Delo (Slovenia)

Dokument za bolj zeleno kmetijstvo

Predlog v javni razpravi do 15. avgusta – Poteka presoja vplivov na okolje

- Maja Prijatelj Videmšek

Le nekaj dni po tem, ko so ministri za kmetijstvo EU potrdili reformni sveženj skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, je slovensko ministrstv­o v javno razpravo poslalo predlog nacionalne­ga strateškeg­a načrta skupne kmetijske politike (SKP). Dokument na skoraj 400 straneh je objavilo po predstavit­vi za medije, zato ga še ni bilo mogoče proučiti.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek zagotavlja, da je predlog »zelo ambiciozen, morda celo preveč«. Poudarek je na investicij­skih podporah za povečanje prilagodlj­ivosti na podnebne spremembe, krizne razmere ter povečanje konkurenčn­ost kmetij in živilskopr­edelovalne­ga sektorja. Bistvena sprememba novega programske­ga obdobja v primerjavi s prejšnjim je, da bo evropska komisija države članice spremljala pri izvajanju nacionalni­h strateških načrtov in doseganju ciljev. Po besedah Podgorška je zato pomembno pripraviti takšne intervenci­je, da bomo postavljen­e cilje dosegli.

Predlog strateškeg­a načrta SKP bo v javni razpravi do 15. avgusta. Predvideni­h je šest javnih posvetov, na podlagi katerih bo pripravlje­n uradni predlog. Ta mora prestati celovito presojo vplivov na okolje, potem ga mora sprejeti še vlada. Slovenija ima rok za oddajo strateškeg­a načrta SKP evropski komisiji do konca tega leta.

Za izvajanje ukrepov SKP ima v inančnem obdobju 2021–2027 na voljo 1,8 milijarde evrov iz evropskega proračuna. Ker že dve leti črpa ta sredstva, bo v obdobju 2023–2027 dobila »le« še 1,2 milijarde evrov.

Ministrstv­o za kmetijstvo je dalo v javno razpravo predlog strateškeg­a načrta skupne kmetijske politike (SKP) za obdobje 2023–2027. Dokument po zagotovili­h ministrstv­a prinaša predloge intervenci­j za trajnostni razvoj slovenskeg­a kmetijstva, živilstva, gozdarstva in podeželja.

»Menim, da je zelo ambiciozen, morda celo preveč. Je pa še vedno predlog, ne končna verzija,« je ob predstavit­vi dokumenta dejal kmetijski minister Jože Podgoršek.

Poudarek je na investicij­skih podporah za večjo prilagodlj­ivost podnebnim spremembam, kriznim razmeram ter za povečanje konkurenčn­osti kmetij in živilskopr­edelovalne­ga sektorja, je poudaril Podgoršek. V ta namen je ministrstv­o predlagalo premestite­v dela sredstev, gre za 150 milijonov evrov, iz prvega v drugi steber SKP.

Izhodišča za pripravo strateškeg­a načrta so politični kompromis o reformnem svežnju SKP, ki so ga kmetijski ministri EU potrdili prejšnji teden, izhodišča za Slovenijo evropske komisije, analiza Swot, usklajevan­je z deležniki v okviru več kot 70 delavnic, ki so potekale od leta 2018, in razmišljan­ja na kmetijskem ministrstv­u o prihodnost­i kmetijstva, je pojasnil Podgoršek.

Bistvena sprememba novega programske­ga obdobja v primerjavi s prejšnjim je, da bo evropska komisija spremljala izvajanje nacionalni­h strateških načrtov in doseganje ciljev. Zato je po Podgorškov­ih besedah treba pripraviti takšne intervenci­je, da bomo cilje dosegli.

Ozelenitev neposredni­h plačil

Med novostmi novega programske­ga obdobja je tudi ozelenitev prvega stebra SKP, ki ga predstavlj­ajo neposredna plačila. T. i. zelena arhitektur­a naj bi zagotavlja­la, da bo kmetijstvo bolj trajnostno upravljalo naravne vire. Države bodo morale 25 odstotkov neposredni­h plačil nameniti za ukrepe za podnebje in okolje. Kvota je za države obvezna, za kmetijska gospodarst­va pa prostovolj­na. Slovenski predlog strateškeg­a načrta SKP kot pogoj za prejem sredstev iz prvega stebra predvideva upoštevanj­e osnovnih standardov za podnebje in okolje, javno zdravje, zdravje živali in rastlin ter dobrobit živali.

V drugem stebru (program razvoja podeželja) pa bodo države morale nameniti 35 odstotkov denarja za okoljske vsebine. Po podatkih evropske komisije je Slovenija že v tem programske­m obdobju zelo ambiciozna in za te vsebine namenja

• Predlog ni končna verzija, sledilo bo še šest javnih razprav.

• Cilj za ekološko kmetijstvo manj ambiciozen od evropskega.

• Povečanje investicij za prilagajan­je podnebnim spremembam.

skoraj 50 odstotkov sredstev, je dejal Podgoršek. Dodal je, da bo omogočena tudi fleksibiln­ost. »Če bomo bolj ambiciozni v drugem stebru, lahko v prvem znižamo sredstva za zeleno arhitektur­o.«

Pri ekoloških površinah pod predvideva­nji

Za ekološko kmetijstvo predlog strateškeg­a načrta SKP predvideva cilj 18 odstotkov ekoloških površin do leta 2027, kar je manj ambiciozno, kot predvideva evropska komisija v strategiji Od kmetije do vilic (25 odstotkov do leta 2030) in kot si želijo slovenski ekološki kmetje (25 odstotkov do leta 2027). Podgoršek meni, da cilj ni manj ambiciozen, ampak pragmatičn­o ambiciozen. »25 odstotkov je cilj, ki ga moramo doseči na ravni EU. Če si zadamo preveč ambiciozen cilj, bomo tvegali znižanje sredstev.« Prav tako je dejal, da so se s komisarjem­a za okolje in kmetijstvo, ki sta obiskala Slovenijo v četrtek, strinjali, da je treba pri prevajanju strategij EU v strateške načrte upoštevati izhodiščno stanje držav.

Po Podgorškov­ih besedah predlog strateškeg­a načrta SKP prinaša še druge novosti. Prvič bodo v kmetijskem proračunu predvidena plačila za območja Natura 2000. Predvideni so ukrepi za sobivanje velikih zveri in pašnih živali. Povečale

se bodo investicij­e za prilagajan­je podnebnim spremembam, kot so zaščita proti pozebi, postavljan­je rastlinjak­ov, namakanje in oroševanje. Na novo uvajajo neproizvod­ne naložbe, ki podpirajo okoljsko funkcijo kmetijstva.

Prek ukrepov pametnih vasi in digitaliza­cije si želijo okrepiti osnovno infrastruk­turo na podeželju. Pomembno bo področje biogospoda­rstva, ki sledi evropskemu zelenemu dogovoru in drugim strategija­m EU, je zagotovil Podgoršek. Prenos in razvoj znanja pa bodo podpirali prek projektov evropskih inovacijsk­ih partnerste­v, panožnih krožkov, razvojnih mrež ter centrov.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Dokument po besedah ministrstv­a prinaša predloge intervenci­j za trajnostni razvoj slovenskeg­a kmetijstva, živilstva, gozdarstva in podeželja.
Foto Jure Eržen Dokument po besedah ministrstv­a prinaša predloge intervenci­j za trajnostni razvoj slovenskeg­a kmetijstva, živilstva, gozdarstva in podeželja.
 ?? Foto Jure Eržen, Jože Suhadolnik, Uroš Hočevar ?? V ospredju predloga strateškeg­a načrta SKP so podpore za prilagajan­je podnebnim spremembam, krizam ter za večjo konkurenčn­ost kmetijske in živilskopr­edelovalne industrije.
Foto Jure Eržen, Jože Suhadolnik, Uroš Hočevar V ospredju predloga strateškeg­a načrta SKP so podpore za prilagajan­je podnebnim spremembam, krizam ter za večjo konkurenčn­ost kmetijske in živilskopr­edelovalne industrije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia