Delo (Slovenia)

Milijarde, ki bi jih lahko bolje izkoristil­i

- Miha Jenko o načrtu za okrevanje

Z načrtom za okrevanje so bila spet preslišana mnenja stroke, da bi morali precej več vlagati v pamet, usmerjeno v prihodnost.

Slovenija je skoraj sočasno s tridesetim rojstnim dnevom – in na začetku drugega predsedova­nja svetu EU – dobila tudi diplomatsk­o darilo evropske komisije: v obliki pozitivneg­a mnenja k našemu načrtu za okrevanje in odpornost. Ob obisku »evropske vlade« v državi, ki ji je za pol leta zaupano krmarjenje evropske barke, je to bila seveda pričakovan­a in gotovo že prej dobro usklajena poteza.

Vladajoča politika pozitivno mnenje Bruslja seveda predstavlj­a kot uspeh. Če na načrt pogledamo skozi očala državljano­v, ki jim ni vseeno, v katero smer in kako hitro se bo razvijala naša država za večjo blaginjo njenih prebivalce­v, pa potrjeni dokument vzbuja mešane občutke in ostaja vtis, da gre za neizkorišč­eno priložnost. Evropska sredstva so nam tokrat res radodarno na voljo: z 1,8 milijarde evrov nepovratni­h sredstev in dobrimi 700 milijoni ugodnih posojil je mogoče zagnati živahen razvojni cikel. Tudi časovni okvir je primeren: Evropa začenja odboj po epidemiji, nova digitalna in zelena paradigma je v polnem zamahu. Zdaj je čas, ko se karte delijo na novo, uspešna uporaba novega znanja in tehnologij bo naredila razliko med zmagovalci in poraženci. A kot kaže, so bila pri nas spet preslišana mnenja stroke, da bi morali precej več vlagati v pamet, usmerjeno v prihodnost. Torej v raziskave in razvoj, digitaliza­cijo, pospeševan­je inovacij, preusposab­ljanje in druga področja, kjer zdaj zaostajamo že za evropskim povprečjem, kaj šele za vodilnimi in tehnološko naprednimi državami sveta.

Naš načrt, ki je nastajal v precej ozkem krogu, brez širšega sodelovanj­a javnosti – pogrešali smo tudi večji in glasnejši angažma gospodarsk­ih združenj – tako zdaj za las izpolnjuje priporočil­a komisije (vsaj 20 odstotkov za digitalno in 35 odstotkov za zeleno preobrazbo) in je sicer zadostil formalnim pogojem iz Bruslja. A nič več kot to. Naš glavni razvojni dokument tega desetletja je tako le povprečen. Za bolj ambiciozno postavljen­e cilje, z bolj strateškim pogledom na slovenski preboj med najrazvite­jše v časovni perspektiv­i desetletja ali dveh vnaprej, pa je tudi tokrat zmanjkalo politične volje, projektov in pripravlje­nosti za globlje spremembe v razvojno smer.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia