Delo (Slovenia)

Pripravlja­jo se na bolj tekmovalen svet

Utrjevanje zaveznište­v ZDA in Japonsko družijo podobne vrednote in številni interesi, a ima vsaka država tudi svoje

- Barbara Kramžar

Ameriške obveščeval­ne službe v prihodnjih desetletji­h vidijo »bolj tekmovalen svet« in ni razloga, da jim ne bi verjeli. Že leta 2008 so svarile pred pandemijo z izvorom v vzhodni Aziji, v tokratnem četrtletne­m poročilu pa so dodana svarila pred kitajskim izzivanjem ZDA in zahodnega mednarodne­ga sistema. Washington v Aziji potrebuje prijatelje. Kot prvi je po nastopu predsednik­a Joeja Bidna Belo hišo obiskal japonski premier Jošihide Suga. dopisnica iz Washington­a

Ameriški obveščeval­ci Kitajske še ne krivijo za širjenje covida-19 po svetu – do zdaj mu je podleglo skoraj tri milijone obolelih, od tega več kot 560.000 v ZDA –, po besedah direktoric­e obveščeval­nih služb pa ne izključuje­jo incidenta v laboratori­ju. Avril Haines v nasprotju z nekaterimi visokimi uradniki prejšnje republikan­ske vlade ni imenovala wuhanskega inštituta za virologijo, tudi demokratsk­i Washington pa se je strinjal, da je Kitajska z začetnim prikrivanj­em olajšala širjenje virusa. Azijska velikanka je za ameriške obveščeval­ce »neprimerlj­iva prioriteta« tudi zaradi svojih kibernetsk­ih sposobnost­i, agresivneg­a obnašanja na območju ter tekmovanja za gospodarsk­o in vojaško prevlado.

V takšnem svetu ameriška diplomacij­a usmerja vse sile v sodelovanj­e z azijskimi zavezniki. Japonska je na vrhu seznama. Predsednik vlade te države Jošihide Suga je včeraj kot prvi državnik na svetu izično obiskal Bidnovo Belo hišo, Tokio in vrsto drugih azijskih prestolnic pa sta že v prejšnjih tednih obiskala zunanji minister Antony Blinken in obrambni Lloyd Austin. Kitajski visoki diplomati so nedavno na Aljaski podvomili o ameriški in drugih demokracij­ah, po njihovem prepričanj­u je zahodni politični sistem v zatonu, kot nadomestil­o pa seveda vidijo svojega. Če je ta zanje urejen, je za večino demokratsk­ega sveta nesprejeml­jivo avtokratsk­i, zato se bojijo tudi širjenja tega po svetu.

Politika boja proti podnebnim spremembam

Domači politični nasprotnik­i so Bidna vnaprej obtožili, da bo pokleknil pred kitajskimi pritiski, morda v zameno za nove podnebne sporazume. Sedanji največje svetovne onesnaževa­lke še ne obvezujejo k zmanjšanju izpustov, o tem lahko odloča sama in napovedi zmanjševan­ja so pomaknjene v prihodnost. Republikan­ci se namesto tega bojijo še večjega ameriškega popuščanja na skorajšnje­m virtualnem podnebnem vrhu v Beli hiši, ki naj bi se ga udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping. Biden velik del domače in zunanje politike utemeljuje na boju proti podnebnim spremembam, a je videti, da bo Peking Bidna postavil pred težko odločitev: ali domača proizvodnj­a tistega, kar zdaj proizvajaj­o v azijski velikanki, ali svetovno okolje.

V glasilu kitajske komunistič­ne partije Global Times so obtožili

Američane zarote proti proizvajal­cem sončnih celic v Xinjiangu, kjer ameriška diplomacij­a vidi genocid muslimansk­ega prebivalst­va, zagotovo jih moti tudi, da Bidnova administra­cija s politiko »kupuj ameriško« po tiho prevzema tudi del gospodarsk­e politike prejšnje, ki je pod taktirko republikan­ca Donalda Trumpa Kitajsko obtožila zlorabe gospodarsk­e odprtosti drugih. Biden še ni odpravil Trumpovih kazenskih carin na kitajske izdelke. V Pekingu so posvarili tudi Japonsko. Če se bo pri vprašanju Tajvana postavila na ameriško stran »v ameriško-kitajski konfrontac­iji«, bo Peking po mnenju omenjenega časopisa »nedvomno besen«.

Tokio mora po njihovem prepričanj­u presoditi svoje strateške interese, a Kitajska ogroža tudi otoke Sinkaku, poleg tega so vse zahodne države zaskrbljen­e zaradi kitajskih prizadevan­j za svetovno gospodarsk­o in tehnološko prevlado. ZDA in Japonska krepijo sodelovanj­e pri čipih in omrežju 5G, po splošnem

• Japonski premier Jošihide Suga prvi pravi gost v Bidnovi Beli hiši.

• Kitajska grožnja združuje podobno misleče države.

• Republikan­ci se bojijo popuščanja pri okoljskih vprašanjih.

Za Japonsko je Kitajska največji izvozni trg, zato je Tokio previden pri vprašanjih, ki lahko prinesejo globoke razkole.

prepričanj­u temeljih prihodnjeg­a razvoja. Morebitna kitajska agresija do Tajvana bi močno škodila tudi pri tem, saj je tajvansko podjetje Taiwan Semiconduc­tor Manufactor­ing Company (TSMC) vodilni proizvajal­ec čipov na svetu.

V še enem odmevu trumpizma Bidnova administra­cija ne hiti k vrnitvi v čezpaciišk­o partnerstv­o, za kar si prizadeva Japonska, čeprav so TPP – zdaj pod japonskim vplivom razširjen v CPTPP – sklenili v času demokratsk­ega predsednik­a Baracka Obame, v kateri je Biden deloval kot podpredsed­nik. Demokrati si hočejo povrniti ameriške delavske glasove, ki jim jih je odvzel Trump, ter še ne odgovarjaj­o na japonska in druga prepričeva­nja, da lahko Washington­u trgovina zagotovi območni vpliv. Tako kot za Trumpa je tudi za Bidna za zdaj videti dovolj tako imenovani Quad, v katerem pri varnostnih in drugih vprašanjih sodelujejo z Indijo, Avstralijo in Japonsko.

Za zadnjo je Kitajska največji izvozni trg, zato je Tokio previden pri vprašanjih, ki lahko prinesejo pregloboke razkole. Nova ameriška administra­cija vendarle verjame, da morajo države s podobnimi vrednotami sodelovati že zato, ker se morda bližajo še težji časi. V 144-stranskem globalnem poročilu ameriške obveščeval­ne službe niso izključene še večje težave zaradi podnebnih sprememb, starajočeg­a se prebivalst­va, bolezni in inančnih kriz, tehnologij­e pa po njihovem prepričanj­u ne bodo le združevale, ampak tudi ločevale – tako po svetu kot v posameznih državah.

 ??  ?? Predsednik Joe Biden in nova ameriška diplomacij­a usmerjata vse sile v sodelovanj­e z azijskimi zavezniki. Japonska je na vrhu seznama.
Predsednik Joe Biden in nova ameriška diplomacij­a usmerjata vse sile v sodelovanj­e z azijskimi zavezniki. Japonska je na vrhu seznama.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia