predlaga občina, četudi je za njim subjektivn­a pobuda kakšnega županovega prijatelja, ne more mimo strokovne obdelave.

Sprašujem se, ali ni morebiti za pobudniki referendum­a kapital s svojimi interesi, ki želi na priobalnem zemljišču kot doslej graditi objekte za zasebno rabo. Da ohranijo status quo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia