Delo (Slovenia)

Enkratna pomoč turizmu še v igri

Interventn­i zakon Prihajajo novi boni, skrajšanje delovnega časa še tri mesece

- Barbara Hočevar

Boni, ki jih bo mogoče porabiti v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi, sofinancir­anje regresa za zaposlene v epidemiji najbolj prizadetih panogah, podaljšanj­e subvencion­iranja zaposlenih na skrajšanem delovnem času za najmanj tri mesece ter pomoč filmski industriji, industriji srečanj in žičničarje­m so med glavnimi ukrepi interventn­ega zakona za pomoč turizmu in s turizmom povezanim panogam, ki je včeraj začel parlamenta­rno pot.

Poslanci ga bodo predvidoma potrdili na seji prihodnji teden, delodajals­ke organizaci­je pa ne skrivajo, da so pričakoval­e precej več. »Namesto PKP9 smo pripravili posebni interventn­i zakon, ki je namenjen predvsem turizmu in z njim povezanim panogam. Zanje je nujna dodatna pomoč. Sprva smo načrtovali večji obseg pomoči, a je v medresorsk­em usklajevan­ju prišlo do uravnoteže­vanja med pomočjo gospodarst­vu in ohranjanje­m stabilnost­i javnih financ,« je predvidene rešitve članom odbora za gospodarst­vo predstavil resorni minister Zdravko Počivalšek.

Bistveno manj od prvotnih napovedi

Finančne učinke zakona ocenjujejo na 243,5 milijona evrov, kar je bistveno manj od številk, o katerih je bil prvotno govor, od tega naj bi šlo 192,2 milijona evrov za nove bone, ki pa tokrat ne bodo namenjeni le prenočitva­m z zajtrkom, temveč širše v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Odrasli prebivalci bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50. Počivalšek pravi, da je zaznal nekaj nezadovolj­stva v panogi gostinstva in turizma, zlasti zato, ker so iz zakonskega predloga zaradi pomanjkanj­a proračunsk­ih sredstev umaknili enkratni dodatek za turizem v vrednosti 43 milijonov evrov. A je ponovil, da so za turizem doslej namenili 705 milijonov evrov pomoči, s tem zakonom pa bo panoga skupaj prejela več kot milijardo. »Rad bi jih pomiril, da na gospodarsk­em ministrstv­u iščemo načine, da bi zagotovili likvidnost turizmu prek drugih razpoložlj­ivih virov, predvidoma kohezijski­h,« je dejal in napovedal, da bodo pripravili enostaven ukrep, vreden približno 30 milijonov evrov.

Opozorila na nedosledno­sti v zakonu

Subvencion­iranje skrajšaneg­a delovnega časa je namenjeno celotnemu gospodarst­vu, sofinancir­anje regresa za letni dopust v višini 1024 evrov pa bo omogočeno podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture, ki bodo lahko zaprosila tudi za delno povračilo izpadlih prihodkov in oprostitev nekaterih dajatev. Zakonodajn­opravna služba državnega zbora je, tako kot pri vseh dosedanjih omnibus zakonih, ki posegajo v številne obstoječe predpise, opozorila na nedosledno­sti in vsebine, pri katerih bi težko našli povezavo z lajšanjem posledic epidemije.

Tako opozicija kot reprezenta­tivne delodajals­ke organizaci­je so bile kritične do več določil. Preslišani so bili predlogi obojih, da bi ukrep subvencion­iranja čakanja na delo, ki ga je do srede, ko se je iztekel, koristilo še približno 16.000 zaposlenih, podaljšali do konca leta, kot je bilo načrtovano v prvotnem osnutku zakona, saj nekatere dejavnosti še ne morejo poslovati v polnem obsegu. Prav tako so se zavzeli za to, da bi bila izredna pomoč v obliki temeljnega mesečnega dohodka za samozaposl­ene in druge upravičenc­e na razpolago do 31. decembra. Opozicijsk­i poslanci so opozarjali, da je predlog prišel prepozno in je slabo pripravlje­n. Amandmaji bodo mogoči še na plenarni seji prihodnji teden.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Skupaj s finančnimi učinki tega zakona bo vlada za blažitev posledic epidemije turistični panogi namenila več kot milijardo evrov.
Foto Jože Suhadolnik Skupaj s finančnimi učinki tega zakona bo vlada za blažitev posledic epidemije turistični panogi namenila več kot milijardo evrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia