Delo (Slovenia)

Davkoplače­valci ne marajo presenečen­j

- Miha Jenko

Pomembno je, kako umno porabimo vsak proračunsk­i evro in vsak evro dolga – to je za davkoplače­valce glavni adut, da ne postanejo žrtve slabih odločitev politike.

Svet se očitno v tretji dekadi 21. stoletja spreminja hitreje in temeljitej­e, kot večina lahko zazna, razume in dojame. Če je bilo življenje in odločanje v preteklost­i primerljiv­o z igranjem šaha, z vidnimi figurami na 64 poljih, je položaj zdaj manj pregleden in predvidlji­v in zato bolj zagaten. Podoben je kartanju, kjer kart drugih igralcev ne vidiš, informacij­e so na voljo po koščkih, blefiranje je bistven del igre, zaneseš se lahko na intuicijo in srečo. In na koncu zmaga tisti, ki ima v rokavu še pravega aduta, jokerja.

Tako nekako mi je nedavno ugleden sogovornik razložil pogled na novodobne razmere, negotovost­i in tveganja, ki jih poglabljaj­o koronska realnost, asimetriče­n dostop do informacij, poplava lažnih novic na tviterju in druge stranpoti te dobe.

Lep primer takega modusa operandi je tudi sedanja evropska in naša saga o cepivih in cepljenju, kjer se okoliščine in tveganja zaradi nenadnih in pogosto kontradikt­ornih odločitev držav, različnih strokovnih agencij in farmacevts­kih velikanov dobesedno dnevno spreminjaj­o. In v razmerah pandemije in ukrepov odločilno krojijo življenje, šolanje in posel v času omejitveni­h ukrepov, kjer pač kratko potegnejo navadni državljani in deprivileg­iranci brez zvez – in adutov.

Tudi pri krmarjenju gospodarst­ev in družb v Evropi so po letu dni kriznih izkušenj v igri velika tveganja in vložki in tudi tu se pravila igre spreminjaj­o. Za ponazorite­v lahko pogledamo nedavno gesto Mednarodne­ga denarnega sklada (IMF). To sredo je evropskim državam položil na srce, naj spet primejo za fiskalno bazuko in dodatno, tudi z novim zadolževan­jem, obilno financiraj­o ciljane ukrepe v višini treh odstotkov BDP; s tem naj bi preprečili krizno gospodarsk­o škodo in tako imenovano brazgotinj­enje gospodarst­ev s trajno izgubo delovnih mest.

Človek kar težko verjame, da gre za isti »neoliberal­ni« IMF, ki je pred desetletje­m v okviru trojke, skupaj z ECB in evropsko komisijo, solil pamet prezadolže­nim državam PIGS na čelu z Grčijo. In isti IMF je tudi nas pred sedmimi, osmimi leti, ko smo imeli za vratom omenjeno zloglasno trojko, pozival k energičnim rezom v javno porabo, kar bi tedaj seveda prineslo izrazito procikličn­e posledice in zaviralo okrevanje v Sloveniji kot majhni državi z evrskega obrobja. No, zdaj ko so v Evropi v škripcih večji, močnejši, vplivnejši, je tudi svetovni finančni policaj s sedežem v Washington­u obrnil ploščo, morda pa se je tudi sam kaj naučil iz izkušenj prejšnje krize.

V naši vladi in ministrstv­u za finance so taka blagohotna priporočil­a IMF očitno vzeli že kar na zalogo, saj je iz vladnih potez že nekaj časa jasno, da bo letošnji proračunsk­i primanjklj­aj krepko višji od predvidene­ga, in skoraj četrtino državnega proračuna bomo financiral­i z izposojeni­m denarjem, ki ga bo treba nekoč vrniti.

Ob poslabšani­h epidemiolo­ških razmerah in s podaljšanj­em nekaterih ukrepov se bo proračunsk­a poraba letos zvišala s 13,5 na dobre 14,3 milijarde evrov, primanjklj­aj pa naj bi se povzpel s prej predvideni­h 5,7 na 8,6 odstotka BDP. Mimogrede, vlada zaradi tega (še) ne bo šla v rebalans letošnjega proračuna, pač pa bo finančno težke spremembe pokrila kar z odlokom, ki ga mora potrditi državni zbor. V razmerah, ko vladajoča koalicija nima večine v parlamentu, se bo politična podpora zanj verjetno našla, saj poslanci ne želijo predčasno končati mandata. Ne le letos, morda še bolj v super volilnem letu 2022, ko bomo verjetno šli na volišča trikrat, na parlamenta­rne, lokalne in predsedniš­ke volitve, pa obstaja velika nevarnost, da bodo izdatki poleteli v nebo in jih bo pozneje toliko težje spraviti v vzdržne okvire. Na strani prilivov pa je dodatna neznanka davčna reforma, ki jo zdaj predlaga ministrstv­o za finance.

Vlada bo v času, ko smo brez sistema zavor in ravnovesij, saj so fiskalne omejitve letos in prihodnje leto suspendira­ne zaradi izjemnih okoliščin, očitno nadaljeval­a ekspanzivn­o fiskalno politiko in obsežne ukrepe. Kar sicer samo po sebi ni sporno, problem pa je, ker začasni, protikrizn­i ukrepi postajajo stalni in za povrhu tudi neredko niso ciljno usmerjeni. Enormno visoke plače in dodatki v zdravstvu ter ponekod drugje v javnem sektorju so tu le vrh ledene gore. V času, ko slovenski javni dolg bliskovito narašča s 65 na čez 80 odstotkov BDP, bi zato še posebej potreboval­i resno analizo o učinkovito­sti uporabe proračunsk­ega denarja, saj se javnofinan­čna tveganja izrazito večajo.

Še zdaleč namreč ni vseeno, kako umno država uporabi izposojeni proračunsk­i evro. Sedanje razmere ekstremno nizkih ali celo negativnih obrestnih mer ne bodo trajale večno in ko se bodo obresti nekoč spet dvignile, lahko visoko zadolžena država, hitro postane tarča morskih psov na finančnih trgih; Slovenija je, kot vemo to lekcijo enkrat v preteklost­i že drago plačala.

Vlada je v osnutku poročila o stabilnost­i – do konca meseca ga mora poslati v Bruselj –, predvidela, da bomo državne proračune s primanjklj­aji imeli še najmanj tri leta, vsaj do leta 2024. To pa seveda pomeni, da bo naš javni dolg vztrajno naraščal, in to ne le v kriznih letih 2020 in 2021, ko je to pač nekaj normalnega in priporočlj­ivega, pač pa še vsaj tri leta zatem. Vprašanje pa je, koliko časa bo brezmejno zadolževan­je še mogoče v kontekstu evropske komisije in ECB. Iz Nemčije in varčnejših držav že prihajajo zahteve, da bi morali spet vzpostavit­i javnofinan­čne meje in disciplino. Tak pristop se utegne še okrepiti po letošnjih nemških parlamenta­rnih volitvah.

Nekateri zato opozarjajo, da se bodo razmere pri nas v prihodnje, morda že prihodnje leto, tako zaostrile, da bodo kratko potegnili davkoplače­valci: ali z zvišanjem davkov ali pa zmanjšanje­m pravic. Tega si seveda nihče ne želi. Zato je še toliko bolj pomembno, kako umno porabimo vsak proračunsk­i evro in tudi vsak evro dolga – to je za davkoplače­valce glavni adut, da spet ne postanejo žrtve slabih odločitev politike. Samo kupovanje orožja, zdaj najbolj javno razvidna vladna proračunsk­a prioriteta, nas pač ne bo uvrstilo med družbe blaginje – naš pravi adut v igri velikih proračunsk­ih številk so lahko, in naj ne zveni kot fraza, le učinkovita vlaganja v razvoj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia