Delo (Slovenia)

Zaslužimo si prepričlji­vo zanikanje

- Ali Žerdin o papirju, ki ga ni

Parlamenta­rna preiskava je mehanizem, ki politike zaveže, da govorijo resnico. Laganje med preiskavo je kaznivo.

VEvropi velja razmišljan­je o premikanju mej za nedopustno početje. Bilo je nekaj izjem. V dobrih treh desetletji­h so se meje spremenile, ker sta se Nemčiji miroljubno združili, Češka in Slovaška sta se miroljubno razšli. Sovjetska zveza je meje spremenila zaradi mirnega razpada. SFRJ je razpadla v vojni. Slobodan Milošević in Franjo Tuđman sta se na račun Bosne in Hercegovin­e igrala z zemljevidi. In življenji. Ob objavi informacij­e, da obstaja tako imenovani non-paper o spreminjan­ju mej na Balkanu, obstajajo zadostni razlogi za domnevo, da je Tuđmanova in Miloševiće­va kartografi­ja obujena.

V zadnjih desetih letih je na robovih Evrope prišlo do sprememb mej zaradi ruske aneksije Krima. Vladimir Putin ni edini evropski vladar, ki meni, da so meje postavljen­e Rusiji v škodo. Tudi Viktor Orbán je prepričan, da so meje Madžarske, pred stoletjem izrisane s trianonsko pogodbo, krivične.

Trditve, da je papir, ki ne obstaja, do Bruslja pripotoval iz Ljubljane, zahtevajo zelo jasne odgovore. Če je v Ljubljani res nastal dokument, ki bi Bosno in Hercegovin­o razdelil med Srbijo in Hrvaško, ob tem pa bi Kosovo prilepil Albaniji, je razkritje teh fantazij eden najhujših udarcev ugledu Slovenije. Demantiji, ki smo jih slišali, ne zadoščajo. Ne zadošča, če predsednik vlade te trditve demantira kar prek enega od družbenih omrežij. Predsednik vlade je ob zanikanju uporabil nenavaden postopek, ki naj bi dokazoval, da z dokumentom, ki ne obstaja, nima nič. Da se že dolgo ni srečal s Charlesom Michelom, predsednik­om evropskega sveta, je trdil. Zatorej papirja, ki ne obstaja, Michelu ni mogel izročiti.

Ne zadošča, če predsednik republike prek tiskovne konference zagotavlja, da o papirju, ki ga ni, ne ve nič.

Obstaja realna nevarnost, da bo ugled države zelo prizadet. Obstaja pa tudi politični mehanizem, ki politike zaveže, da govorijo resnico. Med čivkanjem in tiskovnimi konferenca­mi jim resnice ni treba govoriti. Pred parlamenta­rno preiskoval­no komisijo pa prisežejo, da ne bodo lagali. Laganje pred parlamenta­rno preiskoval­no komisijo je kaznivo.

Imajo pa pravico, če so preiskovan­ci, do molka. Zgovornega molka.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia