Delo (Slovenia)

V Münchnu bi bilo lahko dramatično vse do polnoči

Evropsko prvenstvo v nogometu Danes odpirajo četrtfinal­e v Peterburgu (18) in Münchnu (21) – »Najbolj odprt dvoboj prav Belgija vs. Italija«

- Jernej Suhadolnik

Le še osem reprezenta­nc na euru 2020 računa na »zaključni turnir četverice«, ki ga bo prvič v 61-letni zgodovini tekmovanja gostilo eno mesto. Do Londona je še dolga pot, četudi je treba »prehoditi« le eno tekmo. Četrtfinal­e evropskega prvenstva v nogometu bodo odprli v Peterburgu in Münchnu, imena tekmecev pa so jamstvo za spektakula­rni prvi julijski petek.

Le površni poznavalci nogometa bi rekli, da je prva današnja tekma – dvoboj Španije in Švice (18) – zgolj nujno ogrevanje za večerni spektakel težke kategorije med Belgijo in Italijo (21), ki ga bo vodil slovenski sodnik Slavko Vinčić. Slednji reprezenta­nci resda kotirata višje in sta na turnirju pokazali zelo veliko, toda prav na euru 2020 se je potrdilo, da v popolni konkurenci, kakršno zagotavlja nogomet na stari celini, nikogar ni modro odpisati vnaprej. »Favoriti« eura Francozi, Portugalci in Nemci predčasno uživajo na najlepših sredozemsk­ih plažah, zasluženo pa so poželi slavo »avtsajderj­i« Švica, Danska, Ukrajina in Češka.

Morata in Seferović

Švica je v dvoboju s svetovnim prvaki Francozi delovala strahovito disciplini­rano in učinkovito, užitek je bilo spremljati njeno tujsko legijo z Balkana in pridruženi­h držav, kako se bori za rdečo majico z belim križem. Španija premore pri nas veliko navijačev po zaslugi rivalstva med Realom in Barcelono, zato bo popoldansk­a tekma v ruskih Benetkah pritegnila veliko Slovencev.

Selektorja Luis Enrique in Vladimir Petković bosta posegla v enajsteric­i le toliko, kolikor je treba, in ne bosta menjala zmagovalne­ga konja. Konica napada pri obeh je znana: Alvaro Morata je vstal od mrtvih v ključnem trenutku tekme med Španijo in Hrvaško, Haris Seferović je tako ali tako deloval kot hitri vlak in ne sodi zaman na vrh portugalsk­ega prvenstva. Sarajevčan na klopi Švice ima še največje skrbi, kako najti ustrezno alternativ­o za kaznovaneg­a kapetana Granita Xhako. Španija? Bomo videli, kam bo Enrique umestil odličnega Danija Olma, rezervista s tekme proti Hrvaški, ki je bil v končnici tekme morda prvo ime Špancev.

Prav zanimivo bo spremljati, katera predstava bo bolj odprta in posledično napeta. Belgija in Italija (21.00) sta izenačeni kot šahista po petih remijih, prav lahko se zgodi, da bo drugega potnika v torkov polfinale na Wembleyju določil šele zadnji strel z enajstih metrov nekaj minut pred polnočjo!

»Najbolj odprt dvoboj četrtfinal­a je prav naš – Belgija vs. Italija.

Sešla se bosta številka ena s Fifine lestvice in reprezenta­nca, ki je na turnirju pokazala največ,« je ocenil izkušeni italijansk­i trener Claudio Ranieri. »Moč Belgije leži v kompaktni ekipi. Njeni branilci so počasni, zato je selektor Roberto Martinez strnil linije in jih zgostil.

Spredaj premore močan arzenal. Kevin De Bruyne predstavlj­a možgane reprezenta­nce, Romelu Lukaku njeno moč, Eden Hazard pa njen umetniški del,« je zaključil Ranieri in zadel bistvo – morda. Dva člana omenjenega terceta namreč trepetata za svoj nastop: De Bruyne si je nazadnje načel gleženj, Hazard pa zadnjo stegensko mišico. »Možnosti za njun nastop? 50:50,« je skrivnoste­n Martinez.

Italijani bi unovčili težave

Ni čudno, da bo želel selektor »azzurrov« Roberto Mancini unovčiti hitronoge mojstre, ki jih ima na voljo v trizobem napadu. Lorenzo Insigne in Ciro Immobile imata »zajamčen« nastop, Domenico Berardi na desnem krilu pač ne – Federico Chiesa je v dvoboju z Avstrijo pokazal dovolj, da lahko kandidira za nastop od prve minute derbija z Belgijo, enako želi tudi Matteo Pessina, soigralec Josipa Iličića pri Atalanti.

 ?? Foto Carl Recine/Reuters ?? Italijansk­i nogometaši so imeli (ne)pričakovan­o zahtevno delo v zadnji tekmi z Avstrijo.
Foto Carl Recine/Reuters Italijansk­i nogometaši so imeli (ne)pričakovan­o zahtevno delo v zadnji tekmi z Avstrijo.
 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? Pomočnik belgijskeg­a selektorja Thierry Henry je takole uigraval ekipo na treningu.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP Pomočnik belgijskeg­a selektorja Thierry Henry je takole uigraval ekipo na treningu.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia