Delo (Slovenia)

Brata sta nesoglasja pustila ob strani

-

»D anes, ko bi najina mama praznovala 60. rojstni dan, se spominjamo njene ljubezni, moči in pogumnega značaja, odlik, zaradi katerih je bila po vsem svetu sila dobrega, ki je spremenila nešteto življenj na bolje. Vsak dan si želimo, da bi bila še vedno z nami, in upamo, da bo ta kip za vedno simbol njenega življenja in zapuščine,« sta dejala britanska princa William in Harry, ko sta odkrila kip v spomin njuni pokojni materi, valižanski princesi Diani, v vrtu Sunken ob Kensington­ski palači, kamor je tudi sama rada zahajala. Ob tem sta se zahvalila kiparju Ianu Rank-Broadleyju – upodobil jo je s tremi otroki in v oblačilih, kakršna je nosila v svojem zadnjem obdobju – pa tudi oblikovalc­u vrta Pipu Morrisonu, prijatelje­m in donatorjem, da so pripomogli k uresničitv­i tega poklona, ter tudi vsem tistim po svetu, ki nanjo ohranjajo živ spomin. Na podstavku spomenika so vgravirani Dianino ime, datum razkritja ter odlomek iz pesmi Alberta Schweitzer­ja Measure of A Man. Slovesnost­i v Kensington­u se je zaradi omejitev za zajezitev širjenja koronaviru­sa lahko udeležila le peščica, med njimi so bili Dianin brat, grof Charles Spencer, in sestri Lady Jane Fellowes in Lady Sarah McCorquoda­le.

Dianina sinova, med katerima se zdijo odnosi skrhani že leto in pol, sta izdelavo maminega kipa naročila že pred štirimi leti, ob 20. obletnici njene smrti, včeraj pa sta se prvič po pogrebu princa Filipa skupaj pojavila v javnosti.

A kot je bilo videti, sta nesoglasja pustila ob strani, kar je kraljeva dopisnica Sky News Rhiannon Mills komentiral­a z besedami, da sta bila videti tako, kot so si mnogi že dolgo želeli – nasmejana in sproščena »po težkih osemnajsti­h mesecih«, ko se je začel Harryjev razhod s kraljevo družino. Princ Harry je v Veliko Britanijo iz ZDA, kjer živi z ženo Meghan in otrokoma Archiejem in Lilibet, pripotoval že prejšnji teden, da bi do dogodka pravočasno končal karanteno. Predvčeraj­šnjim je z obiskom presenetil na prireditvi dobrodelne organizaci­je WellChild, ki skrbi za hudo bolne otroke.

Za zbrane je bil dogodek odkritja kipa zelo oseben, cvetje, baloni, sporočila, ki jih prinašajo Dianini oboževalci pred Kensington­sko palačo, pa so dokaz, da je princesa tudi četrt stoletja po tem, ko je pri komaj šestintrid­esetih letih umrla za posledicam­i prometne nesreče v predoru pod pariškim mostom Alma, mnogim še vedno v navdih in občudovanj­e. Obiskovalc­i Kensington­ske palače bodo lahko občudovali tudi novo zasaditev vrta, ki se je začela predlani. Na novo so zasadili več kot štiri tisoč rastlin, med njimi vrtnice, spominčice, tulipane, dalije in sivko, mnoge Dianine najljubše cvetlice. Kot so dejali vrtnarji pod vodstvom Pipa Morrisona, je bil to tudi zanje eden zelo posebnih projektov, s katerim želijo obiskovalc­em ponuditi mirne kotičke, v katerih se bodo spominjali princese Diane.

 ?? Foto AFP ?? »Vsak dan si želimo, da bi bila še vedno z nami, in upamo, da bo ta kip za vedno simbol njenega življenja in zapuščine,« sta včeraj dejala britanska princa William in Harry.
Foto AFP »Vsak dan si želimo, da bi bila še vedno z nami, in upamo, da bo ta kip za vedno simbol njenega življenja in zapuščine,« sta včeraj dejala britanska princa William in Harry.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia