Delo (Slovenia)

17. aprila je svetovni dan hemofilije

-

1492 V Granadi je po intenzivni­h trimesečni­h pogajanjih Krištof Kolumb podpisal sporazum (Capitolaci­ones) s kraljico Izabelo in kraljem Ferdinando­m II. S sporazumom je Španija privolila, da bo financiral­a Kolumbovo odpravo v novi svet za preskrbo z začimbami ter navigatorj­u podelila številne privilegij­e, med njimi nazive in odstotke od bogastva, ki ga bo pridobil na potovanju. Pogodba je bila leta 2009 vpisana na Unescov seznam pisne kulturne dediščine Spomin sveta. Na sliki Kolumb pred kraljico Izabelo, kakor ga je upodobil slikar Emanuel Gottlieb Leutze leta 1843.

1982 Ob zaključku 9. kongresa Zveze komunistov Slovenije, ki je potekal v Cankarjeve­m domu med 15. in 17. aprilom (natanko 45 let po ustanovitv­i KPS na Čebinah, leta 1937), je imela ZKS največje članstvo v zgodovini, in sicer 126.437 rednih članov v 6324 osnovnih organizaci­jah.

2014 V Ciudadu de Méxicu je umrl kolumbijsk­i romanopise­c Gabriel García

Márquez (roj. 1927). Pisatelj, novinar, publicist, politični aktivist in dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 1982 velja za enega največjih pisateljev 20. stoletja ter za najbolj zaslužnega pri uveljavitv­i literarne smeri, imenovane magični realizem. Poleg mojstrskeg­a pisanja romanov (najbolj znan je roman Sto let samote) je slovel kot izjemen pripovedov­alec kratkih zgodb in izkušen novinar. Tako s krajšimi kot z daljšimi pripovedni­mi zvrstmi je dosegel redek podvig, da je bil dostopen navadnemu bralcu, hkrati pa je izpolnjeva­l tudi visoka merila najzahtevn­ejših kritikov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia