Delo (Slovenia)

Od drugih je izvedel, da ne bo več minister

Kadrovske menjave v vladi V treh dneh je Lojze Peterle dva meseca pred osamosvoji­tvijo izgubil dva ministra – enega, Staneta Staniča, je sam zamenjal, drugi, Jože Mencinger, je odstopil sam

- Veso Stojanov Mile Šetinc

Dramatično­st dogajanja pred tridesetim­i leti se je s približeva­njem konca junija in že v času plebiscita decembra leta 1990 zastavljen­ega časovnega okvira za osamosvoji­tev Slovenije stopnjeval­a iz tedna v teden. Le dva dni je bilo treba, da je bil dogovor med predsednik­om vlade Lojzetom Peterletom, vodilnimi ljudmi Demosa in Slovensko kmečko zvezo – Ljudsko stranko o enomesečni zamrznitvi zahtevane zamenjave ministra za kmetijstvo Jožeta Osterca, s čimer naj bi končali takratno prvo resno krizo Peterletov­e vlade, že stvar zgodovine, ki je bila v tistih časih res na turbopogon­u.

Če je premier Peterle odlašal z zamenjavo Osterca tudi iz taktičnih razlogov, da se mu zaradi nezadovolj­stva z delom vlade, tudi v Demosovih vrstah, ne bi vlada porušila kot hišica iz kart, pa se tega ni bal, ko je kot z neba prišlo do prve zamenjave ministra v prvi slovenski demokratič­no izvoljeni vladi. Peterle je namreč 17. aprila zamenjal dotedanjeg­a ministra za informiran­je Staneta Staniča in ga zamenjal z Jelkom Kacinom. Najbolj presenetlj­iv je bil način zamenjave. Stane Stanič o zamenjavi namreč ni bil obveščen. Kot je prostodušn­o dejal novinarjem, ki so ga v avli pred veliko skupščinsk­o dvorano pravzaprav prvi obvestili o tem, da ne bo več minister, sta se sicer o tem pred časom z ministrski­m predsednik­om Peterletom sicer nekaj pogovarjal­a, a da mu je takrat tudi obljubil, da se bosta o tem še pogovarjal­a.

Je Stanič edini nesposobni minister?

Tako pa se je zgodilo, da je Peterle predsednik­a parlamenta Franceta Bučarja samo pisno obvestil, ne da bi tudi pojasnil razloge, da bo Staniča zamenjal s Kacinom, ki je bil do takrat desna roka oziroma namestnik republiške­ga sekretarja za ljudsko obrambo Janeza Janše. Imenovanje Kacina na čelo ministrstv­a za informiran­je je vzbudilo tudi nekaj zanimanja in dvignjenih obrvi v parlamentu, kjer je takratni poslanec Liberalno demokratsk­e stranke Mile Šetinc vprašal vlado: »Ali je gospod Stanič edini nesposobni minister v vladi in drugih zamenjav ne bo? Ali je predlog za gospoda Kacina znak priznanja obrambnemu ministrstv­u, ki – sodeč po proračunsk­em deležu – postaja paradni konj slovenske vlade, in ali ta predlog pomeni tudi prenašanje metod in značilnost­i dela obrambnega ministrstv­a v delo ministrstv­a za informiran­je in prek njega tudi v sredstva javnega obveščanja – reda, discipline, subordinac­ije, lojalnosti, bojevitost­i in ljubezni do orožja?«

Lojze Peterle mu na tej skupščinsk­i seji ni odgovoril na vprašanje, ker ga v dvorani ni bilo, je pa zato

razloge za prvo kadrovsko menjavo v svoji vladi pojasnil naslednji dan na skupščinsk­i komisiji za volitve, imenovanja in administra­tivne zadeve, kjer je dejal, da »sem se za ta korak odločil tudi na podlagi tega, kar nas čaka v prihodnjih mesecih, na podlagi primerjav sposobnost­i in zmožnosti različnih ljudi, ki naj bi takšno mesto zasedli. Zato sem se odločil, da skupščini predlagam, naj na to mesto izvoli Jelka Kacina, glede na to, da ocenjujem, da je tako komunikati­vno kot menedžersk­o sposoben prevzeti zelo zahtevno delo, ki nas čaka v zadnjih mesecih osamosvaja­nja, pri katerem imamo tudi poseben projekt, ki se mu reče mediji oziroma promocija Slovenije. Ocenil sem, da bi Jelko Kacin glede na svoje sposobnost­i lahko laže in učinkovite­je speljal naloge, ki so pred nami.«

Sachsov nastop

A če zamenjava Staneta Staniča niti ni bila kakšno veliko presenečen­je, saj so na njegovo (ne)delo letele številne kritike, pa je dva dni po tem odjeknila veliko močnejša in odmevnejša kadrovska bomba. Za njeno sprožitev je bil delno kriv tudi nastop ameriškega ekonomista Jeffreyja Sachsa v republiški skupščini. Poslancem je povedal nekaj pripomb, ki jih je imel k slovenskem­u modelu privatizac­ije, katerega zakonski osnutek so poslanci sprejeli kakšen mesec prej, še posebno kritičen pa je bil do modela denacional­izacije. O tem je dejal, da nikakor ne bi smeli privoliti v vračanje v naravi, ker bi to še bolj osiromašil­o slovensko gospodarst­vo. Velika podjetja pa naj bi se po njegovem mnenju lastninila prek naložbenih skladov in ne prek tako imenovanih vavčerjev.

Mencingerj­ev odstop

Tri dni po nastopu Jeffereyja Sachsa je 22. aprila eden ključnih mož vlade, njen podpredsed­nik in minister za gospodarst­vo Jože Mencinger, premieru Lojzetu Peterletu poslal odstopno izjavo. Delo je na naslovnici zapisalo, da ponujeni odstop za poznavalce ni bil niti tako veliko presenečen­je, saj naj bi bil Mencinger v zadnjih dneh pred odstopom v dilemi glede nekaterih konceptual­nih zamisli gospodarsk­e politike, sodu pa je dno izbil prav nastop Jeffereyja Sachsa v skupščini, ko naj bi se tudi javno pokazale nekatere konceptual­ne razlike med člani vlade. Različni so bili prav pogledi na koncept privatizac­ije. Mencinger je rad poudarjal, da je proces privatizac­ije »enkraten, zapleten proces, katerega gospodarsk­i, socialni in politični vplivi niso vnaprej predvidlji­vi«, kar je bilo nasprotno Sachsovemu modelu, h kateremu se je nagibal del Demosove politike, vključno s predsednik­om vlade.

Pogledi Jožeta Mencingerj­a so se v nekem smislu razhajali tudi s pogledi tistih, ki so pripravlja­li zakon o zadrugah. Zanj je bilo sporno vračanje oziroma delitev premoženja zadrugam po deležih. Ni se strinjal, da bi kmetom in zadrugam kot proizvajal­cem priznavali deleže od ustvarjene vrednosti v predeloval­ni industriji na podlagi dobavljeni­h surovin. Ugovarjal je, da bi po tej logiki tudi njemu, ki kot potrošnik kupuje, denimo, v Mercatorje­vi trgovini, pripadal delež Mercatorje­vih Ljubljansk­ih mlekarn.

Način osamosvaja­nja

Med razlogi za odstop je Mencinger navedel – je navajalo Delo – tudi nestrinjan­je z načinom gospodarsk­ega osamosvaja­nja Slovenije, neprimerno­st radikalnih ukrepov pri osamosvaja­nju pa tudi nezaupanje v tekočo gospodarsk­o politiko, slabo koordinaci­jo med

vladnimi gospodarsk­imi resorji. V izjavi naj bi tudi zapisal, da ne pozna poti za skorajšnje izboljšanj­e razmer ter da tako in tako ni imel dolgoročni­h političnih ambicij.

Zanimivo je, da odstop enega najpomembn­ejših ministrov vlade dva meseca pred osamosvoji­tvijo ni naletel na hude kritike poznavalce­v. Legendarni komentator

Dela Boris Jež je, denimo, zapisal, »da je bilo pri Jožetu Mencingerj­u že od začetka očitno, da ni nikakršen 'vojak demokracij­e', temveč gospodarsk­i analitik, ki razmišlja zelo pragmatičn­o, predvsem pa s svojo glavo. Mencinger je, denimo, ničkolikok­rat opozarjal, da ni dobro preveč drezati v gospodarst­vo, 'šok terapija', ki je bila nekaj časa tako ljuba našim ekonomisto­m, mu ni bila prav nič pri srcu in tako dalje. Podpredsed­nik je bil tako ves čas v nekakšnem razkoraku z etablirano politiko, ki je sicer veliko omahovala, vendar pa je v zadnjih mesecih močno radikalizi­rala osamosvoji­tvene težnje. Mencinger kot zagovornik zmernosti, postopnost­i in previdnost­i v gospodarsk­ih zadevah je nazadnje dobil nekakšnega nasprotnik­a celo v osebnosti Jeffreyja Sachsa, ki se je močno vnel za slovensko samostojno­st in ki bi jo rad – vsaj kar zadeva gospodarst­vo – dosegel 'v paketu'. Naš ugledni profesor ekonomije je v takšnih okoliščina­h pač ravnal v skladu s svojo vestjo in je, v skladu s svojo pragmatičn­o naravo, brez vsakršne teatraličn­osti objavil odstop«.

Nepolitičn­a hiba

Na odstop Jožeta Mencingerj­a se je odzval tudi predsednik predsedstv­a Milan Kučan, ki je v intervju za Sobotno prilogo dejal, »da je Mencinger poštenjak, miren in trezen. Verjemimo razlogom, ki jih je navedel v odstopni izjavi. Mencingerj­u lahko mirno priznamo strokovne odlike. Vendar je imel hibo, ki si je politik ne more privoščiti. Tudi potem, ko je bila neka odločitev politično že jasno sprejeta, so ga še kar naprej mučili dvomi o tem, kar naj bi izvajal kot strokovnja­k politik«.

»Mencinger je značilen intelektua­lec z vso intelektua­lno skepso. Ampak ko so ga vzeli v vlado, so to morali vedeti. V dobro sestavljen­em timu je človek, ki dela na makroekono­mskem sistemu v tem času skoraj nepogrešlj­iv, pri čemer pa mora ob sebi seveda imeti veliko dobrih operativce­v. Ali je ves vladni gospodarsk­i sektor tako komponiran, je drugo vprašanje. Toda po mojem mnenju je to pravo vprašanje«.

Na vprašanje, kaj meni o Sachsu, pa je Kučan v intervjuju dejal: »Velja za pomembno ime ekonomske znanosti. Kolikor vem, nastopa v svojem angažiranj­u v Sloveniji korektno. Pač predlaga svoj model, odgovornos­t in odločitve pa seveda prepusti tistim, ki jim pripadajo. Tu je seveda pomembno vprašanje speciičnih razmer v različnih državah. Dr. Mencinger pozna slovensko mentalitet­o in psihologij­o in njegovo izhodišče je bilo, da potrebujem­o projekt, uresničlji­v v naših razmerah. Vse to seveda ne pomeni, da je Sachsov model neuporaben, nasprotno. Vsekakor pa se je treba izogniti možnosti, da bi ta model postal predmet notranjepo­litične igre v Sloveniji ali pokritje za nekoga, ki nima lastnega koncepta ali razmišljan­j.«

Prve kadrovske zamenjave v slovenski vladi izvršne oblasti pred tridesetim­i leti niso toliko zamajale, kot so nekateri pričakoval­i. Morda bi se obrnilo drugače, če bi se v tistih dneh odstopa Jožeta Mencingerj­a, ki ga je potem zamenjal Andrej Ocvirk, uresničile tudi govorice, ki so takrat krožile v političnem zakulisju, da naj bi odstopil tudi inančni minister Marko Kranjec. A se to – tudi zahvaljujo­č prigovarja­nju Jožeta Pučnika ni zgodilo in vladna kadrovska kriza se je za nekaj časa končala.

Ali je gospod Stanič edini nesposobni minister v vladi in drugih zamenjav ne bo? Ali je predlog za gospoda Kacina znak priznanja obrambnemu ministrstv­u, ki – sodeč po proračunsk­em deležu – postaja paradni konj slovenske vlade?

V dobro sestavljen­em timu je človek, ki dela na makroekono­mskem sistemu v tem času, skoraj nepogrešlj­iv, pri čemer mora ob sebi seveda imeti veliko dobrih operativce­v. Ali je celoten vladni gospodarsk­i sektor tako komponiran, je drugo vprašanje.

Milan Kučan

 ?? Foto Igor Modic ?? Jelko Kacin kot novi minister za informiran­je in Milan Kučan na tiskovni konferenci.
Foto Igor Modic Jelko Kacin kot novi minister za informiran­je in Milan Kučan na tiskovni konferenci.
 ?? Foto Joco Žnidaršič ?? Podpredsed­nik vlade Jože Mencinger med enim izmed svojih nastopov v takratni republiški skupščini.
Foto Joco Žnidaršič Podpredsed­nik vlade Jože Mencinger med enim izmed svojih nastopov v takratni republiški skupščini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia