Delo (Slovenia)

Tudi v Stožicah želijo do zlatih točk

Košarka Olajšanje za Krko, na potezi Cedevita Olimpija v revanši s Crveno zvezdo

- Eduardo Brozovič

Z učinkovito igro v zadnji četrtini (27:20) so košarkarji Krke dobili izjemno pomembno zaostalo tekmo 23. kola lige ABA in močno izboljšali svoje možnosti v boju za obstanek. Konec tedna bo prinesel dodatne izzive in uganke. Med drugim: ali lahko Cedevita Olimpija v pičlih desetih dneh klone prav tolikokrat v regionalne­m prvenstvu (trikrat) kot prej v šestih mesecih?

Optimisti so prepričani, da se to ne more zgoditi in da so Ljubljanča­ni krivično izgubili že na sredinem gostovanju pri Crveni zvezdi. Pred nedeljsko revanšo z Beograjčan­i ob 17. uri pa skeptiki opozarjajo, da je bila vmesna zmaga nad Mornarjem premalo, da bi lahko upravičili visokolete­če pohvale navijačev, ki so se začele vrstiti že kmalu po začetku sezone. Stožice naj bi torej ponudile dodatne odgovore.

V dosedanjih sedmih soočenjih s preostalim­i člani najboljše peterice lige ABA je Cedevita Olimpija iztržila tri zmage; po enkrat je prekosila Budućnost, Igokeo in Mornar. Edina, ki je v celotni sezoni (še) ni ugnala, je Crvena zvezda. Beograjski košarkarji so bili v sredo že skoraj na kolenih, a so se srečno rešili in zmagali z 82:81 tudi s pomočjo odločitev sodnikov Uroša Nikolića iz Srbije, Milana Nedovića iz Slovenije in Dragana Porobića iz BiH. V stožiškem taboru so jih ocenili za »zanimive«, sum pa se je okrepil ob dejstvu, da je neznanec pred odločilnim­i trenutki izklopil električno omarico v dvorani in prekinil televizijs­ki prenos.

Šesti poraz Ljubljanča­nov pomeni, da bodo morali potrditi mesto v končnici s še kakšno zmago, da bi se otresli spremstva Mornarja, ter da se bosta za prvi dve mesti potegovali Budućnost in Crvena zvezda. Olimpijin trener Jurica Golemac bi najraje razrešil dvome že v nedeljo: »Pričakujem še eno težko tekmo. Crvena zvezda bo tokrat močnejša za odličnega centra Landryja Nnoka, ki v sredo ni imel pravice nastopa, mi pa moramo izkoristit­i nauke iz Beograda. Zmanjšati moramo število izgubljeni­h žog in se še bolj odločno izkazati pri skokih, predvsem pa moramo več teči. Da bi lahko premagali Crveno zvezdo, moramo igrati na zelo visoki ravni in biti osredotoče­ni vseh 40 minut.«

Vabilo za ligo ABA

Vodstvo evrolige je medtem že skoraj uradno potrdilo, da bo liga ABA tudi v sezoni 2021/22 dobila enega od dveh razpoložlj­ivih wild cardov za igranje med 18-člansko elito stare celine. Liga ABA je sicer edina, ki je že dolga leta redno zastopana v evroligi, a noben od njenih klubov ni dobil dolgoročne licence, kar ima svoje slabosti zaradi vsakoletne negotovost­i, a tudi prednosti. Vstopnica namreč ni vezana na en klub, temveč se lahko zanjo poteguje več moštev – letos so resni kandidati Budućnost, Crvena zvezda in Cedevita Olimpija, običajno tudi Partizan –, ki izpolnjuje­jo športne in infrastruk­turne pogoje ter bi razpolagal­i z vsaj 5,4 milijona evrov letnega proračuna.

Za preostalo posebno vabilo so v igri trije kandidati, Valencia, bolonjski Virtus in Zenit iz Sankt Peterburga, ki se je letos prebil v četrtinale. V evroligo sta se že uvrstila Unics Kazan in Monaco kot inalista evropskega pokala, v katerem naj bi po najnovejše­m predlogu v naslednji sezoni igralo 20 moštev (doslej 24) v dveh skupinah s po desetimi udeleženci, od katerih naj bi jih do 16 prejelo triletno licenco.

 ?? Foto ABA ?? Luka Lapornik (desno) in njegovi novomeški soigralci so si oddahnili po drugi zmagi nad Splitom.
Foto ABA Luka Lapornik (desno) in njegovi novomeški soigralci so si oddahnili po drugi zmagi nad Splitom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia