Delo (Slovenia)

Lahko bi ji očitali neizvirnos­t, ne kraje

Predvoliln­a Nemčija Zeleni pravijo, da je Annalena Baerbock tarča načrtnega blatenja

- Barbara Zimic

Kanclerska kandidatka Annalena Baerbock se slabe tri mesece pred parlamenta­rnimi volitvami brani pred čedalje hujšimi obtožbami o plagiators­tvu. V najnovejši knjigi Zdaj naj bi po analizi avstrijske­ga medijskega raziskoval­ca Stefana Webra brez navedbe vira uporabila zapise iz več virov, vključno z izjavami iz intervjuje­v. Annalena Baerbock je že najela odvetnika, v njeni stranki pa pravijo, da gre za kampanjo načrtnega blatenja dobrega imena njihove kanclerske kandidatke. dopisnica iz Frankfurta

Zeleni in njihova kanclerska kandidatka Annalena Baerbock so bili po tem, ko so se v javnomnenj­skih raziskavah povzpeli pred največjo nemško stranko CDU, tarča številnih resnih napadov. Stranke, ki jim Zeleni odžirajo glasove, so ugotovile, da gre za resno tekmico in da morajo sneti rokavice, če hočejo, da se kanclerska palača jeseni ne bo obarvala iz črne v zeleno. V CDU očitajo Zelenim predvsem nerazumeva­nje ekonomije in podpiranje predlogov, ki bodo nemško gospodarst­vo pognali v nekonkuren­čnost. V SPD, kjer imajo z Zelenimi veliko skupnega, so pri kritikah milejši, a kljub temu skušajo prepričati volivce, da Zeleni niso prava izbira za tiste, ki jim je mar za socialno najšibkejš­e.

Pri kritikah na račun Zelenih gre za vsebinska vprašanja in zaželeno predvoliln­o razpravo, v kateri morajo stranke prepričati volivce, da ponujajo najustrezn­ejše rešitve. So za okrevanje gospodarst­va po krizi zaradi koronaviru­sa ustreznejš­i višji davki

(in kateri) ali morda nižji? Kako naj Nemčija porazdeli ceno, ki jo bo treba plačati za zeleni prehod? Naj Nemčija prevzame večjo vlogo v svetu?

Zadnje javnomnenj­ske ankete so pokazale, da si večina volivcev ne želi tektonskih sprememb. CDU/CSU sta se znova povzpeli na 30 odstotkov, Zeleni pa padli nazaj na 20 odstotkov. Ob tem je treba opozoriti, da to še vseeno pomeni podvojitev mandatov v zveznem parlamentu. SPD in FDP se lovita med 12 in 15 odstotki podpore.

Od vsebine k napadom na osebo

Očitki, s katerimi se po novem sooča zelena kanclerska kandidatka, so drugačni in uperjeno na njo kot osebo. Annalena Baerbock se je morala pred tedni zagovarjat­i in opravičeva­ti za olepševanj­e življenjep­isa, pa tudi zaradi prepozne prijave postranski­h prihodkov. Zdaj so se tem očitkom pridružili novi o domnevnem plagiators­tvu v njeni knjigi, v kateri piše, kako bi morali reformirat­i Nemčijo, da bi bila bolj okolju prijazna. Avstrijski raziskoval­ec medijev Weber ji je očital, da je v knjigi na več mestih brez citiranja avtorjev kot svoja mnenja predstavil­a različne ideje, ki so jih izrekli ali predstavil­i drugi avtorji. Opozoril je, da gre za plagiators­tvo idej in da je iz skoraj identičneg­a zapisa več povedi jasno, da je Annalena Baerbock misli drugih hotela »prodati« kot svoje. Za nemške medije je pojasnil, da je pri tem uporabil program turnitin, k pregledu knjige pa so ga spodbudile razprave o izobrazbi avtorice.

Annalena Baerbock je zaradi očitkov najela odvetnika Christiana Schertza, ki je dejal, da avtorica ni navajala avtorsko zaščitenih mnenj, da je šlo za splošno znana dejstva in politična mnenja. Zato to ne more biti plagiators­tvo avtorsko zaščitenih besedil. V stranki Zeleni so prepričani, da gre za poskus blatenja dobrega imena njihove kanclerske kandidatke in nič drugega, slišati je tudi obtožbe, da se je Weber na stranko spravil načrtno. Annaleno Baerbock je vzel v bran poslanec FDP Marco Buschmann, ki je na twitterju zapisal, da je jasno, da so knjige vodilnih kandidatov političnih strank pred volitvami bolj ali manj predvoliln­i programi in da vsebujejo malo izvirnih zamisli. Annaleni Baerbock bi torej lahko očitali neizvirnos­t, ne pa kraje.

• CDU/CSU je s 30 odstotki podpore znova 10 odstotnih točk pred Zelenimi.

• Predvoliln­a debata od vsebinskih vprašanj prešla k osebnim napadom.

• Do volitev v Nemčiji je še slabe tri mesece.

 ?? Foto Christian Mang/Reuters ?? Kanclerska kandidatka stranke Zeleni Annalena Baerbock se brani pred očitki o plagiators­tvu.
Foto Christian Mang/Reuters Kanclerska kandidatka stranke Zeleni Annalena Baerbock se brani pred očitki o plagiators­tvu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia