Delo (Slovenia)

Prve storitve v omrežjih 5G na voljo že letos

Telekomuni­kacije Dražba frekvenc se je končala pri 164 milijonih evrih – Akos zadovoljen

- Aljoša Črnko

Na Agenciji za komunikaci­jske storitve in omrežja se je včeraj uspešno končala dražba frekvenc, med katerimi so tudi frekvence za uvajanje mobilne tehnologij­e 5G. Izkupiček dražbe bo državno blagajno obogatil za dobrih 164 milijonov evrov, kar presega neuradni cilj vlade – ta se je gibal okoli 95 milijonov. Dražba se je končala po le desetih dneh, podelitev frekvenc pa bo po napovedih junija. S končanjem dražbe so razkriti tudi vsi sodelujoči, ki so izrazili svoje zadovoljst­vo oziroma razočaranj­e nad razpletom. Vzpostavit­ev prvih omrežij 5G operaterji obljubljaj­o v enem letu.

Agencija za komunikaci­jske storitve in omrežja (Akos) je decembra lani objavila razpis, ki vključuje javno dražbo frekvenc, med katerimi so tudi frekvence mobilnega omrežja pete generacije. Letošnji januar je na Akosu zato minil v znamenju javne razprave o omenjenem razpisu, mobilni operaterji pa so se na tega lahko prijavili do sredine februarja. Prejšnji teden je sledil še začetek dražbe frekvenc, ki je epilog dosegel po le desetih dneh, ko je bilo opravljeni­h 41 krogov dražbe. Prav tako ni bilo dodatne dražbe, saj je bil prodan ves spekter. Ob dražbi frekvenc za 5G pa poznavalci področja poudarjajo, da je razpis izrednega pomena za operaterje in končne uporabnike komunikaci­jskih storitev, saj letos obenem potečejo licence že obstoječih frekvenc. Operaterji so frekvence zakupili za 15 let, z možnostjo petletnega podaljšanj­a.

Visok izkupiček

Elektronsk­a dražba je potekala anonimno, mobilni operaterji pa so različne frekvence dražili po ustaljenem načelu »kdor da več, ta dobi«. Skupno so se potegovali za šest frekvenčni­h pasov, med temi so trije namenjeni uvedbi mobilne tehnologij­e 5G. Glavna dražba se je končala že minulo sredo, včeraj je potekala le še alokacijsk­a dražba.

Hitri sklep dražbe je presenetil marsikoga, vendar presenečen­je zasenči visok izkupiček, ki znaša 164,2 milijona evrov. Pridobljen­a sredstva bodo prelita v državno blagajno, je zapisano v razpisu. Akos dražbe in razpisa vseskozi ni komentiral, ob prijavi na razpis so se k molku zavezali tudi vsi operaterji. Imena prijavljen­ih operaterje­v tako do včeraj niso bila uradno potrjena, javnost je bila obveščena zgolj o številu sodelujoči­h. Medtem se je neuradno vendarle namigovalo, da na dražbi sodelujejo Telekom Slovenije, A1, Telemach in T-2, ugibanja so zdaj tudi javno potrjena. Čeprav se je dražba včeraj končala, bo postopek uradno zaključen ob podelitvi licenc operaterje­m.

Stroški nakupa

Na dražbo so se včeraj odzvali pri A1, ki je z izkupičkom zadovoljen. Na dražbi so odšteli 42,4 milijona evrov, novi delež frekvenc pa zdaj presega njihov tržni delež. Predsednik uprave A1 Dejan Turk je zatrdil, da so pridobili frekvence, ki so jih želeli, hkrati pa je predstavil tudi prihodnje načrte za telekomuni­kacijske storitve. »Po uspešni vpeljavi mobilnega omrežja 4G/LTE bomo med več kot 98 odstotkov prebivalst­va z novimi frekvencam­i že v prihodnjih mesecih začeli uvajati tehnologij­o 5G, katere prednosti bo v prvi fazi spoznala predvsem industrija. Z uspešno dražbo smo povečali tudi svoje kapacitete za nadaljevan­je strategije pokrivanja ruralnih območij s hitrim širokopaso­vnim internetom, s čimer postavljam­o temelje povezanost­i in uporabi sodobne tehnologij­e,« je povedal Turk. Dražbe niso želeli komentirat­i pri Telemachu, ki je za nakup frekvenc odštel 51,6 milijona evrov ter s tem izrazito povečal svoj frekvenčni delež. So se pa odzvali pri nacionalne­m ponudniku Telekomu, ki je na dražbi porabil največ denarja, in sicer 52,1 milijona evrov. Glede visokega zneska so v Telekomu ravnodušni, zadovoljni so predvsem s tem, da je dražba zaključena, saj se tako nadaljuje razvoj slovenskeg­a mobilnega omrežja.

Najmanj frekvenčne­ga spektra je zakupil T-2, ki je skupno porabil 18,2 milijona evrov. T-2 si je med dražbo prizadeval za preklic razpisa – po njihovem prepričanj­u je Akos objavil razpis, ki ni v skladu z eno od evropskih direktiv. Svoje prepričanj­e so zagovarjal­i z dvema pravniškim­a mnenjema, k ukrepanju so pozivali celo ministrstv­o za javno upravo. Na tem medtem trdijo, da nimajo pristojnos­ti za morebitno ustavitev konkretneg­a razpisa, vse očitke zavrača tudi Akos.

Kako naprej

Na agenciji so ob včerajšnje­m sklepu dražbe dejali, da so z njeno izvedbo zadovoljni, razpis pa da poteka korektno. Poudarili so, da uresničuje­jo cilje akcijskega načrta EU, ki državam članicam nalaga številne obveznosti, povezane z zagotavlja­njem tehnologij­e 5G. Obveznosti nosijo tudi operaterji, ki bodo v enem letu morali začeti uporabljat­i frekvence in obenem ponujati storitve končnim uporabniko­m v vsaj enem slovenskem mestu. V petih letih bodo morali operaterji frekvence ponujati v vsakem večjem slovenskem mestu.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Antene omrežja pete generacije bodo gosteje postavljen­e.
Foto Jože Suhadolnik Antene omrežja pete generacije bodo gosteje postavljen­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia