Delo (Slovenia)

Za uvod baletni spektakel Povodni mož

Slovensko predsedova­nje Kulturno-promocijsk­i program je pripravlje­n, izvedba je odvisna tudi od epidemiolo­škega stanja

-

Praktična izvedba slovenskeg­a predsedova­nja svetu Evropske unije je zaradi epidemije covida-19 še polna neznank, to pa velja tudi za realizacij­o kulturnega programa. Vendar je program pripravlje­n, za uvod, ki bo tudi poseben vrhunec kulturnih projektov, bo koreograf Edward Clug pripravil baletno premiero Povodni mož.

Peter Rak

Predstava s štirideset­imi plesalci baletnega ansambla SNG Maribor temelji na motiviki slovenske mitologije in balade Franceta Prešerna o povodnem možu. Kot je Clug do zdaj predstavil svoj projekt, bo v ospredju analiza o izvoru slovenstva ter mitoloških začetkih evropskega. V plesnem in vizualnem imaginarij­u se bodo postavljal­a vprašanja in iskali odgovori o kulturni dediščini sodobnega Evropejca, kako se v to skupnost umeščamo mi, kam nas bo popeljala skupna usoda in ali je ob ekološki, zdravstven­i in družbeni krizi napočil čas, da Evropo na novo opredelimo.

Projekt, ki ga Clug pripravlja s svojo stalno ustvarjaln­o ekipo, v kateri so tudi skladatelj Milko Lazar, scenograf Marko Japelj in kostumogra­f Leo Kulaš, bo premierno izveden na Blejskem jezeru, in sicer 1. julija, ko bo Slovenija tudi uradno prevzela predsedova­nje Evropski uniji. Septembra bo sledila ponovitev v bruseljske­m centru lepih umetnosti, popularno imenovanem tudi Bozar. V eminentni evropski kulturni institucij­i, v stavbi, ki jo je zasnoval znameniti belgijski arhitekt Victor Horta, bo predstava na sporedu 8. septembra.

Na pristojnih ministrstv­ih in službah – ob ministrstv­u za kulturo bodo pri izvedbi programa sodelovala tudi ministrstv­o za zunanje zadeve, služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter organizaci­ji Spirit Slovenija in Slovenska turistična organizaci­ja – napoveduje­jo, da bodo v številnih evropskih mestih in na različnih lokacijah po vsem svetu organizira­ne razstave, koncerti in posveti. Med večjimi razstavami velja omeniti retrospekt­ivno razstavo kostumogra­fa Alana Hranitelja v Bruslju, kjer bo pod naslovom Omara norega klobučarja predstavil izbor iz svojega opusa. Velikopote­zna je tudi razstava Prihodnost bivanja: Narejeno v Sloveniji ( Made in Slovenia), ki bo gostovala v ducatu evropskih držav ter na drugih celinah in bo manifestir­ala raznolikos­t slovenske ustvarjaln­osti.

Osrednji projekt Evropa bere

Sicer pa bo osrednji kulturno-promocijsk­i projekt slovenskeg­a predsedova­nja program Europe Reads/ Evropa bere. Gre za pilotni projekt vseevropsk­ega projekta kulture v zunanjih odnosih, ki ga države članice Evropskega združenja nacionalni­h institutov za kulturo (EUNIC) soustvarij­o na svetovni ravni. Slovenija bo 1. julija letos vzpostavil­a digitalni nabor evropske literature, ki bo dostopna brezplačno, izbor je pripravila mreža evropskih urednikov in predstavlj­a raznovrstn­ost evropske misli o prihodnost­i bivanja.

Na področju glasbene ustvarjaln­osti je treba izpostavit­i Europa Cantat, največji mednarodni zborovski festival v Evropi, ki bo z obširnim spremljeva­lnim programom v Sloveniji potekal med 16. in 25. julijem. Za nekakšnega slovenskeg­a kulturnega ambasadorj­a pa so izbrali zasedbo Perpetuum Jazzile, zbor bo med slovenskim predsedova­njem s sloganom Evropa brez meja gostoval v Bruslju, Parizu, Berlinu, Lizboni, Budimpešti in Rimu.

V sodelovanj­u s Kraljevo belgijsko kinoteko bodo konec leta v

Bruslju prikazali izbrane klasične slovenske ilme od začetkov slovenskeg­a ilmskega ustvarjanj­a do danes. Med posveti omenimo cikel dvanajstih pogovorov, konferenc in predavanj v desetih državah o umetni inteligenc­i, ki je ena ključnih tehnologij prihodnost­i, projekt bo interdisci­plinarno povezal slovenske in tuje strokovnja­ke. Izvedba celotnega kulturno-promocijsk­ega programa je ocenjena na 3,5 milijona evrov, od tega je dva milijona zagotovlje­nih iz proračuna za izvedbo slovenskeg­a predsedova­nja, ostalo so prispevki sodelujoči­h partnerjev in redna proračunsk­a sredstva za promocijo.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Med razstavami je treba omeniti retrospekt­ivo koreografa Alana Hranitelja, ki se bo z izborom iz svojega opusa predstavil v Bruslju.
Foto Voranc Vogel Med razstavami je treba omeniti retrospekt­ivo koreografa Alana Hranitelja, ki se bo z izborom iz svojega opusa predstavil v Bruslju.
 ?? Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters ?? Po načrtu naj bi se denar iz paketa za okrevanje že poleti začel stekati v projekte.
Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters Po načrtu naj bi se denar iz paketa za okrevanje že poleti začel stekati v projekte.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia