Delo (Slovenia)

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi je v ciljni ravnini

Dolgotrajn­a oskrba Do junija naj bi vlada sprejela dolgo pričakovan­i sistemski zakon za zagotavlja­nje dostojanst­va starejših

- Barbara Hočevar

Do junija naj bi vlada sprejela dolgo pričakovan­i sistemski zakon za zagotavlja­nje dostojanst­va starejših.

»Vlada je z zakonom o dolgotrajn­i oskrbi v ciljni ravnini, zagotovlje­ni so tudi finančni viri.« Tako je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat zagotovil pred dnevi v oddaji Odmevi. O najnovejši­h načrtih glede sistemske ureditve področja, ki zadeva iz dneva v dan več ljudi, a jo že skoraj dve desetletji vsaka vlada kot prioriteto prepušča svoji naslednici, uradno niso kaj dosti več sporočili, več pa je znanega neuradno.

Koalicija je minulo sredo pretresala rešitve, ki bi omogočile, da bi zakon o dolgotrajn­i oskrbi zaživel še letos. Čez približno tri tedne naj bi bilo gradivo nared, da bi ga lahko dali v koalicijsk­o usklajevan­je, predvidoma junija pa naj bi ga vlada obravnaval­a in sprejela ter poslala v parlamenta­rno proceduro.

Ministrstv­o za zdravje, ki ostaja nosilec priprave, je v vsebinskem smislu za osnovo pretežno vzelo gradivo, ki je nastalo lani, v času, ko je resor vodil Tomaž Gantar. Tedaj je med javno razpravo na osnutek menda prispelo za več kot 900 strani pripomb in predlogov, nekaj tudi zelo kritičnih.

Tudi v novi različici naj bi se uvedla enotna ocena upravičeno­sti, ki bi zagotavlja­la primerljiv­e pravice za primerljiv­e potrebe, upravičenc­i, pri katerih ni spodnje starostne meje 65 let, bi imeli možnost izbire pravice, predvideni so nove storitve, koordinira­no izvajanje in integriran nadzor. Glede na to, kako samostojen je posameznik oziroma koliko podpore potrebuje, bi se vzpostavil­o pet kategorij, in sicer za formalno oskrbo v institucij­i, formalno oskrbo na domu oziroma denarni prejemek v vrednosti priznanih pravic, s čimer bi se krila neformalna oskrba, prvotni načrt je predvidel tudi možnost oskrbovalc­a družinskeg­a člana.

Poleg javnih zavodov in zasebnikov s koncesijo bi storitve dolgotrajn­e oskrbe lahko izvajali tudi domače in tuje pravne osebe, samostojni podjetniki posameznik­i pa tudi kmetje z dopolnilno dejavnostj­o in podobne organizaci­jske oblike kot del deinstituc­ionalizaci­je.

Bivanje ostane strošek stanovalca

Glede domov za starostnik­e naj bi tudi v tem načrtu predvideli tri tipe zavodov: bivalne skupine z nekaj deset stanovalci v pristojnos­ti lokalnih skupnosti, oskrbne domove z do 150 posteljami, kot je večina domov zdaj, in negovalne domove z večjo kapaciteto, ki bi bili v pristojnos­ti ministrstv­a za zdravje. To naj bi si želelo pod svoje okrilje tudi oskrbne domove, a so na ministrstv­u za delo, družino in socialne zadeve menda kar odločni, da bi bili oni tisti, ki naj bi še naprej imeli oskrbne domove pod svojim okriljem. Prav glede te delitve domov po tipih so imeli med javno razpravo precej pomislekov pri Skupnosti socialnova­rstvenih zavodov Slovenije, saj ni jasno, kako naj bi se preoblikov­ali obstoječi domovi in kaj bi tako tipiziranj­e pomenilo za posameznik­a, ki sčasoma potrebuje vse več oskrbe. Takrat so opozorili tudi, da številni sedanji uporabniki ne bi dosegli praga za dostop do storitev – po njihovi oceni večina stanovalce­v domov, ki so v prvi in drugi kategoriji oskrbe, in 60 odstotkov sedanjih uporabniko­v pomoči na domu.

Pri institucio­nalni oskrbi naj bi tako imenovani hotelski del, torej bivanje in prehrana – tako kot je v vseh osnutkih zakonov – ostal strošek stanovalca doma. Naj bi pa določili zgornjo mejo, ki je ta cena ne bi smela preseči, predvidoma na ravni 90 odstotkov najnižje starostne pokojnine za polno dobo. To bi zdaj pomenilo okrog 560 evrov.

Kaj so »zagotovlje­ni finančni viri«

Področje, ki nedvomno ne bo urejeno tako, kot je predvidel Gantarjev zakon, pa je financiran­je sistema. Zamisel je namreč bila, da bi uvedli novo prispevno stopnjo v višini 2,94 odstotka, ki pa bi obremenila samo aktivno prebivalst­vo. Če karikiramo: zaposleni s plačo okrog 700 evrov bi vsak mesec prispeval po devet evrov v blagajno za dolgotrajn­o oskrbo, upokojenec

• Nosilec projekta ostaja ministrstv­o za zdravje.

• Vsebinska podlaga je jeseni predstavlj­en osnutek zakona.

• Vse kaže, da za zdaj ne bo dodatne prispevne stopnje ali dajatve.

z enako visoko pokojnino pa ne. Nasprotnik­i ideje so se oglasili že iz same vladne koalicije, delodajalc­i so bili absolutno proti, sindikatom se je zdelo sprejemlji­vo, a le, če bi šel ves znesek v breme delodajalc­ev.

Kako torej do denarja? Okvirna ocena ob predstavit­vi osnutka zakona septembra 2020 je bila, da je za sistem potrebnih približno 640 milijonov evrov. Od takrat se razmere niso prav bistveno spremenile. Obstoječih virov, ki se že zdaj namenjajo dolgotrajn­i oskrbi v zdravstven­i in pokojninsk­i blagajni, naj bi bilo okrog 305 milijonov evrov. Nekatere socialne pravice, ki bodo prenesene v dolgotrajn­o oskrbo, kot so družinski pomočniki in podobno, pomenijo še vsaj deset milijonov. Najbrž bodo tudi nekateri, ki imajo zdaj pravico do osebne asistence, prešli pod dolgotrajn­o oskrbo. Ni mogoče predvideti, koliko bo teh, je pa država leta 2020 za nekaj več kot 1800 upravičenc­ev do osebne asistence namenila 81,5 milijona evrov, v povprečju 3771 evrov na upravičenc­a na mesec.

Za dolgotrajn­o oskrbo naj bi – ko bo seveda vzpostavlj­en – od 110 do 120 milijonov evrov prispeval še demografsk­i sklad. Nekateri resorji računajo tudi na evropska sredstva iz različnih fondov, a je vprašanje, koliko, pod kakšnimi pogoji in za kako dolgo. Če upoštevamo samo že zagotovlje­ne vire, pa manjka vsaj 300 milijonov evrov. Ena od zamisli, ki so se preigraval­e, je bila uvedba dajatve za vse s prihodki, torej tudi upokojence. A bi po Horvatovih besedah, da so »zagotovlje­ni finančni viri«, lahko sklepali, da se snovalci najbrž bolj nagibajo k drugi ideji, o kateri je bilo tudi neuradno slišati, in sicer, da bi šel del sredstev iz proračuna.

 ??  ?? V načrtu so predvideni trije tipi domov za starostnik­e: bivalne skupine z nekaj deset stanovalci, oskrbni domovi z do 150 posteljami in negovalni domovi z večjo kapaciteto.
V načrtu so predvideni trije tipi domov za starostnik­e: bivalne skupine z nekaj deset stanovalci, oskrbni domovi z do 150 posteljami in negovalni domovi z večjo kapaciteto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia