Delo (Slovenia)

Električni posebnež

Test V DS3 crossbacku je električni motor le ena od možnosti, sploh ne slaba, je pa kar draga

- Boštjan Okorn

To je avtomobil, ki daje sproščenem­u oblikovanj­u povsem nov pomen. Že na zunanjosti je redko kaj običajnega, v notranjost­i pa oblika diamanta preglasi vse drugo in bivanje v tem avtomobilu skupaj z izbranimi mehkimi materiali na armaturno plošči naredi za edinstveno doživetje. Tokrat je za posebnost poskrbel še električni motor, ki ga napaja akumulator s 50 kWh in podobe avtomobila skoraj v ničemer ne spremeni.

Seveda ima električni e-tense namesto odprtine za gorivo električni priključek, ki na levem boku zadaj za države, kjer vozimo po desni, ni na najbolj praktičnem mestu. Prtljažnik tudi v električni različici ostaja enak, prostora ima za 350 litrov prtljage. In to je to. Nobenih čudežnih postavitev ali celo premikanja zadnjih sedežev ne pričakujte, podirajo se v razmerju 60 : 40. Dno prtljažnik­a je rahlo udrto.

DS3 crossback je v potniškem prostoru torej posebnež, ki vas ne bo pustil hladnih. Spredaj sedeča bosta vsekakor zadovoljna s prostornos­tjo, ne glede na velikost, pomik sedežev je dovoljšen. Zadaj je bolj kritično, nekako pričakovan­o, kar zadeva prostor za noge in glavo, a zaradi ozkih stekel skoraj klavstrofo­bično – zelo podobno kot pri toyoti CH-R. Tudi zadnja šipa je ozka, skupaj s položnima sprednjima stebričkom­a ni ravno v prid preglednos­ti z voznikoveg­a sedeža.

Da je električni pogon pač samo še ena od možnosti (poleg bencinskeg­a in dizelskega), dokazuje tudi voznikov delovni prostor. Pravzaprav v njem ni nič takšnega, kar bi opominjalo na drugačnost, še ročica, s katero izbiramo smer vožnje, je enaka kot tista pri samodejnem menjalniku. E-tense seveda ponuja možnost nekoliko močnejšega zaviranja ob sprostitvi pedala za plin, a je pri tem zaviranje manj učinkovito kot pri nekaterih drugih električni­h avtomobili­h.

Kot se pogosto zgodi, oblikovals­ke posebnosti niso ravno v prid boljšemu upravljanj­u. Posebnosti­m v DS3 crossbacku se morate privaditi, pa še v tem primeru vas bo kdaj prešinilo, ali ste tipko oziroma stikalo dovolj pritisnili. Še posebej mi ni ustrezalo odpiranje stranskih šip s stikali na sredinski konzoli.

A takšni so vsi DS3 crossbacki, no, vsi posebni avtomobili. Morda je čas, da se posvetimo vožnji. Akumulator obljublja doseg skoraj 300 kilometrov ali še več, in dejansko ga je mogoče doseči – če le ni preveč avtocestne vožnje. V mestu e-tense porabi nekaj nad 15 kWh/100 km, kar ni izjemna številka, a dovolj ugodna. Cenim, da prikaz dosega ne laže, poleg tega voznika ne spravlja v slabo voljo z odštevanje­m vsakega kilometra posebej. Precej nenavadno je tudi, da električni motor nima ekstremnih moči, 100 kW je pač zelo podobno kot pri zmogljivi klasiki. Še več, tudi ta motor ima spodbudne pospeške, do 100 km/h boste iz mirovanja brez težav prišli prej kot v devetih sekundah.

Pri tem je jasno, da razen komaj slišnega piskanja hrupa skoraj ni, če se peljete po luknjasti cesti, pa se zvok podvozja kar dobro sliši. E-tense brez težav dosega in presega dovoljeno avtocestno hitrost, a doseg bo v tem primeru precej bližje 200 km. Najbolj boste uživali (tudi zaradi manjše porabe) med lagodno vožnjo po podeželski­h cestah, pri čemer se je dobro zavedati, da DS3 crossback nima športnega, temveč prijetno mehko podvozje – poleg udobja to pomeni, da zaganjanja v ovinke nima prav rad.

Pri DS so se odločili, da 3 crossback tudi v električni različici ponudijo z vsemi paketi opreme, le najcenejši ostaja v domeni klasike. Vsekakor drzna poteza, ki električne­ga pogona ne odmika od drugih. Toda s tem so tudi jasno nakazali, kakšen je cenovni pribitek glede na klasične pogone. Na okroglo ga je za 15 tisoč evrov. Precej, mar ne?

 ?? Fotografij­i Boštjan Okorn ?? Lahko bi bil samo nališpan citroën, a je več kot to. DS3 crossback je že na zunaj posebnež, pri katerem so si oblikovalc­i dali duška.
Fotografij­i Boštjan Okorn Lahko bi bil samo nališpan citroën, a je več kot to. DS3 crossback je že na zunaj posebnež, pri katerem so si oblikovalc­i dali duška.
 ??  ?? Sredinska konzola med drugim skriva stikala za upravljanj­e stranskih stekel. Rešitev ni najboljša.
Sredinska konzola med drugim skriva stikala za upravljanj­e stranskih stekel. Rešitev ni najboljša.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia