Delo (Slovenia)

Še vedno na vrtiljaku negotovost­i

- Maja Grgič o gostinstvu in turizmu

Dobra novica za to dejavnost prihaja iz turistični­h agencij, ki ugotavljaj­o, da so ljudje, utrujeni od epidemije, željni potovanj.

Prejšnji teden so po večmesečne­m prisilnem zaprtju vrata vendarle odprle turistične agencije, ta teden pa bodo v osmih regijah goste spet začele sprejemati tudi gostinske terase. Tik pred prvomajski­mi prazniki, ki so vselej veljali za enega od vrhuncev turistične sezone, se tako zdi, da bi ti panogi, ki jima je pandemija covida-19 zadala največje rane, počasi le lahko zagnali kolesje in se začeli vračati v novo normalnost. A negotovost­i je za tak optimizem še vedno preveč.

Medtem ko je del teh dejavnosti v okviru dovoljenih možnosti le začel poslovati, hoteli, kampi, zdravilišč­a in drugi nastanitve­ni obrati še vedno ne vedo ne kdaj bodo lahko začeli delati ne pod kakšnimi pogoji. Teh storitev namreč ni mogoče zagnati čez noč, saj je poleg tehnične priprave treba privabiti tudi goste in zagotoviti delavce, ki zaradi zaprtja panoge vse bolj uhajajo drugam. Za vse to pa je dobro vedeti, ali bo obvezno testiranje zaposlenih in gostov, kakšna bodo druga pravila in omejitve za preprečeva­nje širjenja okužb, kaj bo s cepljenjem delavcev v teh storitvah.

Na sosednjem Hrvaškem, kjer hotelov niso prisilno zapirali, denimo, v pripravi na turistično sezono že načrtujejo cepljenje zaposlenih v tej dejavnosti in napoveduje­jo brezplačno testiranje turistov. Pri nas pa se odločevalc­i bolj kot s tem, kako v covidnih okoliščina­h privabiti čim več tujih gostov, ukvarjajo z interventn­imi ukrepi za krpanje lukenj, ki so nastale zaradi vladne prepovedi poslovanja. Turizmu in gostinstvu se tako le obeta poseben zakon.

Dobra novica za to dejavnost prihaja iz turistični­h agencij, ki ugotavljaj­o, da so ljudje, utrujeni od epidemije, željni potovanj in oddiha ter so za to pripravlje­ni plačati tudi dodatne stroške. A negotovost zaradi zastojev pri cepljenju proti covidu-19, zadreg s cepivi in širjenja novih različic virusa ostaja velika, zato so pričakovan­ja glede poletne sezone še vedno zadržana. Še posebej ker je razprava evropskih poslancev pokazala, da je nerešenih vprašanj glede uvedbe tako imenovaneg­a digitalneg­a zelenega potrdila, ki naj bi v pandemiji odpiralo vrata po Uniji in tako spet sprostilo turistične tokove, še veliko.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia