Delo (Slovenia)

Formo ujela tri mesece pred Tokiem

Plezanje Janja Garnbret potrdila visoko kotacijo svojih delnic – »Končno vem, kam trenutno sodim, zdaj lahko le še načrtujem svojo formo na avgust«

- F. T.

»Naj se olimpijske igre kar začnejo,« si je konec tedna mislila najboljša slovenska plezalka Janja Garnbret, potem ko je v prvi letošnji tekmi v Švici opravila s tekmicami in si pripisala 27. zmago v svetovnem pokalu. Do Tokia je vendarle še dolga pot, toda Janjina uvertura v letošnje olimpijske igre ne bi mogla biti lepša.

Lanska sezona v športnem plezanju je bila močno okrnjena zavoljo pandemije novega koronaviru­sa. Ali drugače: organizato­rjem je uspelo spraviti pod streho le eno tekmo v težavnosti – 21. in 22. avgusta v francoskem Brianconu. Najmočnejš­o tekmovalno nestrpnost je očitno prenesla v novo leto prav 22-letna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. Tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju je namreč potrdila popolno prevlado slovenske šampionke. Zmagala je z najbolj prepričlji­vim plezanjem, saj je kot edina osvojila vseh 13 vrhov balvanov, kot najboljša v vsakem od krogov v kvalifikac­ijah, polfinalu in finalu! Ob tem je kljub rosni mladosti delovala najbolj izkušeno, kar je razumljivo: drugo in tretje mesto sta namreč osvojili najstnici, 19-letna Američanka Natalia Grossman in 16-letna Francozinj­a Oriane Bertone.

»Lepo je priti nazaj po 22 mesecih premora«

»Saj veste, da je bila to težko pričakovan­a tekma, v kateri sem resnično uživala. Po 22 mesecih premora je bilo zelo lepo priti nazaj, zadnjo balvansko tekmo pred to v Meiringenu pa sem imela junija leta 2019 v Vailu. Zelo lepo je bilo znova okusiti tekmovalni ritem,« je razkrila zmagovalka 27 tekem v svetovnem pokalu, med katerimi jih je dvanajst v balvanih. Potrdila je, da je pred tekmo povsem zaupala svojemu trenerju Romanu Krajniku, se prepustila plezanju in očitno zadela v polno.

»To specifično obdobje je bilo tudi malo nenavadno, saj dolgo časa nisem imela nikakršne primerjave s tekmicami. Zdaj končno vem, kam trenutno sodim. In lahko rečem, da sem res zadovoljna s svojo formo in letošnjim napredkom. Zdaj lahko le še načrtujem in stopnjujem svojo formo na avgust,« je dodala Janja Garnbret, ki bo tudi na olimpijski­h igrah v Tokiu v čistem vrhu favoritov za kolajne.

Tudi trener slovenske članske reprezenta­nce Gorazd Hren je potrdil občutke Garnbretov­e in z veseljem pričakuje naslednje izzive, ki si v času pandemije koronaviru­sa resda ne bodo sledili z veliko hitrostjo. Če bodo razmere dopuščale, bo namreč naslednja postaja svetovnega pokala Salt Lake City v ZDA z dvema balvanskim­a tekmama 22. in 30. maja, torej čez mesec dni.

V finalu še dve Slovenki

»Janja je potrdila, da je ujela vrhunsko formo in je ta čas najmanj korak pred vsemi. Vita Lukan in Katja Debevec v finalu nista plezali najbolje, naredili sta preveč napak, ki jih bosta morala odpraviti. Vse pa so pokazale, da so dobro pripravlje­ne, Janja seveda vrhunsko. Upal sem, da bo v finalu tudi kakšen moški predstavni­k, toda vseeno je to dober začetek v novo tekmovalno sezono,« je zatrdil Hren.

Preostali Slovenci? V finalu sta bili tudi Vita Lukan (5.) in Katja Kadić (6.), zunaj finala so ostali Jernej Kruder 7., Gregor Vezonik 9., Lučka Rakovec in Domen Škofic 10., Lucija Tarkuš 14., Mia Krampl in Zan Lovenjak Sudar 15., Anže Peharc 21., Julija Kruder 35. in Matic Kotar 47.

 ?? Foto Fabrice Coffrini /AFP ?? Janja Garnbret ta čas nima prave tekmice: v Švici je bila najboljša v kvalifikac­ijah, v polfinalu in finalu.
Foto Fabrice Coffrini /AFP Janja Garnbret ta čas nima prave tekmice: v Švici je bila najboljša v kvalifikac­ijah, v polfinalu in finalu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia