Delo (Slovenia)

Alumunij pretrd oreh za Simona Rožmana

Nogomet Maribor v 28. kolu 1. SNL lov za Olimpijo začel le s točko – Brez golov tudi v Murski Soboti

- Gorazd Nejedly

Prva tekma Simona Rožmana na trenerskem stolčku vijoličnih in uvodna 28. kola 1. SNL se je začela z neprepričl­jivo predstavo brez golov in točko proti Aluminiju. Maribor je imel v nogah zaključno žogo, a jo je zapravil najboljši strelec v zgodovini 1. SNL Marcos Tavares. Brazilskem­u veteranu je v 87. minuti domači vratar Luka Janžekovič ubranil strel z bele točke, s čimer Maribor ni izkoristil priložnost­i, da bi prehitel vodilno Olimpijo. Zeleno-beli danes gostujejo v Novi Gorici.

Polnih mesec dni se je Rožman lahko pripravlja­l na prvo tekmo na trenerskem stolčku, toda po dobrih 90 minutah je priznal:

»Mesec dni smo se lovili in spoznavali brez tekmovalne­ga ritma,« je v krajši analizi tekme povedal 38-letni Celjan iz Štor, ki je kot trenerski debitant na klopi enega od prvoligašk­ih klubov nadaljeval niz brez poraza. Pri Domžalah je začel z zmago prav proti Aluminiju (2:0), pri Rijeki pa z neodločeni­m izidom proti zagrebški Lokomotivi (1:1). A Maribor je tudi prvič ostal brez zmage v Kidričevem po sedmih polnih plenih.

Slabo igrišče je šlo na roke domačim

Toda razplet brez golov v Kidričevem ni bilo to, kar je želel, načrtoval, ali kar so pričakoval­i vijolični navijači. Niti igra ni bila vredna čestitk, a na njeno podobo trener ni imel izključne in najpomembn­ejše vloge. Aluminijev največji zaveznik je bilo znova izjemno slabo igrišče, ki ni omogočalo veliko igre.

»Težko igrišče in z igro se ni dalo prebiti zbitih tekmecev,« je dal vedeti šele v zadnjih petnajstih minutah viden in razigran Jan Mlakar (izsilil je tudi enajstmetr­ovko po nerodnem posredovan­ju Luke Petka), kaj je bilo najbolj moteče za vijolične, ki so naleteli na izjemno motivirane­ga in borbenega tekmeca.

Maribor je imel težave z disciplini­ranimi gostitelji, agresivnim­i, »tečnimi« in tudi taktično dobro postavljen­imi. Natanko takšnimi, kot so že vso pomlad in pod taktirko trenerja Oskarja Drobneta.

»Nismo naredili veliko napak, normalno je, da proti koncu pade tudi zbranost, a nas je rešil vratar,« je povzel dvoboj skoraj Rožmanov sosed iz Slivnice pri Gorici, ki je le 12 km oddaljena od Štor. Drobne, nekoč prvi strelec Maribora, je v tej sezoni vijoličnim tudi v Ljudskem vrtu v zadnji tekmi jesenskega dela prvenstva preprečil poln izkupiček (2:2).

Senatorji so zatajili

»Nisem zadovoljen s točko, ampak predvideva­li smo, kolikor smo lahko, da bomo zgoščeno in kompaktno domačo obrambo težko prebili in da bomo imeli eno ali dve priložnost­i, ki jo ali ju je treba izkoristit­i. Enajstmetr­ovke nismo, toda naredili smo osnovo, v nadaljevan­ju pa bomo poskušali biti točkovno uspešnejši,« je Rožman kratko in jedrnato strnil prvih 95 minut na mariborski klopi, ki bi ga po hudi napaki vratarja Ažbeta Juga lahko še bolj bolela glava. Jugovo izbijanje žoge se je odbilo od domačega napadalca Gašperja Pečnika v vratnico.

Uvodno Rožmanovo mariborsko poglavje je razkrilo, da še ni našel najboljših enajstih, ki bodo izpolnili tisto, kar od njih pričakuje. Čaka ga ne le zahtevna bitka na igrišču, temveč tudi v slačilnici. Pogrešal je tudi za branilce nadležnega napadalca Aljošo Matka.

V Kidričevem svoje vloge niso opravili izkušeni vijolični možje, povratnika Amir Dervišević in Martin Milec, Rok Kronaveter in na koncu tudi Marcos Tavares. Zaradi njih je bil rezervist tudi najustvarj­alnejši, Jan Repas, ali še drugi igralec z nekaj več domišljije, Rudi Požeg Vancaš, pri Domžalah prav njegov varovanec. Kako se bo soočil s senatorji v letih in hitrosti, razen Milca, in kakšno vlogo bodo (še) imeli, bo potreboval tudi pomoč športnega direktorja Marka Šulerja.

 ?? Foto Jure Banfi/Sobotainfo ?? Aluminijev vratar Luka Janžeković ni imel veliko dela, a kar ga je imel, je opravil z odliko.
Foto Jure Banfi/Sobotainfo Aluminijev vratar Luka Janžeković ni imel veliko dela, a kar ga je imel, je opravil z odliko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia