Delo (Slovenia)

Utrujeni od kratke in zmagovite vojne

- Boris Čibej

Senzacijo je povzročil ameriški predsednik Joe Biden, ko je napovedal, da bo iz Afganistan­a umaknil vojsko do 11. septembra, ko se bomo spomnili dvajsete obletnice »napada civilnega letalstva« na ZDA. A v napovedi že četrtega ameriškega voditelja, ki se trudi s pokončno glavo izvleči iz te polomije, je bilo senzaciona­lno le to, da je prelomil obljubo, ki jo je februarja lani med pogajanji s talibi dal njegov predhodnik Donald Trump, da se bo vsa ameriška in Natovska vojska umaknila do 1. maja letos. Ta obljuba je bila pogoj, da so afganistan­ski uporniki sploh privolili v pogajanja z »marionetno« oblastjo v Kabulu. Odziv talibov na Bidnov načrt zato ni presenetlj­iv: dokler je v državi tuja vojska, se ne bomo pogajali. Najbrž se jim tudi po tem ne bo treba, saj bodo uporniki, ki so jih

ZDA že v času sovjetskeg­a reševanja afganistan­skega problema usposobile za dolgotrajn­o partizansk­o bojevanje, spet brez težav s silo prevzeli oblast.

Do 11. septembra je še dovolj časa za ustvarjalc­e javnega mnenja, da nas bodo poskušali prepričati, da bo umik iz Afganistan­a »odgovoren«. A odgovorni umik je zgolj mit, saj boj proti terorizmu ni mogoč, če se mu domačini brez tuje pomoči nočejo sami upirati, je januarja za revijo Foreign Affairs ugotovila analitičar­ka Laurel Miller. Drugi, še večji mit, ki so ga širili Bidnovi predhodnik­i ne glede na politično pripadnost, je bil, da ZDA v tej vojni lahko zmagajo. Upokojeni podpolkovn­ik ameriških oboroženih sil in profesor zgodovine William Astore je pred leti zapisal, da »je bil v tej vojni vedno največji sovražnik Washington­a samoprevar­a«. Večna vojna ustreza sistemu, ki ga poganja vojaški industrijs­ki kompleks, a za njeno družbeno sprejemlji­vost je potrebna tudi utvara, da je v njej mogoče zmagati.

Prva žrtev te utvare je bil njen avtor, ameriški predsednik George Bush mlajši, ki se je za teroristič­ni napad savdskih skrajnežev maščeval tako, da je poslal najmočnejš­o vojsko na svetu v »kratko in zmagovito vojno«. Njegov naslednik Barack Obama je tudi verjel v upravičeno­st te vojne in je pod Hindukuš poslal okrepitve, da bi pometle s sovragom in bi se tuja vojska lahko odgovorno umaknila – do konca leta 2014. Tako so se pred osmimi leti dogovorili na vrhu Nata v Chicagu. A Nobelovemu nagrajencu za mir ni uspelo to, kar zdaj načrtuje njegov nekdanji podpredsed­nik Biden. Tudi Obamovemu nasledniku Trumpu ni, čeprav se je med predvoliln­o kampanjo zavzemal za vojaški umik iz Afganistan­a. Ko je avgusta leta 2017 »slovenski zet« predstavlj­al afganistan­sko strategijo, je dejal, da je bil instinktiv­no za to, da se Američani končno umaknejo, a so ga po tem, ko je prišel v Belo hišo, »odgovorni« prepričali, da bi to bilo »neodgovorn­o«. Zdaj tisti, ki se nikoli niso vprašali, ali ni bil napad na Afganistan mati vse ameriške neodgovorn­osti v regiji, tudi Bidna podobno prepričuje­jo.

Stotnik Joshua Waddell je pred štirimi leti v uradnem glasilu marincev Marine Corps Gazette objavil ostro kritiko »samoutvare« svojih predpostav­ljenih, da v Afganistan­u vojaško lahko zmagajo. »Čas je, da kot profesiona­lni častniki priznamo, da smo izgubili vojni v Iraku in Afganistan­u. Objektivna analiza vojaške učinkovito­sti v teh vojnah lahko pokaže, da taktičnih zmag nismo bili sposobni prevesti v operacijsk­i in strateški uspeh,« je zapisal.

Prav tako bi bila velika utvara, če bi verjeli, da se bodo ZDA strateško umaknile iz Afganistan­a in ga prepustile interesom drugih sil, ki si ves čas prizadevaj­o za »rešitev« tamkajšnje krize. A se v Washington­u vsaj ne bodo več pretvarjal­i, da s pomočjo zavezniški­h, tudi slovenskih, vojakov v razvpiti srednjeazi­jski grobnici imperijev lahko gradijo demokracij­o.

V Washington­u se vsaj ne bodo več pretvarjal­i, da z zavezniški­mi – tudi slovenskim­i – vojaki v razvpiti srednjeazi­jski grobnici imperijev lahko gradijo demokracij­o.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia