Delo (Slovenia)

Politična odločitev o cepljenju maturantov

Razkol v stroki Vodilni infektolog­inji vsaka po svoje

- Milena Zupanič

Predvideno cepljenje 14.871 maturantov dviguje prah zaradi vprašanja, ali je prav, da so maturanti cepljeni pred starejšimi, kot je odločila vlada v novi strategiji cepljenja. Kaže, da je minister za zdravje Janez Poklukar, ki je sicer zdravnik, a ne tudi strokovnja­k za covid-19 in cepljenje, z odločitvij­o soliral. Za mnenje o cepljenju 18-letnikov sploh ni vprašal svojih bolj izobraženi­h kolegov v obeh posvetoval­nih skupinah. Ko smo strokovnja­ke klicali novinarji, se je izkazalo, da je v stroki nastal razkol.

Dr. Mateja Logar, vodja vladne posvetoval­ne skupine za covid-19, je potrdila, da je bila njena skupina z odločitvij­o ministra le seznanjena, ne pa vprašana za mnenje. Meni, da z odločitvij­o o cepljenju maturantov ni nič narobe. »Nihče ne bo oškodovan, če bodo maturanti cepljeni. Veliko starejših ljudi, ki bi že lahko bili na vrsti, je cepljenje odklonilo,« je dejala naša vodilna infektolog­inja. Starejši se lahko še vedno prijavijo in bodo prednostno cepljeni. »Na voljo je 100.000 odmerkov. Toliko zaradi tega, ker pride cepivo v četrtek in petek, vsega še ne morejo distribuir­ati, nekaj ga je treba prihraniti za ljudi, ki morajo biti cepljeni z drugim odmerkom, nekaj pa zato, ker si prijavljen­i za cepljenje premislijo,« je navedla dr. Logarjeva.

Računi pridejo jeseni

Skupina za cepljenje na NIJZ, ki jo vodi Bojana Beović, je na svojem dopisnem sestanku v sredo zavzela odklonilno stališče do cepljenja maturantov. »Člani posvetoval­ne skupine za cepljenje pri NIJZ se ne strinjajo s tem, da se maturante uvrsti v prednostno skupino za cepljenje, ker ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni covid-19 in so v državi trenutno v ospredju druge zdravstven­e prioritete za cepljenje,« je zapisano v zapisniku sestanka. Član skupine dr. Alojz Ihan, profesor mikrobiolo­gije in imunolog, se je v kolumni v Delu jasno opredelil, da bi morali biti prednostno cepljeni starejši od 50 let, ki najbolj polnijo bolnišnice. »Septembra bo namreč prišla jesen in hladno seštela delež cepljenih nad 50 let ( dejavnik polnjenja bolnišnic) in delež vseh cepljenih (dejavnik širjenja epidemije) ter nato izdala račun, ki ga bomo kot družba, država in ekonomija EU plačali za prihodnjo hladno sezono. Brez popustov,« je zapisal.

Kritičen do cepljenja 18-letnikov je tudi dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta: »To je politična odločitev in odgovornos­t za vsakega starejšega, ki bo umrl, bo morala prevzeti vlada,« meni. Po njegovih besedah ni prav, da so pri nas pred starejšimi od 50 let na vrsti celo inančniki, ki vsi po vrsti delajo od doma, ministrstv­o za inance pa menda pošilja podjetjem ponudbo, koliko ljudi lahko pošljejo prednostno na cepljenje. Pred starejšimi so bili cepljeni tudi na NIJZ, na ministrstv­u za zunanje zadeve, visokošols­ki profesorji, četudi niso v stiku s študenti, in še kdo. Treba bi bilo upoštevati starost, kot to počno v drugih evropskih državah.

 ??  ?? Mateja Logar napoveduje, da bodo v dnevih okoli 1. maja za cepljenje na vrsti starejši od 50 let.
Mateja Logar napoveduje, da bodo v dnevih okoli 1. maja za cepljenje na vrsti starejši od 50 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia