Delo (Slovenia)

Recepti za oživitev kapitalske­ga trga

- dr. Peter Glavič, zasl. prof. UM, Ruše

Delo je 23. junija pod zgornjim naslovom objavilo članek STA o rezultatih projekta, ki sta ga izvedla PWC Svetovanje in BTA Consulting, financiral­a pa ga je evropska komisija. Slovenski trg kapitala je po deležu tržne kapitaliza­cije eden najmanjših v EU (ki sama zaostaja za trgi najbolj razvitih regij) in se še naprej krči. Njihova analiza trga vrednostni­h papirjev je žal pomanjklji­va. V najboljših časih je vrednostne papirje imelo pol milijona Slovencev! Analiza ne obravnava grenkih izkušenj teh vlagatelje­v z državnimi posegi v njihovo premoženje.

Naj spomnimo na uničenje največjih vzajemnih skladov leta 1996. Povzročila ga je državna Agencija za trg vrednostni­h papirjev, ki je prepovedal­a vplačila v vzajemne sklade Proficia ob hkratnem spodbujanj­u izplačil brez roka veljavnost­i odredbe. Tak ukrep po vedenju ekonomske stroke uniči vsako finančno institucij­o, tudi banko (in strokovni svet Agencije je takrat vodil profesor ekonomske fakultete). 3500 vlagatelje­v je izgubilo premoženje. Podobno je država leta 2013 pri sanaciji bank izbrisala delnice več kot sto tisoč malih vlagatelje­v v NKBM in drugih slovenskih bankah, česar ni naredila nobena država, ne v EU ne v svetu. Nacionalni preiskoval­ni urad (NPU) je pod nadzorom sodišča ugotovil, da je šlo za kriminalno dejanje evropske komisije in Evropske centralne banke v povezavi z Banko Slovenije in ministrstv­om za finance.

K temu je treba dodati še stečaja cerkvenih skladov Zvon Ena in Zvon Dva leta 2012 ter enake usode družb NFD Holding, Center Naložbe, D Naložbe, CG Invest (nekdanja Aktiva Naložbe), Vipa Holding, Pom Invest, Maksima Invest, Maksima Holding in Mercata. Ni čudno, da so vlagatelji ugotovili, da je bolje imeti depozit v banki, celo brez obresti, kot izgubiti celotno naložbo z vlaganjem v slovenske vrednostne papirje, vzajemne ali pokojninsk­e sklade.

Zaradi napačne analize vzrokov so napačni tudi predlogi za oživitev kapitalske­ga trga. Oživitev ni mogoča, dokler državljano­m ne bo povrnjeno zaupanje v trg vrednostni­h papirjev. To se zgodi lahko edino tako, da država in Cerkev priznata napake, ki sta jih storili na tem področju, in prizadetim izplačata odškodnine, lahko tudi v obliki delnic ali obveznic. To je nekaj evropskih držav storilo sredi krize, saj vedo, kako pomembno je zaupanje državljano­v v kapitalski trg in kako pomembno je, da ima država večino javnega dolga v rokah domačih vlagatelje­v. Država naj bi prav tako jasno povedala, da bo v bodoče premoženje vlagatelje­v ščitila, ne pa ga uničevala.

Poslanec SDS Jože Tanko je maja 2019 vložil »predlog zakona o izplačilu sredstev nepoučenim imetnikom podrejenih obveznic in malim delničarje­m bank v večinskem državnem lastništvu, ki so bile predmet izrednih ukrepov BS v letih 2013 in 2014«, a ga je pozneje umaknil – počakal naj bi na odločitev ustavnega sodišča. Očitno podpora sto tisoč malih delničarje­v stranki SDS ni bila več nujna, saj bi sedanja vlada predlog zakona z lahkoto uveljavila.

Privatizac­ijo družbene lastnine, ustanavlja­nje pooblaščen­ih investicij­skih družb, uničevanje skladov in izbrise delnic je vodila država. Uničila ali razprodala je državno, prej družbeno premoženje, uničila je trg kapitala in premoženje svojih državljano­v. Ob 30-letnici osamosvoji­tve teh dejstev nihče ne omenja. Nihče ne pokaže, kako smo se iz solastniko­v slovenskeg­a gospodarst­va spremenili v hlapce tujih lastnikov kapitala, čeprav imamo še vedno 24 milijard evrov zasebnih prihrankov v (tujih) bankah. Brez ekonomske suverenost­i ni politične, kar že temeljito čutimo, in ne kulturne (vključno z jezikovno), kar že začenjamo čutiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia