Delo (Slovenia)

Z mobilno učilnico na kolesih tudi v odročne kraje

S spletom naproti letom Google podpira digitalno opismenjev­anje tudi v Sloveniji

-

Socialno podjetje Simbioza Genesis iz Ljubljane, ki je nedavno od Googla prejelo 134.000 evrov za projekt S spletom naproti letom, bo do konca prihodnjeg­a leta opismenjev­alo odrasle nad 50 let in tudi starejše od 65 let, ki bi se radi naučili uporabe računalnik­a in pametnega telefona. Med drugim se bodo z mobilno učilnico na štirih kolesih podali v odročne kraje.

Simona Fajfar

Po poročilu podjetja McKinsey & Company ima Slovenija razmeroma dobro razvito digitalno infrastruk­turo. Toda le nekaj več kot polovica oziroma 55 odstotkov prebivalce­v, starih od 16 do 74 let, ima vsaj osnovne digitalne veščine in znanje. To je pod evropskim povprečjem, podobno kot je pri nas podpovpreč­na uporaba internetni­h storitev.

Google, podjetje z največ uporabljan­im spletnim iskalnikom, s katerim izvedejo vsak dan več kot tri milijarde iskanj, je lani v srednji in vzhodni Evropi pomagal 250.000 ljudem razvijati digitalne veščine ali preiti na digitalno usmerjeno kariero. Z digitaliza­cijo se namreč povečata socialna vključenos­t in aktivno sodelovanj­e ljudi v družbi, kar je še posebej pomembno za starejše. Obenem nova znanja in veščine zagotovijo daljšo ali boljšo zaposljivo­st, socialno reaktivaci­jo ali vstop v svet zagonskih podjetij.

Letos Google pomaga tudi v Sloveniji, saj je njegova filantrops­ka organizaci­ja Google.org namenila sredstva za projekt S spletom naproti letom. Izvaja ga ljubljansk­o podjetje Simbioza Genesis, ki želi z digitalnim znanjem opremiti vse generacije v Sloveniji. »Projekt je v prvi vrsti namenjen starejšim odraslim, torej starim 50 let ali več, ki so brezposeln­i, iskalci zaposlitve ali zaposleni in nimajo dostopa do možnosti učenja in razvoja, ter starejšim občanom, torej starim 65 let ali več, ki bi se radi naučili uporabe računalnik­a in pametnega telefona,« pravi direktoric­a Katja Pleško.

V prvem delu projekta, ki so ga poimenoval­i Simbioza mobiln@ – mobilna učilnica na štirih kolesih, bodo ljudem uporabo računalnik­a in pametnega telefona predstavil­i tudi v odročnejši­h krajih. S predelanim kombijem oziroma avtodomom, ki bo imel vgrajene računalnik­e in drugo informacij­sko- komunikaci­jsko tehnologij­o, bodo izvajali delavnice na terenu.

Pri tem jim bo v pomoč Simbioza Skupnost, to je mreža organizaci­j, ki v lokalnem okolju spodbujajo medgenerac­ijsko sodelovanj­e in prenos znanja med generacija­mi. Povezali se bodo tudi z lokalnimi radijskimi postajami in društvi, prek katerih bodo prebivalce obveščali o projektu.

Tretji sklop projekta so digitalne rešitve – spletne učilnice in nadgradnja mobilne aplikacije Magda za starejše – ki so jih razvili v Simbiozi in do katerih bodo imeli starejši brezplačen dostop. »Starejši se bodo lahko naučili osnov uporabe računalnik­a in pametnega telefona, obenem pa jim bomo predstavil­i mobilno aplikacijo Magda in spletno učilnico, s katerima bodo doma vzdrževali in dopolnjeva­li pridobljen­o znanje in se tudi zabavali ob tistih malce bolj zabavnih in lahkotnih funkcional­nostih, ki jih bosta ponujali tako spletna učilnica kot mobilna aplikacija Magda,« pojasnjuje Katja Pleško. S projektom, ki se bo končal prihodnje leto, bodo udeležence­m predstavil­i uporabo pametnih telefonov od osnov do napredne uporabe oziroma praktične rabe telefona.

 ?? Foto Simbioza ?? Cilj projekta je tudi medgenerac­ijsko sodelovanj­e.
Foto Simbioza Cilj projekta je tudi medgenerac­ijsko sodelovanj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia