Delo (Slovenia)

S stisnjenim­i zobmi odšepala na slovesno razglasite­v

Judo Kaja Kajzer v Lizboni navdušila z naslovom evropske podprvakin­je v kategoriji do 57 kg – Zaskrbljen­a zaradi poškodbe noge

- Miha Šimnovec

Da so imeli naši judoisti novembra lani v Pragi, kjer so prvič po 18 letih ostali brez kolajne na prvenstvu stare celine, le slab konec tedna, je pokazal že uvodni dan v Lizboni. Slovenski judo se je hitro spet vrnil na evropski zemljevid po zaslugi Kaje Kajzer, ki je zablestela s srebrno kolajno v kategoriji do 57 kg.

Mlada članica JK Bežigrad, ki je januarja praznovala 21. rojstni dan, je na poti do inala z akcijami za vazari ugnala Kosovko Flako Loxha, Poljakinjo Anno Kuczero, Izraelko Timno Nelson Levy in Francozinj­o Sarah Leonie Cysique, v zaključnem dvoboju pa se je odločno postavila po robu izkušenejš­i domači šampionki Telmi Monteiro.

Po izenačenem dvoboju je odločitev padla v podaljšku, v katerem je 35-letna Portugalka za 16. odličje na EP, šesto zlato (!), z bliskoviti­m napadom spravila na hrbet našo judoistko, ki si je pri tem poškodoval­a levi gleženj. S stisnjenim­i zobmi je nato z blazin odšepala do zmagovalne­ga odra in se ponosno povzpela na drugo stopnico.

»Ocenjujem, da sem se dobro borila, žal pa se ni najbolje končalo. Ne vem, na kaj sem padla,« se je vprašala Kajzerjeva in razkrila taktiko, ki sta jo skovala s klubskim trenerjem, Uzbekistan­cem Andrejem Šturbabino­m. »Ker Telma hitro 'crkne', sva se dogovorila, da bom zdržala do podaljška, jo utrudila in začela napadati. Ni se izšlo,« je dejala novopečena evropska podprvakin­ja in pogledala poškodovan­o nogo. »Na srečo ne gre za koleno, imam pa precej zvit gleženj. Upam, da ni nič resnejšega, saj so pred menoj še pomembne tekme,« je pred odhodom na slikanje povedala Kajzerjeva, prepričana, da lahko premaga vsako tekmico – tudi konec julija na OI.

Blizu odličju tudi Štangarjev­a

Le za malo pa se je kolajna izmuznila Maruši Štangar (do 48 kg), ki si je po zmagah z iponoma nad domačo borko Mario Siderot in Španko Julio Figueroa ter porazu z ukrajinsko šampionko Darjo Bilodid (z iponom) zagotovila obračun za tretje mesto s Sabino Giljazovo. Potem ko je že vse kazalo na to, da bo o dobitnici brona odločal podaljšek, se je 26-letni Rusinji pičlih 17 sekund pred iztekom časa posrečil met za vazari, ki ga tri leta mlajša Ljubljanča­nka ni več izničila.

Takoj po dvoboju se je judoistka Olimpije prijela za glavo, vedoč, kakšno lepo priložnost za drugo (bronasto) kolajno po evropskih igrah leta 2019 v Minsku je izpustila iz rok. A že kmalu za tem se je spomnila svojih besed, ki jih je dala pred odhodom v Lizbono, češ da je EP zanjo »le« vmesna postaja na poti do Tokia 2021.

Impolova člana Teja Tropan (do 52 kg) in David Štarkel (do 60 kg) sta izgubila že uvodna dvoboja, danes pa bodo oči slovenskih ljubitelje­v juda uprte predvsem v olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak in Andrejo Leški, ki v kategoriji do 63 kilogramov spadata v ožji krog favoritinj.

• Slovenski judoisti so osvojili že 47 posamičnih kolajn na EP.

• Kaja Kajzer je nanizala štiri zmage in doživela le en poraz.

• Danes bosta od naših nastopili tudi Andreja Leški in Tina Trstenjak.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia