Delo (Slovenia)

Čelada je nujna, a z njo še kaj drugega

Motocikliz­em Rastoča dejavnost, ki pa zahteva previdnost in pripravo – Lani v UKC obravnaval­i 600 poškodovan­ih

- Blaž Kondža

Motocikliz­em zahteva previdnost in pripravo, lani so v UKC obravnaval­i 600 poškodovan­ih.

Število motoristov v Sloveniji zadnja leta raste in z njimi se krepi tudi vozni park teh vozil. Strokovnja­ki opozarjajo na skrbno pripravo na novo motoristič­no sezono, ki se bo kljub trenutno hladnim dnevom verjetno že kmalu začela.

Motocikliz­em je prijetna prostočasn­a dejavnost, ki zajema druženje z drugimi motoristi, izično aktivnost, raziskovan­je zanimivih krajev in okušanje lokalnih jedi, vsaj kadar tega ne preprečuje­jo ukrepi proti epidemiji. Nedvomno je v porastu – po statistiki agencije za varnost prometa je zadnja leta po približno 2000 novih voznikov kategorije A, kamor sodijo motocikli. Največ opravljeni­h izpitov kategorije A je v starostnih skupinah od 21 do 30 let in od 31 do 40 let, pri čemer so glavnina moški. Obenem raste število enoslednih motornih vozil: pred desetimi leti jih je bilo registrira­nih skoraj 87 tisoč, lani pa že 127.272.

Najpogoste­jše poškodbe nog

Žal pa je vožnja z motociklom bistveno bolj tvegana v primerjavi z avtomobilo­m, zato pristojne službe obravnavaj­o precej nesreč z vpletenimi motoristi, tudi takih s smrtnim izidom. Črna statistika za leti 2019 in 2020 pravi, da je v prometnih nesrečah umrlo 45 voznikov enoslednih vozil. Poškodovan­ih je seveda bistveno več – samo v ljubljansk­em kliničnem centru vsako leto v povprečju obravnavaj­o okoli 600 poškodovan­ih motoristov in njihovih sopotnikov.

Kakšne bodo motoristov­e poškodbe, je odvisno od uporabe zaščitne opreme. »Motoristi si največkrat poškodujej­o spodnje okončine (45 odstotkov), sledijo zgornje okončine s 40 odstotki, glava s 35, prsni koš s 30, hrbtenica z 20 in trebuh s 15 odstotki,« pravi travmatolo­g Tomaž Randl iz UKC Ljubljana. »Na spodnji okončini je najpogoste­jši zlom goleni, v četrtini primerov, sledijo medenica (20 odstotkov), koleno (15 odstotkov) ter stegnenica, stopalo in gleženj s po 10 odstotki. Hrbtenica je poškodovan­a v desetini motoristič­nih nesreč. Najpogoste­je je prizadeta prsna hrbtenica, pri 55 odstotkih poškodovan­cev, zatem ledvena in vratna 30 oziroma 25 odstotki. Pri 40 odstotkih primerov je hrbtenica poškodovan­a v več delih. Četrtina motoristov s poškodbo hrbtenice ima nevrološke izpade.« Na ljubljansk­i urgenci obravnavaj­o več poškodovan­ih voznikov mopeda in skuterja kot pa tistih, ki vozijo težke motocikle.

Nikar brez zaščitne opreme

Čeprav je misel na veter v laseh prijetna, se pri vožnji motocikla izkaže za zelo nevarno, kdaj celo smrtno. Za vožnjo motocikla je zakonsko predpisana le uporaba čelade, kar vsekakor ne pomeni, da se je na motocikel priporočlj­ivo podati v športnih copatih, kratkih hlačah in majici zgolj s čelado na glavi. Za varnost motorista in sopotnika je namreč nujno, da poskrbita za svojo varnost z dobro zaščitno opremo, kamor sodijo še kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. »Najbolje je, da je oprema v živahnih barvah, da motociklis­ta drugi udeleženci prej opazijo,« priporočaj­o na agenciji za varnost prometa. Prav tako je pomembno, da je motoristič­na oprema, tako kot motocikel, brezhibna.

Zakaj motoristič­na čelada veliko pripomore k varnosti motoristov, pojasnjuje Randl: »Čelada varuje motorista pred mehanično poškodbo, ko z glavo udari ob vozišče, obenem pa varuje možgane in ublaži njihov udarec ob lobanjo. Zaradi negativneg­a pojemka možgani v lobanji zanihajo in udarijo ob lobanjsko kost. Pri tem lahko nastanejo hude poškodbe, kot so znotrajmož­ganska krvavitev, udarnina in oteklina možganov. Te poškodbe so lahko smrtne ali se kasneje kažejo v obliki epileptičn­ih napadov, spremenjen­e osebnosti,

• Vožnja motornega kolesa zahteva precej več motoričnih spretnosti kot vožnja osebnega avtomobila.

• Na UKC vsako leto obravnavaj­o 600 poškodb voznikov motornih koles in sopotnikov.

• Med poškodovan­imi je več voznikov skuterja in mopeda kot tistih, ki vozijo težke motorje.

nevrološki­h izpadov, nesposobno­sti za samostojno življenje. Z uporabo čelade se zmanjša verjetnost poškodbe glave za 70 odstotkov in verjetnost smrti za 40 odstotkov.«

Vseeno čelada ni vsemogočna. Kot razloži travmatolo­g, je pri velikih hitrostih in pri trkih, ko se telo motorista nenadoma ustavi, negativni pojemek tolikšen, da še tako dobra čelada ne more preprečiti hude poškodbe možganov. Raziskave so pokazale, kako pomembno je, da motorist izbere ustrezno velikost čelade in jo seveda pripne: »Motoristi brez pripete čelade so petkrat pogosteje dobili poškodbo glave kot tisti s pripeto.« S čelado se zmanjša tudi verjetnost poškodbe vratne hrbtenice.

Dobra priprava je ključna

Motorist ne sme pozabiti na svojo psihoizičn­o pripravlje­nost, to pridobi tako s telovadbo kot treningi motoristič­nega znanja in spretnosti na poligonu. Strokovnja­ki namreč opozarjajo, da motoristi med zimskim premorom izgubimo nekaj motoristič­ne kondicije, zato velja prve kilometre odpeljati zelo previdno in z rezervo. »Analize prometnih nesreč in dejstva, ki jih ugotavljam­o na delavnicah varne vožnje, kažejo, da motoristom včasih primanjkuj­e izkušenj pri obvladovan­ju motornega kolesa. Še večji izziv so kritične situacije, v katerih so napačne reakcije lahko usodne. Vožnja motornega kolesa je zahtevno opravilo in zahteva precej več motoričnih spretnosti kot vožnja osebnega avtomobila,« pravi Igor Mihajlik, trener varne vožnje in vodja delovne skupine za enosledna motorna vozila pri agenciji za varnost prometa. Zato motoristom za varno in užitkov polno sezono priporoča stalno izobraževa­nje in obnavljanj­e znanja in praktičnih spretnosti pri upravljanj­u motocikla.

 ?? Foto Yamaha ?? Motociklis­tična sezona je pred vrati, zato sicer že znana varnostna opozorila niso odveč.
Foto Yamaha Motociklis­tična sezona je pred vrati, zato sicer že znana varnostna opozorila niso odveč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia