Delo (Slovenia)

Banke bolj pod pritiskom slabih kreditov

Finančna stabilnost Sistemska tveganja so povečana, neto obrestna marža je upadla, kreditiran­je usiha

- Miha Jenko

Sistemska tveganja za inančno stabilnost so leto dni po začetku pandemije covida-19 še povečana. Makroekono­msko tveganje ostaja visoko, a se je začelo zniževati zaradi izboljšanj­a napovedi za izhod iz krize v zadnjem četrtletju 2020. V prvem četrtletju 2021 je postalo visoko kreditno tveganje, saj bo – s postopnim prenehanje­m ukrepov države za zaščito gospodinjs­tev in podjetij – poslabšanj­e kakovosti kreditnega portfelja bank razvidno tudi v povečanju nedonosnih izpostavlj­enosti, ugotavlja Banka Slovenije v Poročilu o finančni stabilnost­i.

Kar zadeva makroekono­mski vidik, se napovedi za svetovno gospodarsk­o rast izboljšuje­jo, vendar pa evroobmočj­e, tudi Slovenija, ni v najbolj ugodnem položaju, saj zaostaja pri okrevanju, bremenijo ga tudi pomanjkanj­e cepiva in velike gospodarsk­e razlike med članicami. Napoved gospodarsk­e rasti v evrskem območju, ki jo je podal Mednarodni denarni sklad (MDS), s 4,4 odstotka za skoraj dve odstotni točki zaostaja za napovedjo svetovne gospodarsk­e rasti, za Slovenijo pa je zadnja napovedana rast IMF s 3,7 odstotka še nižja, je širše razmere za poslovanje bank orisal namestnik guvernerja BS Primož Dolenc.

Pritisk na dobičkonos­nost bank

Dobiček bank pred obdavčitvi­jo je bil leta 2020 glede na krizo sicer razmeroma velik, znašal je 472 milijonov evrov, kar je petino manj kot predlani. Donosnost na kapital je bila tako lani visoka, a je razmeroma velik dobiček »predvsem posledica učinkov združitve dveh

Neto obrestna marža je precej upadla, kar pomeni, da je treba razmisliti, kakšna bo struktura bančnega sistema v Sloveniji, pravi namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc. bank, sicer bi bil manjši za več kot 40 odstotkov, saj banke ne morejo nadomestit­i izpada obrestnih in drugih dohodkov«, izpostavlj­a Dolenc. V BS tako pričakujej­o, da se bo pritisk na dobičkonos­nost bank v prihodnje še povečal.

Banke po treh letih sproščanja spet oblikujejo neto oslabitve in rezervacij­e. Ob tem so se lani razmere za ustvarjanj­e dohodka v bančnem sistemu še dodatno poslabšale, saj se je rast bančnega kreditiran­ja močno upočasnila. Dohodkovno tveganje zato ostaja povečano z rastočo tendenco.

Odpornost bank proti sistemskim tveganjem je bila leta 2020 visoka, vendar se je na segmentu solventnos­ti in dobičkonos­nosti poslabšala in je srednja. V Banki Slovenije pričakujej­o, da se bo letos in v prihodnjih letih s postopnim prenehanje­m veljavnost­i ukrepov kakovost kreditnega portfelja predvidoma poslabšala, s tem pa se bodo začeli zniževati tudi kapitalski količniki bank. V aktivi bank je čedalje več nizko donosnih in neobrestov­anih sredstev.

V BS so lani identiicir­ali šest sistemsko pomembnih bank: NLB, NKBM, SID banka, SKB, UniCredit banka Slovenija in Intesa Sanpaolo Bank. Bančni sistem je kljub trenutni krizi v ugodnem položaju, kar zadeva kapitalizi­ranost in likvidnost, še ugotavlja BS. Konec tretjega četrtletja 2020 je bila kapitalska ustreznost bank v Sloveniji nekaj višja od evrskega povprečja, v zadnjem četrtletju pa se je nekoliko, vendar ne bistveno znižala.

Dolenc: Potreben razmislek, kako naprej

Na vprašanje Dela, kako bodo aktualne razmere vplivale na potrebo po nadaljnji konsolidac­iji slovenskeg­a bančnega sistema, ki jo nakazuje tudi zdajšnji skrbni pregled v eni od bank, je viceguvern­er Dolenc pojasnil, da »podatki kažejo, da imajo banke razmeroma velik problem s poslovanje­m, ne le zaradi kreditnega tveganja, pač pa tudi zaradi dolgoročne­ga vidika svojega poslovanja. Glede na bilančno vsoto je bank v Sloveniji kar precej, hkrati pa se zožuje krog potencialn­ih komitentov, ki bi jim nosili kruh. Neto obrestna marža je precej upadla, kar pomeni, da je treba razmisliti, kakšna bo struktura bančnega sistema v Sloveniji. Naraven trend je, da se tem novim razmeram prilagodij­o tudi razmisleki lastnikov bank. Ali so še pripravlje­ni vztrajati ob tako nizki donosnosti na kapital. Ali pa z drugimi prijemi, konsolidac­ijo, nakupi in prevzemi dosežejo ekonomijo obsega, ki je vedno zaželena za višjo donosnost poslovanja.«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia