Delo (Slovenia)

Adžić za začetek dodal granit v obrambni zid

Rokomet Slovenke za deset golov ugnale Islandke in si praktično zagotovile nastop na SP – Blesteli Omoregijev­a in Pandžićeva

- Peter Zalokar ekipa Tomaža Ocvirka pa je ogrozila naslov prvaka, Liga NLB, 21. kolo preloženo: vrstni red:

Na nek čuden način sta se smoli kapetanke Ane Gros in dirigentke Nine Zulić izkazali za blagoslov pod krinko za slovensko žensko rokometno reprezenta­nco. Ta je na prvi tekmi kvalifikac­ij za nastop na svetovnem prvenstvu za deset golov ugnala Islandijo (24:14) in si praktično zagotovila decembrski mundial v Španiji. Sredina revanša v deželi ognjenikov bi morala biti le formalnost za izbrano vrsto novega selektorja Dragana Adžića.

V odsotnosti najboljše strelke Grosove, ki si je rahlo poškodoval­a koleno na zadnji tekmi lige prvakinj, na kateri si je njen Brest zagotovil nastop na sklepnem turnirju, je na račun prišla Barbara Lazović in odlično opravila vlogo rezervne kapetanke. Še bolj se je izkazala Elizabeth Omoregie, ki je na položaju organizato­rice napada zamenjala na covid-19 pozitivno Zulićevo. Naturalizi­rana Liza je zabila devet golov, več kot tretjino za reprezenta­nco, ki je nastopila na zadnjih petih velikih tekmovanji­h. Zdaj želi narediti korak naprej in mešati štrene najboljšim. »V obrambi, ki je bila ključ do uspeha, smo igrale vrhunsko. Eden pomembnih dejavnikov na poti do zmage je bila tudi energija. Ne le tistih igralk, ki so bile na terenu, pač pa tudi tistih na klopi in za njo,« je bila vesela Omoregijev­a, ki je imela strel 9:13.

Še ena igralka je dobro izkoristil­a nesrečo kolegice, Amra Pandžić je stopila med vratnici, potem ko se je zgodaj poškodoval­a Branka Zec, in zbrala 14 obramb (56 %) ter v obup spravljala severnjaki­nje. Te so v vsakem polčasu zmogle vsega sedem golov.

Dragan Adžić je uspešno debitiral.

Adžić, ki je šele pred kratkim zamenjal Uroša Bregarja, si boljšega štarta v novi izziv ne bi mogel želeti. Prepričal se je, da imajo Slovenke v sebi, kar loči najboljše od povprečnih, namreč prirojeno agresivnos­t v obrambi, s kakršno je popeljal svoje Črnogorke do treh kolajn, tudi evropskega naslova leta 2012. Dekleta so se zares žrtvovala ena za drugo in pomagale Amri, ki se je celo vpisala med strelke. »Naša ekipa se je odlično povezala v obrambi, ki je bila fenomenaln­a,« je kolegice v polju pohvalila Pandžićeva, ki je zaustavila tudi sedemmetov­ko.

Veliko rezerv

Takšen pristop je pustil davek v napadu, zlasti Tjaša Stanko je potreboval­a veliko časa, preden je naravnala strelske naprave in je imela zanjo skromen učinek 4:13. Maja Svetik je za štiri gole porabila pet žog. Rezerv je ogromno, ne le v Grosovi in Zulićevi, kmalu se bo po porodniški pridružila najvišja igralka Alja Varagić, ki si je tekmo ogledala v družbi Grosove, operacijo rame je uspešno prestala najobetavn­ejša slovenska rokometaši­ca Valentina Klemenčič ... Dobro spoznanje je, da sta se v ekipo bolje kot na lanskem EP vklo

• Slovenska mreža se je v obeh polčasih zatresla po sedemkrat.

• Liza Omoregie je dosegla devet golov, več kot tretjino za Slovenke.

• Amra Pandžić je zbrala 14 obramb in prejela vsega 11 zadetkov.

pili Omoregijev­a in Lazovićeva, ki ju poraz CSM Bukarešte v četrtfinal­u lige prvakinj ni potrl.

Po petih letih in pol dela z Bregarjem je bilo vidno, da se igralke zares želijo dokazati novemu šefu Adžiću, ta bo s pravo gradnjo začel šele po uvrstitvi na SP. V Španiji je že mogoče pričakovat­i močno Slovenijo, še bolj na domačem evropskem prvenstvu prihodnje leto. »Smo na pravi poti. To vem že od trenutka, ko smo se dogovorili za sodelovanj­e,« je bil več kot zadovoljen Adžo.

P. Z.,

Koper je bil boljši z 29:28. Zmago mu je prinesel Rok Marić, potem ko je David Razgor zapravil 7-metrovko. Prvenstvo je povsem odprto. Koprčani trenerja Uroša Rapotca (na fotografij­i) so četrti v 1. SRL,

Gorenje ima zdaj vse v svojih rokah ...

– Trimo : Ljubljana 36:30, Riko Ribnica : Butan plin Izola 31:29, Urbanscape Loka : Slovenj Gradec 22:24, Jeruzalem Ormož : Maribor 29:29, Koper : Celje Pivovarna Laško 29:28,

Krka – Gorenje, Dobova – LL Grosist Slovan;

Celje 38, Gorenje 35, Trimo 33, Koper 25, Jeruzalem 24, Ribnica in Slovenj Gradec po 23, Loka 20, Maribor, Dobova in Slovan po 14, Ljubljana 10, Krka 8, Izola 7.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Barbara Lazović je v odsotnosti Ane Gros opravljala kapetansko vlogo.
Foto Matej Družnik Barbara Lazović je v odsotnosti Ane Gros opravljala kapetansko vlogo.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia