Delo (Slovenia)

Ankarančan­i za dogovor pred odločitvam­i sodišč

Ločitev Koprsko in ankaransko občino čaka še razdelitev ustanovite­ljskih pravic in lastniških deležev v javnih zavodih in podjetjih

- Nataša Čepar

Razdelitev nepremični­nskega premoženja med Mestno Občino Koper in Občino Ankaran, ki se je odcepila, je skoraj povsem zaključena, saj je bilo upoštevano teritorial­no načelo (nerazdelje­na ostajajo le območja, zaradi katerih poteka sodni spor z državo, in še nekaj drugih zemljišč). Občini se zdaj pripravlja­ta še na dogovor glede ustanovite­ljskih pravic in lastniških deležev v javnih zavodih in podjetjih.

Po besedah ankaranske­ga župana Gregorja Strmčnika in koprskega podžupana Janeza Starmana, ki vodita delovno komisijo za razdelitev premoženja med občinama, naj bi delo končali do konca tega mandata. Po zakonu o lokalni samoupravi je delitev premoženja stvar dogovora med obema občinama, če pa to ni možno, se morata obrniti na upravno sodišče.

V Ankaranu so za pobot z državo

Ankaranski župan je z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem že v prejšnje mandatu razdelil občinske nepremični­ne: tiste, ki so bile na ankaranski strani reke Rižane, so pripadle njim, tiste na koprski strani pa koprski občini. Tako so razdelili več kot 800 parcel v skupni vrednosti okoli 120 milijonov evrov. Skupaj z nepremični­nami so prevzeli tudi vsa bremena in obveznosti. Na zadnji seji koprskega in ankaranske­ga občinskega sveta so potrdili sporazum o razdelitvi dveh zemljišč, za katera se je končal sodni spor z državo. Sodišče je pravnomočn­o presodilo, da je lastništvo občinsko, in glede na to, da so parcele na ankaranski strani, so pripadle Ankaranu. Občina bo zdaj te parcele, ki so na območju pod upravljanj­em ministrstv­a za obrambo, zamenjala za druge državne parcele. Za preostalih sedem zemljišč na ankaranski strani pa sodni postopek še poteka. »Predlog ankaranske občine je, da se vse tri strani sporazumno dogovorijo in ne čakajo na odločitev sodišč,« omeni Strmčnik. Odprto ostaja tudi vprašanje lastništva dela javne infrastruk­ture na območju Adrie Ankaran, kar morajo z omenjeno družbo prav tako še urediti.

Čaka jih težji del naloge

»Zdaj nas čaka težja naloga, razdeliti je treba tudi tiste lastniške in upravljals­ke pravice, ki jih imata občini v občinskih podjetjih ali zavodih. Pri tem se je treba dogo

• Koprska in Ankaranska občina si še nista v celoti razdelili premoženja.

• Pri nepremični­nah sta upoštevali merilo teritorial­nosti.

• Čaka ju še delitev deležev in pravic v občinskih podjetjih in zavodih.

voriti, ali je dovolj dogovor glede ustanovite­ljskih pravic ali pa se gre v razdelitev tudi nepremični­nskega premoženja, ki je v lasti teh podjetij ali zavodov. Ena izmed nerešenih zadev se nanaša na nepremični­ne koprskega zavoda za šport,« izpostavi Starman.

Pri razdelitvi ustanovite­ljskih pravic in lastniških deležev v občinskih podjetjih bodo v nekaterih primerih upoštevali število prebivalst­va, recimo, ko je šlo za delnice

Luke Koper. V drugih, kjer je šlo morda za materialni vložek ene ali druge lokalne skupnosti, pa bodo to reševali drugače. »Vprašanje je tudi, ali je smiselno za ankaransko občino, da ostaja soustanovi­teljica, denimo, muzeja, gledališča ali osrednje koprske knjižnice, saj zakon za občine, ki nimajo statusa mestnih občin, določa le, da morajo zagotavlja­ti knjižnično dejavnost, kar lahko s koprsko knjižnico uredijo tudi s pogodbenim odnosom brez soustanovi­teljstva zavoda.

Odločali se bodo tudi o koprskem stanovanjs­kem skladu, saj je na to vezana tudi stanovanjs­ka politika, ki pa se po Strmčnikov­i oceni med občinama razlikuje. »Nesporno pa nameravamo ohraniti ustanovite­ljstvo koprskega zdravstven­ega doma in solastništ­vo javnega podjetja Rižanski vodovod, kar je s sklepom potrdil tudi občinski svet,« zagotovi ankaranski župan. Pri vseh vprašanjih morata v vsakem primeru občini doseči soglasje, drugače delitev brez sodišča ni mogoča.

Na obzorju skupna občinska uprava

Vse štiri občine slovenske Istre, Koper, Izola, Piran in Ankaran, se obenem pripravlja­jo tudi na skupno občinsko upravo, na katero bodo prenesle nekatere pristojnos­ti, in sicer s področja inšpekcijs­kega nadzora in redarstva, civilne zaščite, požarnega varstva, notranje revizije in varstva okolja. To so v prvem branju potrdili že v vseh občinskih svetih, pred poletjem pa je predvideno še drugo branje predlagane­ga odloka. Projekt je podprt z državnim soinancira­njem stroškov za racionaliz­acijo poslovanja občin. Skupna občinska uprava bo imela sedež v Kopru, za letos je tam predvideni­h nekaj več kot 60 prezaposli­tev, stroške pa si bodo občine delile po vnaprej določenem ključu.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Dajatve, ki jih plačuje Luka Koper za uporabo pristanišč­a, so še vedno predmet spora med občinama.
Foto Blaž Samec Dajatve, ki jih plačuje Luka Koper za uporabo pristanišč­a, so še vedno predmet spora med občinama.
 ?? Foto Boris Šuligoj ?? Župani slovenske Istre snujejo skupno občinsko upravo, na katero bodo prenesli nekatere pristojnos­ti s področja inšpekcij, redarstva in varovanja okolja.
Foto Boris Šuligoj Župani slovenske Istre snujejo skupno občinsko upravo, na katero bodo prenesli nekatere pristojnos­ti s področja inšpekcij, redarstva in varovanja okolja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia