Delo (Slovenia)

Tokio 2020 Strokovnja­ki priporočaj­o: Olimpijske igre vendarle prestaviti

-

Foto AFP

Na Japonskem so organizato­rji olimpijski­h iger, ki so jih lani zaradi pandemije covida-19 prestavili na letošnje poletje, že v mrzličnih pripravah in odštevajo dneve do začetka iger; teh je manj kot sto. Toda lahko bi se zgodilo, da olimpijski­h iger tudi letos poleti ne bo. Tako vsaj priporočaj­o strokovnja­ki pod vodstvom Kazukija Šimizuja v strokovnem članku v britanski znanstveni medicinski reviji British Medical Journal, je poročal Sky News.

Japonska namreč po oceni avtorjev članka slabo obvladuje širjenje pandemije in se bliža četrtemu valu epidemije. Samo v Osaki je bilo v četrtek potrjenih rekordnih 1208 okužb, v Tokiu pa 729, kar je največ po letošnjem februarju. »Zato je treba ponovno pretehtati odločitev, ali to poletje izvesti igre ali ne,« je poudaril vodilni avtor članka Šimizu z oddelka za zdravstven­o politiko londonske School of Economics and Political Science. »Organizira­ti olimpijske igre samo zaradi domačih političnih in gospodarsk­ih interesov ter ob tem spregledat­i znanstvene in moralne obveze je skregano z japonsko predanostj­o zdravju v svetu in varnosti ljudi.«

Ne samo strokovnja­ki, tudi prebivalci Japonske niso navdušeni nad olimpijski­mi igrami sredi pandemije covida-19. Nedavna anketa je pokazala, da kar 70 odstotkov vprašanih noče, da bi izvedli prireditev, čeprav organizaci­jski odbor vztraja pri izvedbi in načrtuje igre brez tujih obiskovalc­ev. Za zdaj tudi Mednarodni olimpijski komite ni spremenil lanskega stališča, da »olimpijske igre 2020 morajo biti izvedene najpozneje poleti 2021, ker bo sicer negotovo, ali bodo sploh kdaj izvedene«.

Japonska je zelo pozno, šele februarja, začela cepiti prebivalst­vo proti covidu-19, za zdaj je dobilo prvi odmerek cepiva šele 0,9 odstotka Japoncev. Zato je vladni svetovalec za pandemijo, profesor na univerzi v Kjotu Hiroši Nišiura, v izjavi za medije te dni predlagal, da naj oblasti olimpijske igre vendarle prestavijo še za eno leto, da bi pridobili dovolj časa za cepljenje večine populacije. Premier Jošihide Suga je na pomisleke odgovoril, da bo vlada naredila vse, da bi zajezili nadaljnje širjenje okužb in omogočili izvedbo iger še letos.

 ??  ?? Japonski premier poleg maskote olimpijski­h in paraolimpi­jskih iger v Tokiu 2020 vztraja: vlada bo naredila vse, da bodo olimpijske igre letos.
Tokio 2020
Japonski premier poleg maskote olimpijski­h in paraolimpi­jskih iger v Tokiu 2020 vztraja: vlada bo naredila vse, da bodo olimpijske igre letos. Tokio 2020

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia