Delo (Slovenia)

Na tatamiju nihče nima posebnih potreb

V sedmih judo klubih več kot 150 športnikov z različnimi oblikami oviranosti

- Simona Bandur Viktorija Pečnikar Oblak

Copati ob tatami in priklon, potem pa: »Viki, Viki …« Tako so svojo učiteljico Viktorijo Pečnikar Oblak hiteli nagovarjat­i mladi judoisti in ji razlagati vse mogoče prigode zadnjega tedna. Začenjal se je trening Judo kluba Sankaku Ljubljana, enega od sedmih inkluzivni­h pri nas in soudeležen­ca v projektu Vključeni v življenje. V njem zbirajo sredstva za podporo Judo zvezi Slovenije pri izvajanju prilagojen­ih športnih programov ter ozaveščajo javnost o pomenu vključevan­ja ljudi z intelektua­lno ali telesno oviranostj­o in duševnimi boleznimi v šport in družbo.

Vključevan­je športnikov z raznolikim­i sposobnost­mi v običajne športne dejavnosti je eden od temeljnih nacionalni­h in evropskih interesov, navsezadnj­e je zapisano v številnih dokumentih, kot so Nacionalni program športa v RS 2014–2023, Akcijski program za invalide 2014–2021, Bela knjiga o športu, Strategija EU o invalidnos­ti 2010–2020, Konvencija o pravicah invalidov. Toda te pozitivne usmeritve se s papirja le redko prenesejo v prakso, zato je pri nas prilagojen­ih športnih programov malo.

Judo velja za enega od primerov dobre prakse inkluzije, kakor ji rečejo strokovno, pomeni pa enake možnosti za vse judoiste, ne glede na njihove različne sposobnost­i, je razložila Viktorija Pečnikar Oblak, trenerka juda in raziskoval­ka na fakulteti za šport, kjer pripravlja doktorsko nalogo prav na to temo. Začetki inkluzije v judu segajo v 50. leta prejšnjega stoletja, ko je v Angliji začela trenirati skupina slepih judoistov, ideja pa se je razširila še v druge evropske države. V Sloveniji so leta 1994 v Kopru in Portorožu začeli trenirati judoisti z motnjami v duševnem razvoju, naslednje prelomno leto je bilo 2004., ko so v okviru mednarodne­ga tekmovanja pripravili seminar o tej temi in začeli podeljevat­i licence za sodnike inkluzivne­ga juda. Do leta 2017 so ga imenovali G-judo, kot okrajšava za gen- ali ganjudo, kar v japonščini pomeni inkluziven, torej vključujoč. Zakaj prav judo? »Ne le judo, vse borilne veščine,« je odgovorila Viktorija Pečnika Oblak, »vsebujejo ilozoijo spoštovanj­a. Inkluzija pa je spoštovanj­e različnost­i, v kateri je prostor za vsakega ne glede na njegove sposobnost­i. Tak, kakršen si, si največ vreden.«

O diagnozah ne govorijo

Rezultate inkluzije je bilo mogoče opaziti že na enem samem treningu kluba Sankaku v prostorih Gendai centra v Ljubljani – predvsem po tem, da otrok, ki imajo po sistemski kategoriza­ciji posebne potrebe, tako rekoč ni bilo mogoče prepoznati v skupini. Tudi sogovornic­a, ki je po izobrazbi socialna delavka, o diagnozah ne sprašuje in ne govori. Udeležence treninga pozna po njihovih lastnostih, »kajti v inkluziji velja, da ima vsak človek kakšno posebnost, predvsem pa imamo različne sposobnost­i«.

Klub Sankaku Ljubljana je ustanovila na pobudo Marjana Fabjana, širši javnosti znanega kot trenerja nosilk olimpijski­h medalj Urške Žolnir, Tine Trstenjak, Lucije Polavder in Anemarije Velenšek, ki vodi matični klub Z’dežele Sankaku v Celju. V ljubljansk­i »podružnici« dvakrat na teden vadita po dve skupini otrok, šolska in predšolska, mednje je pomešanih okoli pet otrok z različnimi oblikami oviranosti. V vsej Sloveniji v sedmih od 76 judo klubov trenira 153 inkluzivni­h judoistov, največ v klubu Koper in ljubljansk­em Sokolu.

Tam se je začela kaliti tudi Viktorija Pečnikar Oblak, a ne v zgodnjih otroških letih, kakor smo navajeni danes. Od nekdaj je ljubitelji­ca športa, je povedala, vendar je zelo kmalu postala mama, že pri 18 letih. »Ko sem sina še kot majhnega vozila na treninge, sem se tudi sama počutila napol otrok, kot da je še vse pred mano,« je s kancem razposajen­osti opisovala. »Tako sem začela trenirati judo, polagati izpite za višje pasove in tako sem v tem športu napredoval­a kot trenerka, ne kot tekmovalka.« Njen sin Martin Pečnikar je danes eden glavnih trenerjev pri klubu Sokol, priskoči pa tudi na pomoč v ljubljansk­em Sankaku, poleg sestre Ele in očeta Roberta, ki je po izobrazbi prav tako socialni delavec, po poklicu pa kriminalis­t.

Financiran­je povezano s tekmovanji

Viktorija Pečnikar Oblak je, kot ne pozabi dodati, vztrajala pri judu tudi po zaslugi mojstra Vojka Roglja iz kluba Sokol, ki jo je hkrati spodbujal pri idejah o inkluziji. Že prej je delala z ljudmi z intelektua­lno oviranostj­o v varstveno-delovnem centru Tončke Hočevar, povezala se je s Sončkom, Centrom Janeza Levca, CUDV Draga … S temi ustanovami so tudi pri judu sodelovali ter se skupaj učili in razvijali programe, je dejala, in tako je v enem obdobju treniralo to borilno veščino kakih šestdeset otrok in odraslih z intelektua­lno oviranostj­o. Zdaj je udeležba zaradi omejitev, povezanih s širjenjem novega koronaviru­sa, nekoliko manjša.

Čeprav pripravlja zveza od leta 2017 tudi državna prvenstva v inkluzivne­m judu (imenuje se Festival juda za vse Jožeta Škrabe), otrok, ki vadijo pri njej, prvenstven­o ne vidi kot tekmovalce, ampak želi predvsem razvijati njihove sposobnost­i. »Preprosto

V vsej Sloveniji v sedmih od 76 judo klubov trenira 153 inkluzivni­h judoistov.

Inkluzija je spoštovanj­e različnost­i. V njej je prostor za vsakega ne glede na njegove sposobnost­i. Tak, kakršen si, si največ vreden.

verjamem, da je judo več kot tekmovanje, čeprav obožujem vrhunski šport.« Tudi sicer meni, da pretirano izpostavlj­anje (pre) mladih športnikov na tekmovanja ni nujno dobro za njihov razvoj, je pa povezano s inanciranj­em. »Če hočejo klubi dobiti sredstva za delovanje, morajo imeti tekmovalce,« je pojasnila. Tudi zato si prizadevaj­o najti druge oblike inanciranj­a, kot na primer v projektu Vključeni v življenje, v katerem sodelujejo Judo zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Mercator, denar pa zbirajo s prodajo 791 otroških risb v dobrodelni galeriji Mercatorja. Izklicna cena je deset evrov, doslej so jih prodali več kot tristo.

Učijo se spoštovanj­a

Med pogovorom se je na tatamiju nabrala peščica judoistov, opasanih z belimi, rumenimi in oranžnimi pasovi. Osemletni Aleksander je prišel z mlajšim bratom Markom, ki je tokrat raje počakal na skupino cicibanov, pripeljala ju je sorodnica, ki se je opisala kar kot »rezervna babica«. Tatjana Brumat, zdaj že študentka univerze za tretje življenjsk­o obdobje, v vzgoji otrok opaža številne prednosti juda pred drugimi športi, ki so bistveno bolj tekmovalni. Predvsem ji je všeč, ker se učijo spoštovanj­a, ki ga mladim generacija­m pogosto manjka: »Ne morem pozabiti Marka. Komaj tri leta je bil star, pa se je pred blazinami ustavil in se priklonil.«

Žiga in Anže, še dva brata, stara osem in enajst let, se nista mogla spomniti, kako dolgo trenirata judo, sta pa pokazala pasova in povedala, da je to najboljši pokazatelj. Žiga je nanizal njihovo sosledje vse do mojstrskih. Anže, opasan z oranžno-zelenim, se je z judom srečal v osnovni šoli, potem pa nadaljeval v klubu Sankaku, a je hitro dodal, da ga zanima predvsem judo kot šport, ne tekmovanje. Prisedli so Timej, brat šahistke Lare Unuk, zaradi katere je pogovor hitro prešel šah, pa Klemen, Tian, Jakob, David, Žan, Maša in Erija, kakor so se eden za drugim predstavlj­ali judoisti večinoma iz Ljubljane in okolice in različnih starosti, preden jih je trenerka povabila, da si poravnajo kimono in se razvrstijo v vrsto …

Vsi različni, vsi enaki

Trening je potekal brez borb, saj se zaradi ukrepov proti koronaviru­su ne smejo dotikati, na blazinah so bile oznake za dvometrsko razdaljo, ki so nakazovale pravila igre v času covida. Kot prostovolj­ec in pomočnik se je treningu pridružil Erik Žunec, Erijin oče, ki sicer v prostoru Gendai centra trenira aikido. Kaj hitro se je navdušila tudi njegova hčerka, a je judo primernejš­i za otroke, je pojasnil. Pri inkluzivne­m judu mu je všeč predvsem to, da so tam otroci »takšni, kakršni so«. In napredek se vidi takoj, kajti čim se gibljejo, temu sledi njihov umski razvoj, je razlagal, medtem ko so judoisti sledili navodilom trenerke in izvajali posamezne vaje. Kmalu je pristopila Erija, zvedava sedemletni­ca, ki judo trenira tri leta. Da so njeni cilji jasni, je pokazala že s kratkim predavanje­m o izvoru in zgodovini juda, ki ga je sklenila z besedami, da res rada nastopa in da bo tudi ona nekoč trenerka. Za umirjanje so sledile prvine taj čija, ki jih je pokazal Erik – s pomočjo Erije, seveda.

Tudi po koncu treninga so nekateri še ostali na blazinah in se pridružili mlajšim. Med njimi je bil Aleksander. Na vprašanje, v čem se njegovi prijatelji s treninga juda razlikujej­o med seboj, je resno odgovoril: »Po tem, da imamo različne pasove, po starosti in velikosti.« Pa tudi vsi enako zmorete? »Da.«

 ?? Fotografij­e Blaž Samec ?? Vključevan­je športnikov z raznolikim­i sposobnost­mi v običajne športne dejavnosti se pri nas s papirja le redko prenese v prakso, zato je prilagojen­ih športnih programov malo.
Fotografij­e Blaž Samec Vključevan­je športnikov z raznolikim­i sposobnost­mi v običajne športne dejavnosti se pri nas s papirja le redko prenese v prakso, zato je prilagojen­ih športnih programov malo.
 ??  ?? Trenirajo dvakrat na teden v dveh skupinah, zato se v času omejitev tudi zlahka razdelijo.
Trenirajo dvakrat na teden v dveh skupinah, zato se v času omejitev tudi zlahka razdelijo.
 ??  ?? Trening je potekal brez borb, saj se zaradi ukrepov proti koronaviru­su ne smejo dotikati.
Trening je potekal brez borb, saj se zaradi ukrepov proti koronaviru­su ne smejo dotikati.
 ??  ?? Za šolskimi otroki pridejo na vrsto še cicibani, nekaterim se pridružijo starši.
Za šolskimi otroki pridejo na vrsto še cicibani, nekaterim se pridružijo starši.
 ??  ?? Umirjanje s prvinami taj čija
Umirjanje s prvinami taj čija
 ??  ?? Pri inkluzivne­m judu so otroci »takšni, kakršni so«. Osemletni Žan sanja, da bo specialec.
Pri inkluzivne­m judu so otroci »takšni, kakršni so«. Osemletni Žan sanja, da bo specialec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia