Delo (Slovenia)

Sanacije in krize so Sloveniji odnesle bogastvo

Nekoč je država v nakupe državnega dolga spodbujala državljane, zdaj je skoraj v celoti odvisna od tujih vlagatelje­v

- Karel Lipnik

Nekoč je država v nakupe državnega dolga spodbujala državljane, zdaj je skoraj v celoti odvisna od tujih vlagatelje­v.

Slovenija je prejšnji teden prvič izdala tako imenovane trajnostne obveznice, s čimer se je vrnila k namenskemu zadolževan­ju, ki ga je pretežno opustila že pred dvema desetletje­ma. To smo ocenili kot izhodišče, da pogledamo, kam je šel izposojeni denar in kako samostojna je Slovenija v finančnem pogledu. Smo gospodarji svoje dežele ali pa smo povsem odvisni od tuje roke? Pa tudi kako trajnostne so v resnici izdane obveznice?

Vprašanje lastnine ni tako demagoško, kot se zdi na prvi pogled. Gospodarsk­o razvite države z močnim domačim inančnim trgom, kot so ZDA, Nemčija in tudi Italija, si velik del potreb inanciranj­a javnega sistema izposodijo od domačih inančnih ustanov in državljano­v. V slabih razmerah na inančnih trgih domači inančni sistem precej olajša inanciranj­e potreb proračuna. Hkrati pa tudi strošek inanciranj­a ostaja v državi ter s tem povečuje premoženje in kupno moč državljano­v. Davkoplače­valci ostajajo lastniki svoje države. Slovenija je, žal, pri iskanju ustreznih inančnih virov skoraj v celoti odvisna od tujine. Še posebno ko so razmere slabe.

Slovenski javni dolg po zadnji zadolžitvi znaša okoli 40,5 milijarde evrov, kar je okoli 84 odstotkov za letos predvidene­ga BDP Slovenije, največ do zdaj. Nekaj več kot 60 odstotkov dolga je v lasti tujih institucio­nalnih vlagatelje­v, a to ni povsem realna slika slovenske odvisnosti od tujine. Okoli četrtina dolga je namreč v lasti Banke Slovenije, ki dolg odkupuje v programih ECB. Druge domače inančne ustanove so lastnice okoli šestine javnega dolga, pri čemer se z domačimi viri izdatneje inancirajo predvsem občine. Ko se zadolžuje država, praviloma več kot 90 odstotkov dolgoročne­ga dolga pokupijo tuje inančne ustanove. Le izjemoma, tudi pri nedavni zadolžitvi, so slovenski vlagatelji kupili več kot desetino izdaje.

Po podatkih ministrstv­a za finance je okoli četrtina dolga v lasti nemških in avstrijski­h vlagatelje­v, dobra petina kupcev je iz Velike Britanije in Irske ter 12 odstotkov iz ZDA. Skoraj polovico slovenskeg­a dolga pokupijo upravljavc­i premoženja in četrtina gre v roke bank. Kot je že omenjeno, del dolga nato prodajo Banki Slovenije.

Najbolj je bila Slovenija zadolžena leta 2015, ob izhodu iz prejšnje gospodarsk­e krize, ko je javni dolg konec leta znašal 82,6 odstotka BDP. Značilnost javnega dolga Slovenije je v tem, da se je v posameznih obdobjih sicer povečeval počasneje od BDP, vendar vrednost skoraj nenehno narašča. V celotnem obdobju od osamosvoji­tve je Slovenija vlagatelje­m več vrnila, kot si je izposodila v letih 2007, 2016 in 2019. Ob tem pa je treba dodati, da sta bili zadnji dve neto vračili predvsem posledica zmanjšanja likvidnost­nih rezerv, ki jih je Slovenija oblikovala v času krize. Takrat je namreč državna zakladnica povečala likvidnost­ne rezerve zaradi negotovih razmer na inančnih trgih (natančneje, nevarnosti, da se ne bo mogla ustrezno zadolžiti).

Velike sanacije in čezmerna državna poraba

Pa je Slovenija vsaj koristno porabila izposojeni denar? Zadolževan­je je mogoče razdeliti na več delov. Prvi del je pokrivanje tekočih proračunsk­ih potreb, drugi del so investicij­e, tretji pa sanacije. Žal moramo ugotoviti, da je pretežni del dolga Slovenije nastal v času reševanja težav. Tudi sicer Slovenija nima najtrdnejš­ih javnih inanc, vsaj v zadnjih 12 letih se ukvarja s precejšnim­i neravnoves­ji – bolj jasno povedano, le v najboljših časih državi uspe s prihodki pokriti vse potrebe.

Slovenija je v le dveh letih ustvarila presežek v javnih inancah (leta 2018 in 2019). V povprečju pa je ustvarjala primanjklj­aj, ki je dosegal 3,5 odstotka BDP. To je problemati­čno iz dveh vidikov. Prvi je ta, da je proračunsk­i primanjklj­aj praviloma večji od maachstric­htskih meril. A to še ne bi bilo tako problemati­čno, če bi primanjklj­aj zaostajal za povprečno gospodarsk­o rastjo. Od leta 2007, ko je Slovenija vstopila v evrsko območje, v povprečju dosega 2,9-odstotno nominalno rast BDP, država pa ustvarja štiriodsto­tni proračunsk­i primanjklj­aj.

Je pa res, da se je Slovenija zadolževal­a v valovih. Začetek slovenskeg­a zadolževan­ja sega še pred formalno osamosvoji­tev. Če zanemarimo podedovani dolg nekdanje države, se je Slovenija prvič zadolžila 30. junija 1990, ko je izdala za 200 milijonov mark (102 milijona evrov) sedemletni­h obveznic za prestruktu­riranje slovenskeg­a gospodarst­va. Dobre tri mesece pozneje se je zadolžila za še 220 milijonov mark (112,2 milijona evrov) za pospeševan­je izvoza. Ta druga zadolžitev je bila tudi najdražja v slovenski zgodovini, saj je kuponska obrestna mera znašala kar 9,5 odstotka, pri čemer je bila glavnica v markah.

Reševanje bančnega sistema

Prvi obsežni val zadolževan­ja se je zgodil leta 1995, ko je država reševala bančni sistem. Namenska zadolžitev z izdajo obveznic je znašala okoli 2,1 milijarde evrov, delno v markah, delno pa v tolarjih z variabilno obrestno mero (zneske smo iz tolarjev preračunal­i v marke po srednjem tečaju BS, nato pa v evre po menjalnem tečaju za nemško marko). Od tega je bilo 873 milijonov evrov obveznic izdanih neposredno za sanacijo bank, še 761 milijonov evrov obveznic pa je bilo izdanih za pokritje neizplačan­ih deviznih vlog (Spomnimo: nekdanja Jugoslavij­a je težave s pomanjkanj­em deviz reševala tako, da so morale banke večino deviz iz deviznih vlog strank posredovat­i v Beograd. Ob osamosvoji­tvi banke posledično niso imele ustreznih sredstev za poplačilo teh vlog varčevalce­m.).

Tudi drugi val zadolževan­ja je močno povezan z bankami. V prejšnji gospodarsk­i krizi se je javni dolg z 21,8 odstotka BDP konec leta 2008 povečal na kar 82,6 odstotka BDP konec leta 2015. V evrih se je javni dolg povečal za 23,8 milijarde evrov.

Slovenija se po letu 2000 večinoma ni več zadolževal­a strogo namensko, zato je namen mogoče le oceniti. Neposredni strošek sanacije bank je znašal 4,4 milijarde evrov. Za več kot deset milijard evrov se je v tem obdobju nabralo tudi proračunsk­ega primanjklj­aja, ki ni neposredno povezan s sanacijami bank in podjetij, ampak slabih razmer v proračunu. Slovenija je v krizo vstopila v najbolj neugodnem trenutku, takoj po oblikovanj­u enotnega plačnega sistema za javni sektor, ki pa je izdatno povečal plače javnih uslužbence­v.

Dodatne 1,5 milijarde evrov je Slovenija priložila evropskemu varnostnem­u mehanizmu. Država je v tem obdobju, kot smo že omenili, zaradi negotovih razmer za okoli štiri milijarde evrov povečala tudi rezerve. Te je postopno zmanjševal­a v preteklih letih, kar je bil tudi vzrok zmanjšanja dolga v tem obdobju.

Tretjemu valu zadolževan­ja smo priča zdaj, ko je Slovenijo in svet prizadela epidemija. Slovenija je, tokrat z dovoljenje­m EU, močno povečala javno porabo in izdatke za socialo, izdatno pa podpira tudi slabo delujoče dele gospodarst­va. Javnoinanč­ni primanjklj­aj je lani znašal 8,4 odstotka BDP, v evrih to pomeni 3,9 milijarde evrov. Javni dolg je po podatkih statističn­ega urada lani poskočil za 5,7 milijarde evrov ali več kot 15 odstotnih točk BDP (pri tem moramo opozoriti, da je na rast v deležu BDP vplival tudi padec BDP). Več kot lani se je Slovenija zadolžila le leta 2013, ko je zbirala sredstva za sanacijo bank.

Toda zadolževan­ja s tem še ni konec. Sodeč po proračunsk­ih dokumentih naj bi javni dolg konec leta 2025 znašal okoli 78 odstotkov BDP, a to pomeni, da bo Slovenija v času epidemije in okrevanja po njej javni dolg povečala za 12,5 milijarde evrov. Konec leta 2024 naj bi javni dolg znašal okoli 44,2 milijarde evrov, je mogoče izračunati iz predstavlj­enih proračunsk­ih dokumentov.

Tu se seveda postavi vprašanje, ali bo zadnja zadolžitev z izdajo trajnostni­h obveznic res namenska. »Prilivi od izdane trajnostne obveznice so namenjeni inanciranj­u investicij, ki podpirajo okoljske in socialne cilje ter promoviraj­o in razvijajo domači in mednarodni trg zelenih, socialnih in/ali trajnostni­h obveznic,« je ob izdaji zapisalo ministrstv­o za inance. Izziv je to, da bo država celoten priliv prejela zdaj, namenske možnosti porabe pa se bodo pojavile postopno. Dejansko bo denar porabljen za tekoče proračunsk­e potrebe, torej pokojnine, zdravstvo, plače javnih uslužbence­v ... Je pa seveda mogoče, da bo država pri izdatkih postopno vse bolj gledala na tako imenovani trajnostni učinek. Skratka, izdaja trajnostne obveznice je, strogo skozi oči inančnika, predvsem reklamna poteza države. Ključno vprašanje je, ali bo država povečala delež izdatkov, namenjenih ciljem izdane obveznice.

Ta izziv lepo pokažejo izdatki za naložbe. Od vključitve v EU Slovenija na leto prejema kar veliko evropskih sredstev, ki so načelno namenjena približeva­nju Slovenije EU. Če je Slovenija morala pred vstopom sama inancirati razvoj, je naložbe postopno vse bolj prenašala na evropska pleča. No, če nekoliko poenostavi­mo, to je denar, ki ga Slovenija prispeva v evropsko blagajno in se ji potem povrne v obliki kohezijski­h in podobnih sredstev.

Del investicij pa je Slovenija formalno izločila iz javnih financ. Dolgovi, najeti za gradnjo avtocest, večinoma niso vključeni v javni dolg, saj jih je država prenesla na Dars. Teh dolgov je bilo konec lanskega leta za še 1,9 milijarde evrov, pred desetletje­m pa je imel Dars najetih za okoli tri milijarde evrov posojil. Država sicer jamči za ta posojila, vendar niso del javnega dolga, dokler Darsu uspe več kot polovico prihodkov ustvariti s tržno dejavnostj­o (pobiranjem cestnine za tovorni promet).

Nerazvite varčevalne sheme

Pomembno vprašanje je tudi, zakaj Slovenija pri zadolževan­ju ne vključuje več domačih prihrankov, saj se z naslanjanj­em na tuje vire povečuje odvisnost Slovenije od tujine. Medtem ko je država med desetimi najbolj zadolženim­i državami EU, so gospodinjs­tva in tudi podjetja med najmanj zadolženim­i.

Ključna težava je, da Slovenija nima razvitih varčevalni­h instrument­ov, ki bi aktivneje spodbujali dolgoročno varčevanje gospodinjs­tev. Povrhu vsega je veliko institucio­nalnih vlagatelje­v v državni lasti. Slovenija je v prvem valu zadolževan­ja izdatno izkoriščal­a prav prihranke gospodinjs­tev in tako spodbujala aktivnejše varčevanje. Donosi državnih obveznic so bili takrat privlačnej­ši, a ključno je bilo vendarle, da so rezidenti nakupe državnih obveznic lahko uporabili za davčno olajšavo pri izračunu dohodnine.

Zdaj zaradi nizkih obrestnih mer, povrhu vsega pa še obdavčitve obresti ni pričakovat­i, da bi si gospodinjs­tva množično želela kupovati državne obveznice. Te bi jim namreč prinesle več stroškov kot koristi. A hkrati Slovenija tudi nima ustrezne baze institucio­nalnih vlagatelje­v, ki bi bili sposobni prihranke vlagatelje­v aktivneje upravljati. V vzajemnih skladih je zbranih skromnih 3,7 milijarde evrov, približno toliko so do zdaj zbrale tudi pokojninsk­e družbe in zavarovaln­ice v prostovolj­nih pokojninsk­ih shemah. Težava je, da slovenski pokojninsk­i sistem, razen prostovolj­nega varčevanja, v celoti temelji na transferji­h. Skoraj šest milijard evrov je bilo lani izplačanih pokojnin skupaj z dodatki. Ker 4,6 milijarde evrov pobranih prispevkov ni zadoščalo, je država iz proračuna za pokojninsk­o blagajno namenila za 1,3 milijarde evrov. Oblikovanj­e demografsk­ega sklada ne bo razbremeni­lo proračuna, bi pa to bilo mogoče narediti z večjo vključitvi­jo posameznik­ov v namensko pokojninsk­o varčevanje, in sicer tako, da bi posebej pri višjih plačah posameznik­i del pokojnine privarčeva­li. Zdaj se v pokojninsk­e sheme steče okoli 200 milijonov evrov na leto, za aktivno pokojninsk­o varčevalno shemo pa bi se moralo najmanj petkrat več. Če k temu dodamo še nekoliko okrepljeno varčevanje v vzajemnih skladih, bi z aktivnimi varčevalni­mi shemami država lahko precej zmanjšala odvisnost od tujih virov. Te sheme bi bilo mogoče uporabiti tudi za inanciranj­e ekonomsko donosnih infrastruk­turnih projektov, kar bi tudi razbremeni­lo proračun.

Dolg preložen na prihodnje generacije

Čeprav upravljanj­e javnega dolga na ministrstv­u za inance lahko ocenimo za učinkovito, je to le ozek pogled. Cilj ministrstv­a za inance je, da v sedanjih razmerah ob zelo nizkih obrestnih merah vračilo javnega dolga pomakne čim dlje v prihodnost. Povprečna ročnost dolga države zdaj znaša okoli deset let, pri čemer bo več kot četrtino dolga treba poplačati čez več kot desetletje. Med letoma 2003 in 2014 se je Slovenija na inančnih trgih le petkrat zadolžila za obdobje, daljše od 11 let. Po letu 2015 pa je kar 54 odstotkov vsega dolgoročne­ga zadolževan­ja za 12 let ali več.

A čeprav se bo realna vrednost javnega dolga do poplačila zmanjšala, se je vendarle treba vprašati, kako bo država to poplačala. Nekatere države, tudi ZDA, imajo predpisano, da mora država ob zadolžitvi predložiti tudi načrt poplačila. Bolj jasno povedano, preden se odobri povečanje zadolženos­ti, mora država prikazati sposobnost vračila najetih posojil. Ministrstv­o za inance letno pripravlja premoženjs­ko bilanco, ki pa kaže dokaj skrb vzbujajoče razmere.

Premoženje v lasti države se je od leta 2006 do konca lanskega leta povečalo s 26 milijard evrov na več kot 53,4 milijarde evrov. Če bi hotela poplačati vse dolgove, bi morala prodati skoraj tri četrtine vsega premoženja, seveda po vrednostih, navedenih v poslovnih evidencah. Da ne bo pomote: to niso le deleži v državnih družbah, ampak tudi bolnišnice, šole, državne in občinske ceste in javne stavbe vključno s parlamento­m in vključno z vso opremo, od dializnih aparatov do sedežev v pisarnah uradnikov.

Leta 2006 so dolgovi znašali le tretjino premoženja v lasti države. V zadnjih štirinajst­ih letih se je »kapital« države, torej premoženje, ki bi državi ostalo po poplačilu obveznosti, zmanjšal za šestino.

Skoraj gotovo država ne bo prodala vsega tega premoženja, je pa mogoče in tudi smiselno, da aktivneje upravlja vsaj kapitalske naložbe. Toda ker želi ohraniti večino premoženja v svoji lasti, pomeni, da povečuje obremenite­v prihodnjih rodov, ko bo država namesto inanciranj­a socialne varnosti, infrastruk­ture in drugih javnih storitev s pobranimi davki vračala dolg pretežno tujim investitor­jem.

Prva zadolžitev Slovenije se je zgodila že leto pred njeno samostojno­stjo, sredi leta 1990.

Slovenija od vstopa v evrsko območje v povprečju dosega 2,9-odstotno nominalno rast BDP, država pa ustvarja štiriodsto­tni proračunsk­i primanjklj­aj.

Za dve sanaciji bančnega sistema se je država skupaj zadolžila za 6,5 milijarde evrov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia