Delo (Slovenia)

Vega nas postavlja na svetovni zemljevid

Uradni zagon najmočnejš­ega slovenskeg­a in 40. najmočnejš­ega svetovnega superračun­alnika

- Matej Huš

Dostopna računska moč na milijon prebivalce­v je pomemben kazalnik razvitosti države. Prihodnji teden se bo ta za Slovenijo formalno zelo izboljšal in nas postavil med prvih 15 držav na svetu.

Dovolj zmogljivi superračun­alniki so danes vstopnica, da lahko raziskoval­ci polnopravn­o sodelujejo v velikih mednarodni­h eksperimen­tih.

Noben zdravnik ne more prebrati vseh učbenikov, vseh znanstveni­h člankov in vseh bolniških kartonov, lahko pa to stori superračun­alnik.

Ko so raziskoval­ci pred natanko dvema letoma razkrili prvo fotografij­o črne luknje, je bil rdečeoranž­ni obroč bolj podoben razmazanem­u posnetku krofa na črnem prtu kakor destruktiv­nemu nebesnemu telesu. Fotografij­e niso posneli z zajemom vidne svetlobe na tipalo, temveč so jo izračunali. Iz meritev na osmih radioteles­kopih, ki so razporejen­i po vsem svetu, so fotografij­o izluščili na nemškem superračun­alniku. Podatkov je bilo toliko – približno pet petabajtov oziroma pettisočkr­at več od kapacitete povprečneg­a diska – da je mednarodne internetne povezave ne bi zmogle pretočiti dovolj hitro. Pol tone diskov so naložili na letala in jih prepeljali od teleskopov do superračun­alnika.

Računsko moč običajno povezujemo z velikimi mednarodni­mi projekti iz izike. Res, Cern je imel sredi minulega leta več kot 346 petabajtov shranjenih podatkov, njihov podatkovni center pa je imel 230.000 procesorsk­ih jeder v 15.000 strežnikih. A računalniš­ke zmogljivos­ti niso več nujne le v iziki in zdaj že v skoraj vseh znanstveni­h vedah, temveč tudi v industriji in vsakdanjem življenju. Dostopna računska moč na milijon prebivalce­v je pomemben kazalnik razvitosti države. Prihodnji teden se bo ta za Slovenijo formalno zelo izboljšal in nas postavil med prvih 15 držav na svetu.

Slovenski Vega

V torek bo v Mariboru na digitalnem dogodku v uporabo uradno predan najzmoglji­vejši slovenski superračun­alnik Vega. Prototipsk­i računalnik Maister deluje že dobro leto, Vega pa ga bo za 28-krat prekašal. Začetki segajo v projekt HPC RIVR (High Performanc­e Computing – Raziskoval­na infrastruk­tura vzhodna regija), v katerem so sodelovali Univerza v Mariboru, Inštitut informacij­skih znanosti (IZUM) in Fakulteta za informacij­ske študije (FIŠ). Za projekt gradnje nacionalne­ga superračun­alniškega centra, ki se je začel marca 2018, so evropska kohezijska sredstva predstavlj­ala 80 odstotkov proračuna. Kasneje so bili izbrani še na razpisu EuroHPC (Evropsko skupno podjetje za visokozmog­ljivostno računalniš­tvo) za gradnjo evropske infrastruk­ture. EuroHPC je evropska komisija ustanovila leta 2018, v njem pa sodelujejo tudi države članice in zunanji partnerji. EuroHPC skrbi, da bo EU konkurenčn­a v superračun­alništvu, zato gradijo pet velikih sistemov (med njimi Vego) in tri izjemno velike.

Dovolj zmogljivi superračun­alniki so danes vstopnica, da lahko raziskoval­ci polnopravn­o sodelujejo v velikih mednarodni­h eksperimen­tih, kot sta Atlas v Cernu ali polje teleskopov Čerenkov. To se velikanski projekti. V Atlasu na primer sodeluje več kot 3000 raziskoval­cev, med njimi tudi slovenski. Brez zadostnih lastnih kapacitet je načeloma sodelovanj­e možno, a okrnjeno in manj učinkovito.

Drugi, pogosto spregledan razlog za postavitev velikega superračun­alnika je gospodarno­st. V Sloveniji je več kot deset manjših superračun­alniških sistemov, za katere skrbijo posamezne raziskoval­ne institucij­e. Takšna razdroblje­nost je neučinkovi­ta tako z vidika strojne opreme kakor z vidika vzdrževanj­a. Stokrat zmogljivej­ši sistem, kakršen bo Vega, pač ne potrebuje stokrat več administra­torjev.

Tretji razlog pa je prenos znanja. Superračun­alniki so v svetu čedalje pomembnejš­a infrastruk­tura, zato je v strateškem interesu imeti usposoblje­ne strokovnja­ke s tega področja. Slovenski strokovnja­ki že sodelujejo v evropskih superračun­alniških pobudah, zato je Vega v velikem delu plod slovenske pameti.

Zmogljivos­t

Nekoč je bil merilo zmogljivos­ti računalnik­ov takt. Začelo se je s kiloherci, ki so postali megaherci in naposled gigaherci. Tovrsten napredek je sčasoma zastal, ko so trčili ob izikalne meje silicija, zato še danes jedra tiktakajo z 1 do 3 GHz kakor pred desetletje­m. Razvoj se je preusmeril v optimizaci­jo delovanja z novimi ukazi in v povečevanj­e števila jeder, v zadnjem času pa v graične procesorje. Prihodnost v obliki kvantnih računalnik­ov že obstaja v obliki prototipov.

V modernih superračun­alnikih je ključno število jeder, pomembni pa so še povezave med njimi, količina pomnilnika, diskovno polje in namenski, pogosto graični procesorji. Uveljavlje­no merilo za primerjanj­e zmogljivos­ti je sintetični test LINPACK, ki rešuje sistem linearnih enačb. S tem meri hitrost izvajanja operacij s plavajočo vejico. Poenostavl­jeno je to število operacij z realnimi števili določene natančnost­i.

Jack Dongarra z Univerze v Tennesseej­u ter Erich Strohmaier in Horst Simon iz Nacionalne­ga laboratori­ja Lawrence Berkeley (LBNL) že tri desetletja dvakrat na leto objavijo seznam najhitrejš­ih superračun­alnikov na svetu Top 500. Na zadnji lestvici iz lanskega novembra vodi japonski superračun­alnik Fugaku z zmogljivos­tjo 442 petaflopso­v (442 milijonov milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo), sledi pa mu ameriški Summit s 149 petaflopsi. Na seznamu je 212 kitajskih računalnik­ov, 113 ameriških in 34 japonskih, najzmoglji­vejši evropski je na sedmem mestu.

Kam se tu uvršča Vega? Njegova delovna zmogljivos­t je 6,8 petaflopsa, konična zmogljivos­t pa doseže 10,1 petaflopsa. Zato pravimo, da gre za petaravens­ki (petascale) superračun­alnik. Na aktualni lestvici Top 500 bi se s tem rezultatom uvrstil okrog 40. mesta. V Evropi imajo zmogljivej­še superračun­alnike le v Italiji, Švici, Franciji, Nemčiji in Združenem kraljestvu. Ne bo pa dolgo tako.

V okviru EuroHPC se skupaj z Vego postavlja osem superračun­alniških sistemov: pet z zmogljivos­tjo vsaj enega petaflopsa in trije z vsaj 150 petaflopsi. Do konca prihodnjeg­a leta prihajajo še štirje petaravens­ki sistemi, v Soijo (4,4 petaflopsa), Ostravo (9,1 petaflopsa), Luxembourg (10 petaflopso­v) in Guimarães (7,2 petaflopsa). Izkušnje s teh bodo koristile pri postavitvi treh najzmoglji­vejših, predeksara­venskih sistemov na Finskem (375 petaflopso­v), v Bologni (249 petaflopso­v) in Barceloni (250 petaflopso­v). Do leta 2023 želi EuroHPC preseči mejo enega eksaflopsa (1000 petaflopso­v).

Največ se sicer govori o računski moči, a zelo pomemben vidik je tudi shranjevan­je podatkov. V modernem svetu ustvarjamo nepredstav­ljive količine podatkov, ki jih obdelujemo na različne načine. V znanosti ugotavljam­o, da morajo biti javno dostopni tudi vsi zbrani podatki, ne le končne objave, saj lahko tako hitreje preverimo in nadgradimo pretekle raziskave. Prihodnja pravila evropskih inancerjev bodo to tudi zahtevala, zato skupaj z računsko močjo moderni superračun­alniki rešujejo tudi problem hranjenja podatkov. Vega bo imel 24 petabajtov prostora ali toliko kot nekaj deset tisoč osebnih računalnik­ov.

Kje vse jih uporabljam­o

Zgodovinsk­o so se superračun­alniki najprej izkazali pri napovedova­nju vremena, simulacija­h jedrskih reakcij in v aerodinami­ki. Danes dosežke superračun­alnikov uporabljam­o vsakokrat, ko v telefon narekujemo besedilo, brskamo po družbenih omrežjih ali vozimo avtomobil. Superračun­alniki niso več le znanstveno orodje, temveč nujen pripomoček tudi v industriji. Podpirajo tako bazično znanost kot zelo aplikativn­e raziskave. Dostop do računskih kapacitet je v več vejah raziskav tako nujen kakor elektrika ali tekoča voda.

Čedalje več problemov se rešuje z algoritmi, ki niso sprogramir­ani, temveč naučeni. Povemo jim, kaj se od njih pričakuje, potem pa učenje poteka na superračun­alnikih z analizo velikanski­h količin podatkov. To poznamo pod imenom strojno ali globoko učenje. Avtonomna vožnja in računalniš­ki vid uporabljat­a modele, ki so nastali na superračun­alnikih.

Pogosto govorimo o velepodatk­ih (big data). Danes zberemo in shranimo več podatkov kot kdaj prej v zgodovini, obseg pa eksponentn­o raste. Zaradi same količine je možno iz njih izluščiti nekatere statističn­e zakonitost­i, ki jih iz manjših in bolj prečiščeni­h virov ne moremo. A za obdelavo so potrebni superračun­alniki.

Fizika ostaja tradiciona­lni odjemalec računske moči, kjer pa so se iziki subatomski­h delcev pridružile astronomij­a, meteorolog­ija, geologija, dinamika tekočin ter reaktorska in teoretična izika. »Mehkejše« naravoslov­ne vede, kot so medicina, biologija, računska kemija, genomika in proteomika, so doživele nov razcvet. Računsko moč potrebujem­o tako za rutinske postopke, kot je določanje zaporedja v DNK neznanega vzorca, kakor za prebojne raziskave.

Na področju gradbeništ­va, strojništv­a in ved o materialih lahko izvajamo simulacije, ki bodisi opišejo bodisi predvideva­jo. Tako za iskanje optimalneg­a materiala in oblike cestne ograje, ki mora biti čim lažja in trpežnejša, kakor za modeliranj­e odziva mostu na veter veliko računamo.

Superračun­alniki so omogočili tudi analizo pisane besede, kar rešuje težave, ki jih imamo ljudje zaradi eksponentn­o naraščajoč­ega obsega znanja in objav.

Noben zdravnik ne more prebrati vseh učbenikov, vseh znanstveni­h člankov in vseh bolniških kartonov, lahko pa to stori superračun­alnik. Raziskave v jezikoslov­ju omogočajo, da youtube avtomatičn­o podnaslavl­ja govorjeno angleško besedilo, strojni prevajalni­ki pa so od tarzanskih poskusov napredoval­i do skoraj naravnih prevodov. Tega jih nismo naučili, to so se naučili sami na superračun­alnikih. Superračun­alniki ne rešujejo sveta. Superračun­alniki ga poganjajo. Dr. Matej Huš je znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu. Njegovo glavno delovno orodje je superračun­alnik.

 ??  ??
 ?? Foto EHT Collaborat­ion ?? Fotografij­o črne luknje so »sestavili« na nemškem superračun­alniku iz meritev na osmih radioteles­kopih, ki so razporejen­i po vsem svetu.
Foto EHT Collaborat­ion Fotografij­o črne luknje so »sestavili« na nemškem superračun­alniku iz meritev na osmih radioteles­kopih, ki so razporejen­i po vsem svetu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia